Ion Iliescu: Traian Basescu si-a permis sa jigneasca Senatul, este inacceptabil

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 14:14
2049 citiri
Ion Iliescu: Traian Basescu si-a permis sa jigneasca Senatul, este inacceptabil
Foto: Arhiva

Fostul presedinte Ion Iliescu a criticat vineri faptul ca seful statului "si-a permis sa jigneasca Senatul", doar pentru ca nu a tinut seama de recomandarile sale, apreciind afirmatiile acestuia facute la postul public de televiziune ca fiind inacceptabile.

"Institutia Senatului s-a bucurat de o apreciere impardonabila din partea sefului statului. Este inacceptabil asa ceva din partea institutiei presedintelui fata de institutia fundamentala a democratiei, Parlamentul, respectiv Senatul", a declarat Ion Iliescu.

Liderul de onoare al PSD a criticat, de asemenea, faptul ca seful statului "si-a permis un fel de chemare catre Guvern ca sa ocoleasca Parlamentul si sa consacre asumarea raspunderii pentru promovarea de legi care-i sunt convenabile intr-un fel presedintelui tarii".

Basescu: Senatul in ansamblul lui, cu tot cu presedinte, s-a compromis

"De unde si pana unde o asemenea atitudine? Adica el nu-si respecta propriul statut de sef al statului, care nu se confunda nici cu Guvernul, nici cu alte institutii si care trebuie sa ajute la dialogul dintre institutii, conlucrarea institutiilor si nu asmutirea unor institutii impotriva altora.

Continua cu un comportament antidemocratic si anticonstitutional, pentru ca asta este esenta acestei chemari a presedintelui tarii. Adica el trebuie sa fie tocmai promotorul si cel care sa impuna respectarea regulilor separatiei puterilor in stat, regula fundamentala a democratiei si a statului de drept consacrata in Constitutia tarii pe care el nu o respecta", a precizat Ion Iliescu.

"Traian Basescu face o polologhie intreaga despre reforma"

Fostul presedinte s-a referit si la afirmatiile sefului statului legate de reforma statului, apreciind ca, din punctul sau de vedere, Traian Basescu se dovedeste "consecvent cu tot ceea ce a facut de cand se afla in aceasta functie".

"Face o polologhie intreaga despre reforma si reformism, se autoprezinta promotorul modernizarii statului. In ce consta aceasta modernizare a statului, in ce consta modernizarea reformelor pe care le promoveaza domnia sa? De unde aceasta atitudine aroganta la adresa celor care nu se subordoneaza si nu asimileaza conceptele presedintelui si dupa principiul cine nu e cu noi si impotriva modernizarii statului?

Adica au fost niste expresii ale presedintelui in acest dialog de aseara de la TVR impardonabile. Dar, de fapt, este consecvent cu tot ceea ce face domnia sa de cand se afla in aceasta functie. Nu stie sa-si respecte functia, atributiile sale si spiritul Constitutiei", a conchis Ion Iliescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara la TVR ca reforma sanatatii, legea asistentei sociale si legislatia legata de justitie trebuie adoptate prin asumarea raspunderii de catre Guvern, afirmand ca Senatul s-a "compromis de la presedinte pana la ultimul senator" amanand discutiile pe aceste subiecte.

"Am discutat cu premierul Boc sa le lasam prin Parlament, desi erau obligatii asumate de statul roman acum nu mai am ce sa fac decat sa concluzionez ca nu ne putem pune nadejde in dorinta Parlamentului de a moderniza, de a continua procesele de reforma. Si atunci reforma sanatatii, legislatia legata de justitie, de asistenta sociala trebuie asumata de Guvern prin asumarea raspunderii", a spus seful statului.

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...