Tiriac a rabufnit: Domnule ministru, asa nu merge! Asta e o rusine!

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 19:53
9499 citiri
Tiriac a rabufnit: Domnule ministru, asa nu merge! Asta e o rusine!

Fostul tenisman Ion Tiriac a criticat in termeni duri proiectul "Romania in miscare", anuntat de ministrul Tineretului si Sportului.

Tiriac spune ca suma alocata pentru acest proiect este foarte mica si a cerut majorarea ei.

"Bugetul de concursuri pentru proiecte al acestui program este de 4,5 milioane de lei, deci nici 1 milion de euro... Si vorbim despre o tara intreaga, iar asta nici macar nu e sport, e educatie fizica. Pai sportul este acum in lume o industrie de trilioane de euro, numai un turneu de tenis valoreaza azi intre 250 si 300 de milioane de euro. De asta spun, ca eu nu as pune banii astia pentru sport, mi-ar fi rusine. Pai facem o cheta si strangem bani, nu se poate doar 1 milion de euro pentru concursuri la o tara intreaga. Si nici trei sferturi de milion pentru competitii scolare... pai le vine cate 10 lei la fiecare scoala. Unde suntem? Nu suntem Uganda sau alta tara de lumea a treia. Pai Romania era in 1939 in primele cinci tari ale Europei, la sport, economic, militar, cum doriti.

Domnule ministru, asa nu merge, eu nu sunt de acord. Asta (bugetul proiectului "Romania in miscare" - n.red.) e o rusine, va rog eu sa o stergeti. Dublez eu imediat suma asta. Hai sa facem ceva, ceva ca "un leu pentru Ateneu"... nu stiu, acum 15 ani am strans 1,2 milioane de euro pentru copii orfani... oare acum nu putem strange si noi 10-20-30 de milioane de euro pentru sport? Putem sa mergem la Guvern si stam acolo si cerem sa dubleze cifra asta. Domnule ministru, credeti-ma, anul viitor la sport nu va da nici 0,5% din PIB", a spus Tiriac.

Fostul tenisman sustine de asemenea ca obiectivul MTS in cadrul proiectului "Romania in miscare", mai exact participarea a 2.000 de elevi pe judet, este foarte mic.

"Proiectul isi propune sa atraga la aceste competitii undeva intre 1.500 si 2.000 de elevi pe judet. Dar un judet are in jur de 2,3 milioane de oameni, asta inseamna undeva la 20.000 de tineri. Pai este foarte putin cand Romania are in jur de 5 milioane de tineri. Eu am un mare respect fata de ministrul Marius Dunca, dar nu imi e mie rusine, ca roman, sa am o asemenea cifra acolo, acel numar de tineri pe judet? Asta in conditiile in care in Romania avem sute de mii, milioane de copii care in primul rand nu stiu sa mearga", a adaugat Ion Tiriac.

Ministrul Tineretului si Sportului, Marius Dunca, i-a raspuns lui Ion Tiriac, spunand ca statul investeste in sport prin mai multe ministere.

"Domnule Tiriac, pana sa facem cheta trebuie sa lamurim niste lucruri. Statul investeste in sport prin Ministerul Apararii, prin Ministerul de Interne, prin MTS, prin Directiile Judetene de Tineret, prin complexele sportive nationale, prin federatii, prin COSR... Unde sunt banii? Poate ar trebui sa fim mai eficienti, sa fim atenti cum gestionam acesti bani. Primariile la randul lor investesc, Ministerul Educatiei prin cluburi investeste... unde sunt banii, pentru ca ajungem la miliarde, nu la cateva milioane de lei. O sa fac curatenie in cluburile din cadrul MTS, unde avem sectii cu 2-3 sportivi. Trebuie sa avem eficienta, pragmatism, pentru ca sunt banii statutului. Trebuie sa cerem transparenta, sa vedem cati bani investesc in sport ministerul Apararii, cel de Interne, cel al Educatiei si MTS si apoi sa vedem care este bugetul pentru sport. Si asa o sa vedem cat ne costa o medalie olimpica. Sa vedem unde se duc banii", a afirmat ministrul.

Programul criticat de Tiriac este alcatuit din trei componente: sprijin pentru sportul organizat la nivel judetean (asociatii judetene) prin finantari de proiecte; organizarea de competitii sportive scolare destinate elevilor din clasele III-VI, care nu sunt legitimati la cluburi; actiuni de promovare a sportului si miscarii tip "Saptamana europeana a sportului" de doua ori pe an (in lunile februarie si iunie).

MTS spera sa atraga la competitiile scolare o participare de aproximativ 1.500-2.000 de elevi in fiecare judet. Bugetul programului "Romania in miscare" este de 9 milioane de lei si va fi distribuit dupa cum urmeaza: 4,5 milioane de lei - concursuri de proiecte, 3 milioane de lei - competitii scolare, 1,5 milioane de lei - saptamanile sportului.

Citeste si:
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost implicat în ultimii ani într-o serie de scandaluri, instituția fiind acuzată că adesea ia decizii cu dublă măsură, taxând...
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
În mai puțin de jumătate de lună, parlamentarii se întorc la muncă unde au de rezolvat mai multe urgențe lăsate din urmă precum legile Justiției, Educației sau avertizorilor de...