Forbes 2010 - Patriciu, Niculae si Tiriac - cei mai bogati romani

Joi, 11 Martie 2010, ora 10:33
7696 citiri
Forbes 2010 - Patriciu, Niculae si Tiriac - cei mai bogati romani
Foto: ZF

Dinu Patriciu, Ioan Niculae si Ion Tiriac sunt cei trei romani care au reusit sa intre, in acest an, in topul miliardarilor realizat de revista americana Forbes.

Surpriza acestui an este proprietarul Interagro, companie cu afaceri in domeniul agriculturii, Ioan Niculae (foto), intrat pentru prima data in acest top, cu o avere 1,1 miliarde de dolari, aflandu-se pe pozitia 880, potrivit topului publicat pe site-ul Forbes.

De altfel, nu agricultura in sine l-a imbogatit pe Ioan Niculae, desi este cel mai mare producator din tara, ci faptul ca detine o buna parte din terenurile arabile din Romania. In plus, el este si actionarul majoritar a cinci mari uzine chimice, iar, anul trecut, a investit 100 de milioane de dolari intr-o uzina de bioetanol aflata in Zimnicea.

Printre afacerile sale se numara rafinarii, hoteluri de lux, restaurante, firme de consultanta, imobiliare si chiar un club de fotbal, Astra Ploiesti.

Forbes scrie ca Niculae a cumparat multe terenuri la un pret scazut, in 2009, si ca prefera Romania unor destinatii exotice. De altfel, potrivit revistei, prefera sa-si petreaca vacantele la malul Dunarii, decat la mare.

Cel mai bogat roman, insa, este Dinu Patriciu, cu o avere estimata la 2,2 miliarde de dolari, urcand, astfel, pana pe pozitia 437, din cei 1.011 miliardari din 55 de tari.

Revista mentioneaza ca omul de afaceri roman si-a vandut si ultimul pachet de actini, de 25%, din Rompetrol, catre compania de stat de profil din Kazakhstan, KazMunaiGaz, care achizitionase, initial, 75%, in 2007.

De formare arhitect, Patriciu se ocupa, in prezent, cu piata imobiliara, presa si afaceri in domeniul energiei. De altfel, anul trecut, a castigat doua licente pentru exploatarea petrolului si minereurilor din Marea Neagra, iar, in ianuarie, a pantentat o metoda de minerit si procesat sedimentele din mare.

In plus, Patriciu este proprietarul trustului de presa Adevarul Holding, care publica si varianta romaneasca a revistei Forbes.

In top sunt mentionate si problemele legale pe care le are Patriciu, legate de investitiile promise in rafinaria Petromidia.

Ion Tiriac este ultimul roman din Forbes, aflat pe pozitia 937, cu o avere de un miliard de dolari, castigati din companii in domeniul bancar, asigurari, leasing auto si retail. In luna noiembrie, Tiriac a vandut 49% din importatorul roman al Mercedes Benz, iar proiectele curente includ dezvoltarea unor ansambluri rezidentiale in Bucuresti, Timisoara, Brasov si Sibiu, precum si doua cladiri de birouri, in Capitala.

Revista mentioneaza ca, dupa ce si-a incheiat cariera de tenismen, Tiriac nu a renuntat la sport, ci a continuat ca mentor al unor mari campioni, inclusiv Boris Becker, Steffi Graf si Goran Ivanisevic. De asemenea, este patron al turneului master din Madrid, intentionand sa-l transforme in turneu de grand slam, precum cele din Londra, Paris, New York si Melbourne.

Pe primele trei pozitii ale topului miliardarilor se afla mexicanul Carlos Slim Helu si familia sa, cu o avere de 53,5 miliarde de dolari, urmat de creatorul Microsoft, Bill Gates, cu 53 de miliarde de dolari si magnatul Warren Buffett, cu 47 de miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#top miliardari Forbes, #Dinu Patriciu, #ioan niculae, #Ion Tiriac , #Ion Ion Tiriac
Comentarii