Top 300 Capital: Unde traiesc cei mai bogati romani - avem si 2 miliardari

Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 15:26
20030 citiri
Top 300 Capital: Unde traiesc cei mai bogati romani - avem si 2 miliardari

Jumatate dintre averile celor mai bogati 300 de romani, care insumeaza aproape 12 miliarde de euro, sunt concentrate in Bucuresti si Ilfov, unde gasim si cei mai multi oameni de afaceri care se regasesc in Top 300 Capital, recent lansat, respectiv 110.

Pe a doua pozitie se afla judetul Constanta, cu 23 oameni de afaceri si o valoare cumulata a averilor de peste 1,9 miliarde de euro, urmat de judetul Bacau (5 afaceristi cu averi insumate de 1,2 miliarde euro).

Averile cumulate ale celor mai bogati 300 de romani au scazut cu trei miliarde de euro in ultimul an, ajungand la 26,5 miliarde euro.

Potrivit analizei Capital, comparativ cu alti ani, cand locul doi dupa Bucuresti era adjudecat de Timis din punctul de vedere al valorii averilor, anul acesta Constanta a trecut inainte, in timp ce Bacaul a constituit marea surpriza a clasamentului. Surpriza a fost generata de cresterea afacerilor desfasurate de Dorinel Umbrarescu si Costel Casuneanu, ambii cu activitati in constructia de drumuri si autostrazi.

O alta surpriza este judetul Cluj, care in alti ani se plasa printre cele mai bogate regiuni din tara. Si acum, ca numar de milionari prezenti in zona, Clujul a ramas in frunte, cu 20 de oameni de afaceri care s-au calificat in Top 300. Totusi, valoarea afacerilor desfasurate in acest judet, de 680 milioane euro, a fost destul de puternic atinsa de criza, singurii care au inregistrat cresteri fiind Horia Ciorcila si Arpad Paszkany.

Celelalte judete au inregistrat in mare parte scaderi, atat la nivel de profitabilitate, cat si ca numar de milionari care au reusit sa se mentina in Top 300 cei mai bogati romani.

Cel mai bogat roman

Frank Timis (foto) a ramas cel mai bogat roman, cu o avere estimata la 1,7 - 1,75 miliarde de euro, in crestere de la 1,6-1,65 miliarde euro anul trecut, urmat de Ioan Niculae cu 1,7 miliarde euro, in urcare de la 1,6 miliarde, potrivit Top 300 Capital.

Pe urmatoarele pozitii se situeaza Ion Tiriac, cu 850-900 milioane euro (de la 1,1-1,2 miliarde euro anul trecut), Dinu Patriciu, cu 850 milioane euro (fata de 1-1,1 miliarde euro) si familia Adamescu, cu 800-850 milioane euro (1,2-1,3 miliarde euro).

Pana la locul 10, in Top 300 Capital se mai regasesc Zoltan Teszari, a carui avere a crescut de la 700-800 milioane euro la 750-800 milioane euro, Ovidiu Tender, cu 650-680 milioane euro (de la 440-450 milioane euro anul trecut), Camelia si Corina Voiculescu, cu o avere de 600-650 milioane euro, in scadere de la 800-900 milioane euro, Gabriel Comanescu, cu 550-600 milioane euro (fata de 900 milioane-1 miliard euro) si Gruia Stoica si Vasile Didila, cu 530-550 milioane euro, de la 420-450 miloane euro anul trecut.

Dintre primii 10 cei mai bogati romani, cinci si-au sporit averea fata de anul trecut, la alti cinci reducandu-se.

Cea mai mare crestere a averii a inregistrat-o Ovidiu Tender, de circa 200 milioane euro, iar cea importanta scadere a fost consemnata in cazul familiei Adamescu si al lui Gabriel Comanescu, de aproximativ 450 milioane euro.

Domeniile in care se fac cei mai multi bani

Potrivit analizei Capital, milionarii au reusit cresteri ale afacerilor in domenii precum energia, industria farma si serviciile medicale, agricultura si transporturile. La polul opus, cei care si-au plasat banii in imobiliare, turism sau media au inregistrat scaderi semnificative.

De asemenea, cea mai mare parte a oamenilor de afaceri autohtoni au apelat la infiintarea unei structuri offshore, in ultimul an, cele mai populare destinatii fiind Cipru si Olanda.

Pragul de intrare in top a coborat in acest an, a coborat la 15 milioane de euro, cu un milion mai putin fata de editia anterioara.

Romania mai are doar doi miliardari, fata de cinci in 2011

Romania mai are doar doi miliardari, Frank Timis si Ioan Niculae, fata de cinci in 2011. Analiza releva ca peste 50% dintre milionari au inregistrat scaderi ale averilor, mai mult de 30 au iesit din top, si doar doi au reusit sa-si conserve miliardul de euro.

Astfel, fata de editia din 2011, Ion Tiriac, Dinu Patriciu si familia Adamescu au o avere de sub 1 miliard de euro.

Potrivit analizei Capital, odata cu declinul pietei auto si al celei imobiliare, afacerile lui Ion Tiriac au intrat intr-o scadere accentuata. Astfel, averea lui Tiriac sta in Unicredit Tiriac, unde detine un pachet de 45% din actiuni. Banca a reusit sa creasca si anul trecut, ajungand la un profit operational de 30 de milioane de euro, cu 17% mai mare decat anul trecut.

In cazul lui Dinu Patriciu, acesta a fost unul dintre cei mai mediatizati miliardari in ultimul an, insa nu pentru tranzactii reusite, "ci pentru insolventele, falimentele sau afacerile proaste, fie ele in zona de retail sau de media", iar istoria a dovedit "ca se pricepe exact la ceea ce a invatat: constructii si imobiliare (singurele care i-au ramas in picioare), respectiv afacerile cu petrol, care sunt mostenire de familie".

Dinu Patriciu a declarat, la Realitatea TV, ca si-a lichidat toate afacerile din Romania si a infirmat zvonurile potrivit carora ar fi in faliment.

Nici familia Adamescu nu mai are o avere estimata la peste un miliard de euro. Principalul activ al lui Dan si Carmen Adamescu, Unirea Shopping Center, a scazut cu 9% la capitolul rulaj fata de anul 2010, iar profitul in primul semestru din 2012 a fost mai mic cu 32% fata de perioada similara a anului precedent.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...