Ion Iliescu, solutia de dupa 9 decembrie (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 23:58
10794 citiri
Ion Iliescu, solutia de dupa 9 decembrie (Opinii)
Foto: Arhiva

Dupa ce Dan Voiculescu si-a trecut in dosarul de candidatura la alegerile parlamentare ca a colaborat cu Securitatea, recunoscandu-si renumele de Felix, a revenit la obsesia sa din ultimii ani - alungarea lui Traian Basescu de la Cotroceni.

Cum patronul Antenelor e constient ca asta e singura sa sansa de a fi retinut intr-un fel sau altul in manualele de istorie, obsesia s-a transformat dintr-una bolnavicioasa intr-una cu potential devastator pentru USL.

Dar faptul ca Dan Voiculescu nu poate scapa de cosmarurile sale si le aduce in spatiul public, riscand sa compromita imaginea USL chiar pe ultima suta de metri, nu e nimic mai mult decat problema liderilor Uniunii care ar trebui sa-i puna frana.

Ca unii dintre ei il si incurajeaza - Crin Antonescu lasand deschisa posibilitatea reluarii procedurii de suspendare, imediat dupa alegeri, argumentand-o printr-un fatalism pe care nu are puteri a-l controla - este iarasi doar problema de ansamblu a USL.

Pentru ca a conditiona declansarea suspendarii de desemnarea ca premier a unui plagiator, oricata vointa populara ar sta in spatele acestui politician fara puterea de a-si asuma greselile trecutului, e iarasi dovada de fanatism politic, nu de realism si intelepciune.

Asadar, nici Crin Antonescu nu e prea departe de Voiculescu, insa are grija sa isi nuanteze vorbele si sa amestece ideile intr-o forma in care sa nu dezguste prea mult inainte de alegeri.

Iar a arunca intreaga responsabilitate a suspendarii in spatele unui presedinte care ar refuza sa desemneze in functia de prim ministru al Guvernului Romaniei un plagiator, nu e altceva decat iresponsabilitate in cea mai desavarsita forma.

Pentru ca se poate gasi, totusi, in cazul in care USL va castiga o majoritate clara - sa spunem peste 60-65%, si un alt nume potrivit pentru functia de premier, altul decat cel al lui Victor Ponta. Doar nu o vrea USL sa ne spuna ca nimeni altul decat procurorul care a plagiat in teza de doctorat este singurul nume pe care il au pentru a conduce Executivul.

Insa pana la angajarea concreta a unei noi suspendari dupa alegeri, care inevitabil va atrage alte costuri de imagine si bani pentru noi toti, in USL inca mai exista o voce a ratiunii care ar trebui sa-i faca de doua ori de rusine pe liderii ei: Ion Iliescu.

Si cat de ironic, de trist si amuzant - toate la un loc - poate fi ca tocmai omul care chema minerii si apoi le multumea, in vara lui 1990, pentru "curatenia" facuta in Piata Universitatii, a ajuns sa fie astazi mintea cea mai lucida si mai rationala a USL?

Se spune ca daca nu ai un batran, e recomandat sa-l cumperi. Dar liderii USL nu par dispusi nici macar sa-l asculte. Altfel, atat Victor Ponta cat mai ales Crin Antonescu i-ar fi recomandat lui Felix Voiculescu sa taca elegant, iar daca nu poate sa faca exercitii de vorbire cu creionul in gura in fata oglinzii pe tema suspendarii lui Traian Basescu, pana ar fi scapat de obsesie si s-ar fi vindecat de dorinta de a se auzi perorand in rolul de salvator al natiunii. Poate asa ar fi inteles si el, intr-un final, explicatiile rationale ale lui Ion Iliescu in privinta suspendarii lui Traian Basescu.

Acestea fiind datele si astia fiind oamenii care par sa vina la putere dupa 9 decembrie, imi pare de bun simt (oricat de mult ar durea urmatoarele cuvintele) ca USL sa regandeasca rolul si importanta ideilor temperate ale actualului Ion Iliescu si sa nu mai urmeze obsesiile si frustrarile marilor colaboratori ai Securitatii, care mai pozeaza si in rol de eliberatori de tara.

Daca cei doi lideri USL nu vor sa intoarca tara cu totul pe dos si sa o arunce apoi intr-un haos total, macar sa asculte din cand in cand si vocea ratiunii.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ion Iliescu pesedinte onoare PSD, #Crin Antonescu USL, #Victor Ponta premier, #suspendare Traian Basescu , #Traian Basescu