Ion Iliescu: Traian Basescu si-a permis sa jigneasca Senatul, este inacceptabil

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 14:14
1640 citiri
Ion Iliescu: Traian Basescu si-a permis sa jigneasca Senatul, este inacceptabil

Fostul presedinte Ion Iliescu a criticat vineri faptul ca seful statului "si-a permis sa jigneasca Senatul", doar pentru ca nu a tinut seama de recomandarile sale, apreciind afirmatiile acestuia facute la postul public de televiziune ca fiind inacceptabile.

"Institutia Senatului s-a bucurat de o apreciere impardonabila din partea sefului statului. Este inacceptabil asa ceva din partea institutiei presedintelui fata de institutia fundamentala a democratiei, Parlamentul, respectiv Senatul", a declarat Ion Iliescu.

Liderul de onoare al PSD a criticat, de asemenea, faptul ca seful statului "si-a permis un fel de chemare catre Guvern ca sa ocoleasca Parlamentul si sa consacre asumarea raspunderii pentru promovarea de legi care-i sunt convenabile intr-un fel presedintelui tarii".

Basescu: Senatul in ansamblul lui, cu tot cu presedinte, s-a compromis

"De unde si pana unde o asemenea atitudine? Adica el nu-si respecta propriul statut de sef al statului, care nu se confunda nici cu Guvernul, nici cu alte institutii si care trebuie sa ajute la dialogul dintre institutii, conlucrarea institutiilor si nu asmutirea unor institutii impotriva altora.

Continua cu un comportament antidemocratic si anticonstitutional, pentru ca asta este esenta acestei chemari a presedintelui tarii. Adica el trebuie sa fie tocmai promotorul si cel care sa impuna respectarea regulilor separatiei puterilor in stat, regula fundamentala a democratiei si a statului de drept consacrata in Constitutia tarii pe care el nu o respecta", a precizat Ion Iliescu.

"Traian Basescu face o polologhie intreaga despre reforma"

Fostul presedinte s-a referit si la afirmatiile sefului statului legate de reforma statului, apreciind ca, din punctul sau de vedere, Traian Basescu se dovedeste "consecvent cu tot ceea ce a facut de cand se afla in aceasta functie".

"Face o polologhie intreaga despre reforma si reformism, se autoprezinta promotorul modernizarii statului. In ce consta aceasta modernizare a statului, in ce consta modernizarea reformelor pe care le promoveaza domnia sa? De unde aceasta atitudine aroganta la adresa celor care nu se subordoneaza si nu asimileaza conceptele presedintelui si dupa principiul cine nu e cu noi si impotriva modernizarii statului?

Adica au fost niste expresii ale presedintelui in acest dialog de aseara de la TVR impardonabile. Dar, de fapt, este consecvent cu tot ceea ce face domnia sa de cand se afla in aceasta functie. Nu stie sa-si respecte functia, atributiile sale si spiritul Constitutiei", a conchis Ion Iliescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara la TVR ca reforma sanatatii, legea asistentei sociale si legislatia legata de justitie trebuie adoptate prin asumarea raspunderii de catre Guvern, afirmand ca Senatul s-a "compromis de la presedinte pana la ultimul senator" amanand discutiile pe aceste subiecte.

"Am discutat cu premierul Boc sa le lasam prin Parlament, desi erau obligatii asumate de statul roman acum nu mai am ce sa fac decat sa concluzionez ca nu ne putem pune nadejde in dorinta Parlamentului de a moderniza, de a continua procesele de reforma. Si atunci reforma sanatatii, legislatia legata de justitie, de asistenta sociala trebuie asumata de Guvern prin asumarea raspunderii", a spus seful statului.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...