Instanta solicita probele audio-video in dosarul "Cocaina pentru VIP-uri"

Luni, 24 Noiembrie 2008, ora 14:13
4873 citiri
Instanta solicita probele audio-video in dosarul "Cocaina pentru VIP-uri"

Instanta Curtii de Apel Bucuresti ii avertizeaza din nou pe procurori sa depuna probe in dosarul "Cocaina pentru VIP-uri".

Instanta l-a avertizat, luni, pe procurorul de sedinta sa faca toate demersurile necesare pentru a depune la dosarul "Cocaina pentru VIP-uri" inregistrarile audio-video utilizate ca probe in dosarul de cercetare penala.

Astfel, Curtea de Apel Bucuresti l-a avertizat pe procurorul de sedinta, care este reprezentant al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, sub sanctiunea amenzii, sa depuna pana pe 8 decembrie probele reprezentand casete audio-video.

Dosarul se rejudeca, in prezent la Curtea de Apel, dupa o decizie a instantei supreme. Tot judecatorii ICCJ a hotarat ca la dosar sa fie depuse aceste inregistrari, pentru ca procurorii au atasat la dosarul trimis spre judecare doar transcrierile casetelor.

La termenul de luni, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de la care sunt cerute dovezile, a trimis o adresa in care mentioneaza ca respectivele probe se afla la Institutul National de Expertize Criminalistice.

Instanta a dispus ca la termenul urmator, din 8 decembrie, sa fie citati ca martori Radu Nastase, Monica Robu si Razvan Burnea.

Parchetul General a anuntat, in octombrie, ca nu a gasit deocamdata casetele cu declaratiile martorilor din procesul in care Alexandru Tiriac este acuzat de trafic de droguri, iar judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au fixat, pe 20 octombrie, un nou termen pentru 10 noiembrie, pentru a fi aduse aceste casete.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis, pe 20 octombrie, o adresa catre Curtea de Apel Bucuresti, in care a specificat ca nu are cum sa gaseasca cele sase casete cu declaratiile martorilor, solicitand instantei sa ii comunice numarul seriilor casetelor pentru a putea fi identitficate.

Magistratii Curtii de Apel au decis sa trimita catre Ministerul Public numarul autorizatiilor prin care s-au inregistrat casetele, aceasta fiind singura informatie pe care instanta o detine in prezent. Totodata, instanta a cerut Parchetului "sa faca toate demersurile pentru a gasi probele, daca nu Curtea va amenda persoana responsabila pentru tergiversarea cauzei".

Ancheta in dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", in care este inculpat si Ion Alexandru Tiriac, a inceput in 2002, iar in luna februarie 2004, au fost arestati doi tineri, Bogdan Albu si Radu Eugen Nastase asupra carora s-a gasit cocaina. Ulterior, Radu Nastase a intrat in programul de protectie a martorilor, dar a fost deconspirat intr-o emisiune tv de procurorul Gheorghe Muscalu.

In acelasi dosar, au fost cercetate alte sapte persoane, printre care Tiriac jr., Ileana Lazariuc, Raluca Sandu si Robert Sandu.

Procurorii Flavius Craznic si Nicolae Neagoe au considerat atunci ca detineau suficiente probe pentru a-l acuza pe Ion Alexandru Tiriac si de trafic de droguri, intocmind un rechizitoriu care a fost, insa, oprit de procurorul Muscalu, iar dosarul i-a fost repartizat altui procuror.

Ulterior, declaratiile mai multor martori din dosar au fost retrase sau inlocuite de altele din care reiesea ca fiul lui Ion Tiriac nu a vandut sau cumparat vreodata droguri.

Ion Alexandru Tiriac a fost trimis in judecata doar pentru consum de droguri si, in final, a fost achitat de Tribunalul Bucuresti. Procurorii au contestat decizia si au cerut conexarea celor doua dosare.

Robert Sandu a fost condamnat si apoi eliberat conditionat dupa ce a executat doua treimi din pedeapsa definitiva de trei ani de inchisoare, iar dosarul Ralucai Sandu se afla inca pe masa procurorilor.

Citeste si:
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban s-a înscris în PNL în urmă cu 29 de ani, urcând pas cu pas scara de putere a statului: a fost consilier local, apoi viceprimar al Capitalei, ministru al Transporturilor,...
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Deși a intrat în politică abia în 2016, Florin Cîțu, actualul contracandidat al lui Orban la șefia PNL, a avansat foarte rapid în funcțiile politice. Intrat la invitația Alinei Gorghiu,...
Sursa: Ziare.com