Ion Lucian va fi inmormantat marti, la Cimitirul Bellu din Capitala

Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 20:05
1308 citiri
Ion Lucian va fi inmormantat marti, la Cimitirul Bellu din Capitala

Trupul neinsufletit al maestrului Ion Lucian va fi depus, luni, incepand cu ora 13:30, in holul Teatrului Excelsior din Capitala, iar inmormantarea va avea loc marti, la Cimitirul Bellu, anunta reprezentantii teatrului.

Slujba religioasa va avea loc la ora 13:30, iar la 14:30, trupul neinsufletit al actorului va fi inmormantat pe Aleea Artistilor.

Toti cei care vor sa-i aduca un ultim omagiu actorului Ion Lucian, sunt asteptati luni, in foyerul Teatrului Excelsior, pana la ora 18:00, mai spun sursele citate.

Directorul teatrului Excelsior, actorul, Ion Lucian a decedat, sambata, la varsta de 87 de ani, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala unde fusese internat la 11 martie.

Nascut pe 22 aprilie 1924, Ion Lucian si-a inceput cariera artistica la 18 ani, in 1942, pe scena Teatrului National din Bucuresti, urcand apoi, de-a lungul anilor, pe scenele Teatrului de Opereta Alhambra, Teatrului, Teatrului Nottara si Teatrului de Comedie.

In anul 2001, Ion Lucian a primit premiul UNITER pentru intreaga activitate.

Printre marile sale realizari se numara titlul de fondator si director al Teatrului pentru Copii "Ion Creanga" si al Teatrului Excelsior, din Bucuresti.

Intre anii 1998 si 2000, a fost profesor la Universitatea Hyperion din Capitala.

De-a lungul carierei artistice, a fost distins cu titlul de "Artist emerit" si cu cel de Ofiter al Legiunii de Onoare - Franta, precum si cu numeroase alte premii nationale.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, membru al Societatii Autorilor si Compozitorilor Dramatici din Franta, membru al Biroului Executiv al Asociatiei Internationale de Teatru Pentru Copiii si Tineret si membru de onoare al Asociatiei Internationale de Scout Boys.

In ultimul mesaj adresat in 27 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, Ion Lucian spunea: "Teatrul a pierdut definitiv complicitatea cu marele public. De mii de ani de cand exista, a rezistat tocmai pentru ca a fost complice cu publicul. A avut ascendenta fata de celelalte arte, pentru ca teatrul comunica direct cu publicul. Pe scena, spectatorul gasea raspunsurile, intrebarile, indoielile".

"Teatrul era pentru spectatorul dinainte de '89 un enorm suport moral, locul unde se refugia, unde isi gasea motivele de speranta, de viata, de incredere. Exista un loc unde aceasta complicitate a ramas nealterata. Acest fenomen s-a petrecut in lumea teatrului pentru copii, desi ne aflam in epoca internetului. Cand s-a daramat cladirea veche a Teatrului Excelsior, toti au venit la mine speriati, parinti, copii, sa ma intrebe: ei unde or sa se mai duca? I-am linistit. Ca au unde sa vina. Ei nu pot renunta la teatru, pentru ca aici e singurul loc unde se joaca cinstit. Adica exact pentru ceea ce eu am fost de multe ori criticat. Ca sunt retrograd, conservator, invechit. Insa, eu tot timpul am fost credincios unei opinii ale mele: miturile copilariei nu trebuie demolate. Este foarte important ca miturile copilariei sa fie redate asa cum au fost ele", spunea Ion Lucian.

"Am un exemplu foarte sugestiv. In spectacolul meu Frumoasa si Bestia am distribuit in rolul personajului negativ pe cea mai frumoasa actrita din teatru, iar in rolul Frumoasei, o actrita solara, senina. La sfarsitul spectacolului, copiii striga la actrita frumoasa: urato! Au inteles ca frumusetea nu e un atribut exterior. Pe acest principiu am activat sapte ani la Teatrul "Ion Creanga" si 22 de ani la Excelsior.

Genul de participare la spectacol este unul puternic afectiv si direct. Am convingerea ca aceasta interactivitate foarte umana a depasit tehnicitatea internetului. Au realizat caldura sufleteasca atunci cand i-au vazut pe actori vehiculand umanitatea. Foarte frumos a exprimat acest lucru un copil din ltalia: "Am vazut povesti jucate de oameni vii. M-am saturat de batista televizorului si de cearceaful cinematografului. Am vazut oameni vii". E una dintre cele mai frumoase explicatii ale tandretei", mai spunea actorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Ion Lucian inmormantare Bellu, #Ion Lucian mort inmormantare , #murit