Spaga, ca apele curgatoare spre marea campanie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 15:52
6037 citiri
Spaga, ca apele curgatoare spre marea campanie (Opinii)

Cazul deputatului PSD Ion Stan, vicepresedintele Comisiei SRI, acuzat de trafic de influenta si saltat de DNA, se pare, in urma unui flagrant reusit, este spectaculos prin pozitia foarte inalta a impricinatului si prin momentul politic fierbinte in care a aparut.

Dar el nu este deloc suprinzator. Cine este cat de cat conectat cu lumea politica romaneasca stie bine ca in aceasta perioada spaga este adunata precum retelele de ape curgatoare.

De la paraiasele de cateva sute de euro, la raurile de mii si zeci de mii de euro, la fluviile de sute de mii si milioane, banii negri se scurg catre o campanie neagra, pentru a fi folositi mai ales in partea ei cea mai intunecata, ca doar nu ne imaginam ca baga cineva in seama ordonanta Guvernului care interzice mita electorala.

Procurorii sustin ca banii pretinsi de domnul Stan urmau sa fie cheltuiti pe alimente destinate electoratului. Cheltuielile de acum vor fi desigur recuperate cu asupra de masura dupa alegeri, cand cei finantati astazi vor intoarce serviciul finantatorilor, din bani publici desigur.

Au cazut doi parlamentari si candidati in acelasi timp, unul din Opozitie, Alin Trasculescu, unul de la Putere, Ion Stan, dar asta pentru ca au existat doar doi denuntatori.

Sunt insa mii de cotizanti de incredere la campanii, care nu tradeaza. Ceea ce vedem noi acum este mai putin decat varful icebergului. Sunt doar doua mostre ale unui fenomen global, transpatinic.

Pe de alta parte, ne putem face deja o imagine despre calitatea viitorului Parlament. Domnii Trasculescu si Stan sunt candidati si ar putea ajunge, cel putin dl. Stan, din nou parlamentari.

Listele electorale sunt pline de corupti, de penali, de incompatibili. ARD a curatat macar putin plevusca, USL insa merge cu toata menajeria pe liste. Iar Parlamentul nu are cum sa arate mai bine decat listele de candidati.

Si, tocmai de aceea, DNA trebuie sa fie mai puternic ca niciodata. Pentru a mai baga spaima intr-o haita flamanda si ticaloasa. USL ar fi vrut sa aseze in fruntea Parchetului Anticoruptie o caricatura de procuror, care in ultimul an nu a reusit nici macar un rechizitoriu, care nu stie ce institutie monitorizeaza Romania prin MCV, caruia ii fugea suspectul cu banii de flagrant in buzunar.

Din fericire, CSM a rezistat si candidatura scandaloasa a lui Ioan Irimie a primit aviz negativ. Sunt convinsa ca Traian Basescu va tine fericit cont de el, asa ca procedura va fi reluata de la capat.

Insa cu cat DNA se va arata mai periculos si va lovi la nivel inalt, batalia pentru anihilarea lui se va accentua.

Prin respingerea ferma, cu un scor zdrobitor, a celor doi candidati penibili propusi de Mona Pivniceru pentru Parchetul General si pentru DNA, CSM a dat un semnal clar de lupta si intransigenta.

De partea cealalta, nu ma indoiesc ca USL va alege tot ce poate fi mai sters, inept sau exotic pentru a arunca parchetele in derizoriu si inutilitate. Pentru ca la o majoritate cum se pregateste sa-si construiasca prin mijloace de tip Stan, USL nu poate fi deranjat decat de procurori. Si poate fi deranjat foarte rau, dupa cum s-a convins deja pe propriul fular chiar Adrian Nastase.

Daca Stanii, Nastasii si Trasculestii vor invinge DNA suntem pierduti.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...