Ion Iliescu, despre jocul lui Basescu de-a Constitutia - Interviu

Sambata, 21 Mai 2011, ora 23:35
6354 citiri
Ion Iliescu, despre jocul lui Basescu de-a Constitutia - Interviu
Foto: bzi.ro

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre referendumurile facute sau propuse de actualul sef al statului, Traian Basescu, despre ce atributii ar trebui sa aiba presedintele Romaniei si cum ar trebui sa fie modificata Constitutia.

Iliescu a explicat ca propunerea lui Traian Basescu de a organiza un nou referendum pentru modificarea Constitutiei, cu ocazia alegerilor locale, e o diversiune si ca o eventuala schimbare ar trebui facuta de Parlament si abia apoi supusa votului.

Totodata, fostul sef al statului a spus ca Uniunea Social Liberala se opune adoptarii de Parlament a rezultatelor referendumului din 2009, cel prin care numarul parlamentarilor ar trebui redus la maxim 300, iar numarul camerelor legislativului sa fie limitat la una singura, motivand ca "la referendum lumea nu are timp sa se gandeasca".

Ion Iliescu crede ca "viitorul nu va mai fi cu Basescu" si ca nu ar trebui sa-l intereseze varianta cresterii atributiilor presedintelui, careia, de altfel, fostul sef de stat i se opune.

- Ce credeti ca vrea domnul Basescu prin noua propunere de schimbare a Constitutiei?

- Vrea sa infaptuiasca ceea ce vrea el, sa reduca Parlamentul la o Camera, sa reduca numarul de parlamentari. Il deranjeaza Parlamentul. Dar asta trebuie sa treaca prin Parlament, proiectul modificat trebuie sa fie votat prin Parlament

- Are sanse propunerea dansului sa fie adoptata de Parlament sau vrea doar sa schimbe sensul discutiei?

- Bineinteles, sunt teme secundare, dar este ceea ce face permanent domnul Basescu.

- Vrea sa devieze atentia?

- Bineinteles.

- De ce a propus ca referendumul sa fie tinut in acelasi timp cu alegerile locale?

- Vrea ca, in felul acesta, noile alegeri parlamentare sa mearga dupa noua prevedere constitutionala, sa nu se mai aleaga un Parlament bicameral, ci unul monocameral. Asta e gandirea dansului, regulile sunt mai complicate.

- Cu alte cuvinte, USL va bloca aceasta initiativa a dansului?

- Sper ca Parlamentul sa judece mai atent toate asemenea chestiuni. Jocul de schimbare a Constitutiei e o abordare total superficiala a lucrurilor. Nimeni in lumea asta democrata nu se joaca cu constitutiile, fiecare guvernare sa schimbe constitutiile. Unde s-ar ajunge? Statele Unite stau de 200 de ani cu aceeasi Constitutie si din cand in cand mai adauga un amendament, dar dupa razboi n-a fost niciunul. In Europa, la fel. De aia e lege fundamentala, care are niste reguli statornicite o data, adaptarile sunt chestiuni care si ele necesita atentie. Jocul de-a Constitutia arata superficialitatea cu care priveste Traian Basescu statul si institutiile.

- Sunt sanse ca propunerea dansului sa fie votata la referendum de alegatori?

- La referendum, lumea nu are cand sa stea sa se lamureasca despre ce este vorba. Sper ca Parlamentul sa abordeze cu seriozitatea si sa ia in serios misiunea sa de institutie a democratiei.

- Cu alte cuvinte, spuneti ca Parlamentul nu ar trebui sa fie de acord cu propunerile domnului Basescu, de la reducerea numarului de parlamentari la celelalte?

- E o abordare superficiala a ideii de stat si de institutii ale statului. Sper ca lumea sa se trezeasca, sa vada ca astea sunt niste diversiuni. In loc sa ne preocupe problemele serioase ale tarii si sa intram in realitate.

- Domnul Basescu a propus ca ministrii sa fie numiti de comun acord de premier si presedinte, in viitoarea Constitutie. Cum vi se pare ideea?

- La situatia data, el nu are nevoie de asa ceva. Premierul nu iese in fata cu nicio propunere fara sa se fi consultat cu presedintele. Niste diversiuni de la treburile serioase.

- I-ar da mai multa putere, pentru viitor, cu un eventual guvern USL?

Viitorul nu va mai fi cu domnul Basescu, asa ca nu stiu de ce il intereseaza chestiunile acestea. Sa lase Parlamentul sa judece cu seriozitate chestiile astea.

- Domnul Basescu a mai spus ca e inadmisibil ca politicienii sa ignore reducerea la 300 a numarului de parlamentari. Vrea USL sa aplice rezultatele referendumului din 2009?

- Nu poate nici sa aplice, nici sa nu aplice, e o formatiune din Opozitie. Orice propunere din aceasta trebuie sa treaca prin Parlament, e atributiunea lui sa discute si sa decida asupra unor modificari care abia apoi se supun referendumului. Manevrarea cu referendumul a fost o manevra din partea domnului Basescu, ca sa forteze mana Parlamentului. E o maniera, la fel, si nedemocratica, si demagogica din partea presedintelui.

- Cu alte cuvinte, USL nu vrea sa-si dea avizul pentru cele doua treimi necesare in Parlament includerii in Constitutie a prevederilor referendumului din 2009?

- Asa e.

- Ar trebui tinut un referendum si pentru varianta de Constitutie pe care o vor propune domnii Ponta si Antonescu?

- Procedura e una, cea pe care o prevede Constitutia. Amintiti-va anul 2003, cand s-au facut unele modificari la Constitutie. Atunci, nici Guvernul nu a vrut sa-si asume aceasta chestiune, ca sa initieze, nici Presedintele tarii, ci a lasat treaba aceasta pe seama Parlamentului, a Legislativului.

S-a creat o comisie speciala a Parlamentului pentru aceasta, prezidata de presedintele Camerei, vicepresedinte a fost domnul Boc, care era reprezentantul partidului din Opozitie, si luni de zile au stat, au chibzuit, au discutat, au luat in discutie diverse variante, pana s-a ajuns la o formula acceptata de o majoritate calificata, de fapt a fost sustinuta de toti si cu care s-a mers la modificari, care erau impuse de o realitate noua - se schimbase statutul nostru fata de NATO, de Uniunea Europeana, plus o serie de experiente in ceea ce priveste functionarea celor doua Camere.

Asta e procedura pe care o prevede Constitutia, nu sa ne jucam de-a Constitutia si schimbarile ei. Sa se creeze o comisie parlamentara, sa vina partidele cu propuneri proprii sa se ajunga la o formula acceptata de toata lumea. Cand se ajunge la o formula, se iese in fata cetatenilor, a poporului, pentru referendum. Asta e procedura sustinuta de Constitutie, procedura democratica.

- Personal, sunteti pentru cresterea puterii presedintelui?

- Nu, din contra. Constitutia noastra, votata in 1991, e o constitutie buna, e o constitutie democrata, a fost apreciata de toti oamenii seriosi din lumea aceasta. Locul si rolul presedintelui e bine definit, nu trebuie sa modificam nimic din acest punct de vedere, numai ca trebuie respectatata Constitutia si rolul fiecaruia.

- Ce mai trebuie modificat la actuala Constitutie?

- Asta e tema discutiei de care va spuneam, fiecare partid sa vina cu propunerile lui, sa fie analizata atent intr-o comisie... Nu vreau eu acum sa avansez idei si pareri, n-am facut-o nici cand am fost presedinte.

Fostul judecător Cristi Dănileț, după ce Victor Ponta a primit înapoi titlul de doctor. „Plagiatorul va pierde din nou”. Procedura juridică explicată pas cu pas
Fostul judecător Cristi Dănileț, după ce Victor Ponta a primit înapoi titlul de doctor. „Plagiatorul va pierde din nou”. Procedura juridică explicată pas cu pas
Printr-o sentință dată de Înalta Curte de Casație și Justiție, fostul premier Victor Ponta a primit înapoi titlul de doctor. Sentința ÎCCJ a anulat „Ordinul Ministrului Educaţiei...
Rareș Mănescu nu mai are legătură cu activitatea de susținere a lui Mircea Geoană: ”De 5 luni nu mai are nicio responsabilitate în cadrul campaniei”
Rareș Mănescu nu mai are legătură cu activitatea de susținere a lui Mircea Geoană: ”De 5 luni nu mai are nicio responsabilitate în cadrul campaniei”
Un mesaj „scurs” în public de pe un grup intern al Mișcării „România Renaște!”, care susține candidatura lui Mircea Geoană la Președinție, afirmă că „Rareș Mănescu nu mai...
#Iliescu schimbare Constitutie, #Iliescu referendum Constitutie, #Traian Basescu putere Constitutie , #Traian Basescu
  1. Fostul judecător Cristi Dănileț, după ce Victor Ponta a primit înapoi titlul de doctor. „Plagiatorul va pierde din nou”. Procedura juridică explicată pas cu pas
  2. Rareș Mănescu nu mai are legătură cu activitatea de susținere a lui Mircea Geoană: ”De 5 luni nu mai are nicio responsabilitate în cadrul campaniei”
  3. Rețelele sociale, luate cu asalt de candidații la prezidențiale. Suma uriașă cheltuită pe reclame doar într-o săptămână de Geoană, Ciucă, Simion, Ciolacu și Lasconi
  4. Geoană ia apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”
  5. Ponta a primit înapoi titlul de doctor în Drept. Decizia instanței este definitivă
  6. Proiect de lege. Măsuri reparatorii pentru cei care au trăit experiența caselor de copii din România în perioada 1966-1997
  7. Sanda Nicola, fosta vedetă media, s-a alăturat Mișcării care-l susține pe Mircea Geoană pentru Președinție
  8. Ciolacu, despre legea care permite candidatura lui Iohannis la Senat: „Cel mai important este să respectăm Constituția”
  9. Ciolacu, răspuns ironic, întrebat cine va fi premier: „Popescu, de la un partid politic”. Glume la adresa fostului ministru Virgil Popescu
  10. Vești bune pentru șoferi. Marcel Ciolacu: „Vom putea cumpăra anvelope produse în România”