Ion Iliescu: Guvernarea Basescu-Boc, cea mai catastrofala din ultimii 20 de ani

Autor: Ana Ilie
Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 18:17
2482 citiri
Ion Iliescu: Guvernarea Basescu-Boc, cea mai catastrofala din ultimii 20 de ani

Fostul presedinte Ion Iliescu critica dur "reformismul" actualului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, si apreciaza ca "guvernarea Basescu-Boc este cea mai catastrofala, sub toate aspectele, din toata perioada celor 20 de ani care au trecut".

Intr-o lunga postare pe blogul propriu, Iliescu face o retrospectiva a guvernarilor traversate de Romania in ultimii 20 de ani,, motivat de faptul ca "presedintele a hotarat sa se compare cu "antireformatorul" Iliescu, care ar fi franat elanul "reformatorului" Petre Roman".

"Eu cred ca cea mai buna proba a efectelor diverselor guvernari care s-au succedat in cei 20 de ani trecuti de la Revolutie, sunt rezultatele concrete reflectate in economie si in viata oamenilor", incepe argumentatia fostul sef de stat.

Iliescu continua: "Primii 3 ani de dupa 1989, cand se prabusea un sistem - structurile sale statale, administratia, industria etatizata, cand se desfiintau CAP-urile - au fost anii unui declin economic brutal: scaderea produsului intern brut, a valorii productiei industriale si a celei agricole si o inflatie galopanta care a depasit si 300%. Au fost anii guvernarilor Petre Roman si Theodor Stolojan. Eu, insa, nu am pus pe seama lor aceste efecte, ci pe seama efectelor prabusirii de sistem care s-a produs in 1989".

"Guvernarea Vacaroiu "nereformist" a fost o perioada benefica pentru tara. Atunci a inceput procesul de crestere economica si de reducere a inflatiei sub 50%. Perioada guvernarii Conventiei Democratice, din care au facut parte toti "reformatorii" (inclusiv domnii Basescu si Petre Roman) a fost din nou marcata de declin economic, relansarea inflatiei si inrautatirea vietii oamenilor", apreciaza Iliescu.

Fostul presedinte aminteste si ca Guvernarea Nastase, "compusa din alti "antireformisti", a fost cea mai fertila si benefica perioada pentru economia nationala (cresterea constanta a produsului intern brut, reducerea inflatiei la sub 10 %, in conditii de echilibru macroeconomic), la care este de adaugat incheierea negocierilor cu Uniunea Europeana si primirea in NATO".

A urmat "Guvernarea Tariceanu a continuat procesul de crestere economica si a marcat cresteri ale veniturilor cetatenilor; insa, s-a produs o deteriorare a indicatorilor macroeconomici. Cota unica a avut ca efect cresterea unor consumuri parazitare, bazate pe importul unor produse de lux din partea celor cu venituri mari, care s-au reflectat negativ in balanta de plati a tarii (lucru semnalat recent si de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu)".

In fine, "guvernarea "reformista" Basescu-Boc este cea mai catastrofala, sub toate aspectele, din toata perioada celor 20 de ani care au trecut".

"Cu asemenea "reformatori" se duce tara de rapa!", conchide fostul presedinte.

Citeste si:
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat marți, 25 ianuarie, că ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen alături de Croaţia, care este deja confirmată....
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat marți, 25 ianuarie, după ce liderul USR, Dacian Cioloș, i-a cerut demisia din cauza modului în care a gestionat criza energiei. ”Dacian...