Un nou premier: Iliescu sau Isarescu? (Opinii)

Autor: Alexa Vulpe
Luni, 07 Februarie 2011, ora 09:41
7549 citiri
Un nou premier: Iliescu sau Isarescu? (Opinii)

USL a anuntat deja ca va depune o motiune de cenzura in aceasta sesiune parlamentara (adica pana in iunie). Sa presupunem ca va avea succes. Ce ar trebui sa faca Traian Basescu? In nici un caz sa mai nominalizeze un premier PD-L.

E limpede ca va avea de ales intre un tehnocrat si un premier al initiatorilor motiunii. Daca e tehnocrat, trebuie sa fie Isarescu. Daca e politic, trebuie sa fie Ion Iliescu.

Actualul presedinte trebuie sa se asigure ca drumul reformelor incepute este ireversibil. Pentru asta are nevoie de un om nu neaparat docil, ca Boc, dar, in orice caz, responsabil.

Protocolul USL contine multe inadvertente. Una dintre ele are legatura cu impartirea functiilor de premier si presedinte. Un sondaj realizat in lunile mai-iulie 2011 va trebui sa stabileasca candidatul la functia de presedinte (punctele 6.1.2 si 4.6.2 din protocolul de functionare a USL). Candidatul pentru functia de premier este desemnat de partidul care nu propune un candidat pentru functia de presedinte (punctul 7.1.1 din protocol).

Cum USL depune motiunea inainte sa apara concluziile sondajului, in ipoteza ca si trece, cu ce propunere de premier se va duce USL la Cotroceni? Va fi de la PSD sau de la ACD? Pentru ca, daca tinem cont de regulile tocmai stabilite, apartenenta premierului nu poate fi decisa decat dupa mega-sondaj.

Vrand-nevrand, Ponta si Antonescu vor incalca protocolul de functionare a aliantei. Atunci seful statului are un argument in plus, fata de cel care oricum decurge din Constitutie, sa nominalizeze pe cine vrea el de la USL.

Daca Ponta si Antonescu se vor revolta ca nu li se accepta propunerea, Basescu le poate replica foarte bine ca se teme sa primeasca o propunere de la USL care incalca protocolul de functionare. Ar gira el insusi un posibil conflict intre PSD si ACD si ar arunca in aer o guvernare inainte ca aceasta sa se nasca.

Daca Basescu va avea libertatea sa aleaga un candidat la prim-ministru de la USL, atunci cred ca acesta ar trebui sa fie Ion Iliescu. Iata argumentele.

Cititi urmatoarea declaratie:

"De asemenea, ne confruntam cu prea multa birocratie, prea multe conditii pentru a accesa fondurile comunitare si, mai ales, o lipsa acuta de fonduri pentru cofinantare, in conditiile in care, ca in cazul Romaniei, bancile nu mai finanteaza practic nici investitiile, nici consumul... Trebuie sa recunoastem ca exista viata economica si in vremuri de criza. Sunt destui care au vazut o serie de oportunitati in aceasta criza, si nu ma refer la speculatori, ci la aceia care sunt coloana vertebrala a oricarei economii, IMM."

Credeti ca ea apartine lui Mugur Isarescu? I s-ar potrivi fara indoiala acestuia. Dar nu, este o declaratie a lui Ion Iliescu din 11 iunie 2010. Este o declaratie realista si responsabila.

Putem sa il banuim de multe pe fondatorul social-democratiei din Romania. Nu si ca ar fi iresponsabil. Iliescu nu mai are nici o miza electorala. Uneori poate a cochetat si el cu populismul, dar intelege foarte bine resorturile actualei crize economice. Ii stie cauzele si stie ce NU trebuie facut in nici un caz.

Vi se pare ca Iliescu nu avea dreptate in mai 2010 cand propunea urmatoarele masuri de redresare?

"a) Reducerea cheltuielilor publice in special cu o administratie stufoasa si ineficienta (dupa 2004, aparatul administrativ a crescut de la 900.000 la 1,4 milioane functionari); b) Cresterea veniturilor la buget (in special prin masuri clare si eficiente de combatere a evaziunii fiscale); c) Lansarea activitatilor economice care sa creeze locuri de munca, sa creeze valori, sa concure la cresterea PIB si a veniturilor oamenilor."

Credeti ca, in functia de premier, inteleptul stangist nu ar intelege ca trebuie sa continue restructurarea aparatului bugetar? Credeti ca Iliescu ar face prostia sa strice echilibrele macro-economice marind pensiile si salariile?

Oricat de mult ar tine Iliescu la partidul sau de suflet, nu ar intra intr-o asemenea aventura.

Multi vor spune ca Iliescu are o varsta si n-ar mai putea face fata functiei. Eu cred ca octogenarul social-democrat e mult mai lucid decat multi dintre tinerii arivisti din partid, dornici de capatuiala cu orice pret.

Poate ca nu mai are aceeasi energie si rezistenta din tinerete (de la 60 de ani, cum ar glumi el) si ar refuza mandatul incredintat de Basescu.

Cu toate acestea, Iliescu ar fi solutia optima in situatia in care USL si-ar castiga dreptul de a da premierul dupa o motiune de cenzura de succes. Ar fi garantia continuarii reformelor.

Si el si Isarescu au vazut prea multe in ultimii 20 de ani ca sa bage tara intr-un marunt joc politic sinugicas la care s-ar putea preta mai tinerii Ponta si Antonescu.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...