Sfatul lui Iliescu pentru Basescu: Ca sa fii sef de stat trebuie sa fii deschis catre societate

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 21:25
2603 citiri
Sfatul lui Iliescu pentru Basescu: Ca sa fii sef de stat trebuie sa fii deschis catre societate

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, are un sfat pentru actualul presedinte, Traian Basescu, in relatia cu romanii: sa fie deschis "catre societate, dialog, conlucrare", sa fie "principalul factor de coagulare pentru adunarea fortelor".

"Ca sa fii sef de stat trebuie sa ai disponibilitatea sa-ti indeplinesti rolul nu de jucator, nu de vataf al comunitatii, ci deschis catre societate, dialog, conlucrare, sa fii principalul factor de coagulare pentru adunarea fortelor", a spus Ion Iliescu, invitat la Antena3.

Ion Iliescu a declarat ca Romania se confrunta cu o criza complexa, nu doar economica, ci si "morala, sociala, politca; iesirea nu se poate rezuma numai la masuri economice. Masurile luate de actuala guvernare nu au greutatea necesara si se rezuma la masuri pompieristice". "Criza presupune o conlucrare in planul politic", a spus Iliescu, insistand pe ideea de dialog intre fortele politice pentru iesirea din criza.

Fostul presedinte a aratat ca se astepta ca premierul Boc, care "a fost parlamentar, in 2003 a facut parte din comisia parlamentara care a lucrat la revizuirea Constitutiei", sa declanseze o dezbatere cu specialisti pe aceasta tema. In 2003 "nu si-a permis presedintele sa iasa el cu niste masuri, nici nu da dreptul Constitutia la asa ceva, ce s-a produs aici este neconstitutional... Si masurile anticriza puteau sa fie subiectul unor dezbateri, cu specialisti etc.". Actualii guvernanti "n-au practica democratica a dialogului, conlucrarii cu partenerii".

"Asemenea atitudine este contrara spiritului pe care am inceract sa-l promovam dupa revolutie - presedintele este in slujba cetateanului; ceea ce asistam este degradarea functionarii institutiilor...pot fi masuri impuse de o situatie grea, dar iei masuri cu grija", a mai spus Iliescu, referindu-se la masurile de austeritate.

"Problemele sunt grave, rezultat al declinului economiei nationale nu numai din efectele crizei la nivel international ci si generate de defectiunile de gestionare a economiei nationale; aceasta practica a asumarii raspunderii este antidemocratica, de ocolire a Parlamentului...statul modern e in relatii contractuale cu cetateanul, cetateanul sta in centrul organizarii societatii", a mai spus Iliescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Ion Iliescu, #Ion Iliescu criza, #Ion ILiescu Basescu , #Traian Basescu