liescu il ataca pe Antonescu: Se solidarizeaza cu mentalitatea lui Traian Basescu

Luni, 17 Mai 2010, ora 10:14
2561 citiri
liescu il ataca pe Antonescu: Se solidarizeaza cu mentalitatea lui Traian Basescu

Fostul presedinte Ion Iliescu s-a declarat uimit de "virulenta cu care domnul Crin Antonescu i-a ripostat lui Victor Ponta pe tema cotei unice" in conditiile in care presedintele PNL ar trebui sa isi consolideze cu PSD "cooperarea in fata tendintelor autoritariste ale presedintelui Basescu, pericol principal pentru functionarea statului de drept".

"In ce priveste politica fiscala, introducerea cotei unice s-a dovedit paguboasa pentru tara. E adevarat ca ea a fost promovata de alianta D.A. - a liberalilor cu partidul domnului Basescu. Dar, aceasta orientare de politica fiscala nu are nimic in comun cu economia de piata functionala. Ea nu se aplica in nicio tara europeana dezvoltata dintre vachile tari membre ale U.E. si nici in Statele Unite", scrie Ion Iliescu pe blogul personal.

Pentru a-si sustine teoria presedintele de onoare al PSD spune ca "rezultatul cotei unice nu a fost nici macar imbunatatirea colectarii impozitelor. In primul an de aplicare (2005) s-a incasat cu un miliard lei mai putin decat in anul anterior".

"Au crescut in schimb cheltuielile parazitare - construirea de case scumpe, procurarea de masini si ambarcatiuni de lux - toate achizitionate din import, ceea ce a contribuit la inrautatirea balantei comerciale a tarii. Nici scoaterea la lumina a economiei subterane nu s-a produs.

In schimb, efectul incontestabil al cotei unice a fost adancirea polarizarii sociale intre cei cu venituri mari si cei cu venituri modeste", mai scrie fostul presedinte.

Ion Iliescu mai spune ca Crin Antonescu "aparand principiile cotei unice - se solidarizeaza in fond cu aceasta mentalitate a lui Traian Basescu".

"Apararea cotei unice nu are nimic de-a face cu conceptele liberale. Economistul american John Kenneth Galbrait sublinia ca "nici o politica economica realista nu poate ignora efectele sale sociale, nu exista economie de dragul economiei, ci economie pusa in slujba oamenilor - si anume a celor multi", mai crede aceste.

Ion Iliescu reitereaza ideea ca "impozitarea diferentiata a veniturilor globale individuale nu inseamna masuri penalizatoare asupra mediului de afaceri".

"Se stie ca pana in 2004 impozitele diferentiate asupra veniturilor anuale individuale mergeau de la 14% pentru veniturile mici impozabile, pana la 40% pentru veniturile mai mari. In ce priveste mediul de afaceri, exista o impozitare unica limitata a profiturilor cu 16% (aceasta nu are motive sa fie schimbata). Asa incat, aceasta alarmare a domnului Crin Antonescu si pledoaria sa pentru cota unica este total neavenita", mai scrie fostul presedinte.

Ion Iliescu mai spune ca "la masurile aberante si antipopulare preconizate de presedintele Basescu si de guvernanti trebuie raspuns cu solutii rationale, suportabile care sa incurajeze relansarea activitatilor economice - nu prin sacrificarea unor categorii intregi de cetateni".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ion Iliescu critica Antonescu, #mentalitate Traian Basescu, #ataca cota unica impozitare , #Traian Basescu