Si daca Ion Tiriac are dreptate?

Autor: Marius Doroftei, Editor Ziare.com
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 21:24
6753 citiri
Si daca Ion Tiriac are dreptate?

Ion Tiriac a reaprins scandalul legat de premiile din tenis intr-un moment in care abia incepea sa se stinga de la sine. Dincolo de declaratiile cu tenta misogina, taxate destul de dur, ramane o intrebare: daca Tiriac si cei ca el au totusi dreptate?

In esenta, acest scandal este despre tendinta din ultimii ani de a oferi premii in bani egale baietilor si fetelor din tenisul profesionist si, in ciuda aparentelor, nu are nimic misogin.

Cei care s-au exprimat pana acum in favoarea unor premii diferentiate intre circuitul masculin si cel feminin au un argument care nu poate fi combatut de cei din cealalta tabara, acela al atractivitatii.

Tiriac spune clar, si este unul dintre putinii care vorbeste atat de direct, ca nu ar mai vrea sa ofere premii egale deoarece fetele nu atrag publicul la fel cum o fac baietii. Just si adevarat. La meciurile baietilor sunt mai multi specatori, aceste partide sunt preluate de mai multe televiziuni, sponsorii sunt si ei mai multi. Pentru un organizator de turnee asta se traduce in venituri si poate diferenta intre o intrecere de succes si una falimentara.

WTA, care a dus in ultimele decenii o munca titanica pentru a aduce premiile fetelor la o valoare comparabila cu cele ale baietilor, si grupul de sustinatori n-au un argument la fel de puternic si ancorat in realitate ca acesta si insista puternic pe cartea egalitatii dintre barbati si femei.

Sigur, intr-o lume ideala toata lumea ar fi de acord ca fetele si baietii merita premii egale. Dar ce facem atunci cand avem un turneu ca cel de la Madrid, care a avut meciuri cu 300 de spectatori in tribune, dupa cum o spune chiar Tiriac, si care isi rasplateste invingatoarea cu aproape un milion de euro? Un an poate merge pe minus, se poate si al doilea, poate se ajung la cinci ani de pierderi, insa la un moment dat se incheie. Turneul dispare, probabil altul ii ia locul si ciclul se reia.

Pare, asadar, o problema sistemica a carei rezolvare este destul de departe in momentul de fata.

O solutie ar putea fi imprumutarea sistemului de market pool de la UEFA si impartirea banilor si in functie de atractivitatea sportivului. Cu alte cuvinte, fondul total de premiere este impartit in doua parti. Una a premiilor fixe, egale intre baieti si fete, iar cealalta care se imparte in functie de spectatorii, telespectatorii si sponsorii pe care un sportiv sau altul ii atrage. Astfel s-ar impaca si capra si varza.

Dar acest sistem are o hiba, anume aceea ca jucatorii cunoscuti si bogati vor deveni si mai bogati, pe cand "lupii tineri" vor fi nevoiti sa traga si mai mult pentru a se impune. Pentru ca, daca suntem sinceri, un meci al Sharapovei, cat e ea de dopata, din turul al doilea are sanse sa fie mai atractiv pentru marea masa de fani decat o finala dintre Halep si Cibulkova. Sau una dintre Vinci si Errani.

Am asista la situatia actuala din fotbal, acolo unde Liga Campionilor si premiile ei foarte mari din fazele superioare sunt practic interzise echipelor mici.

Cu toate acestea, un sistem care sa imparta premiile in bani si in functie de gradul de atractivitate al sportivilor ar fi mai echitabil decat cel actual, unul care provoaca nemultumiri evidente la cel mai inalt nivel.

Citeste si:
LIVETEXT Dacian Cioloș și miniștrii propuși de el merg în Parlament pentru a obține votul deputaților și senatorilor. Mesajul liderului USR dinaintea votului
LIVETEXT Dacian Cioloș și miniștrii propuși de el merg în Parlament pentru a obține votul deputaților și senatorilor. Mesajul liderului USR dinaintea votului
Dacian Cioloş merge miercuri în Parlament, sperând să obţină votul de încredere pentru echipa sa şi pentru programul de guvernare. Cioloş ajunge în faţa Camerelor reunite, în termenul...
Dacian Cioloș, înaintea votului de învestire din Parlament: „Soluția este aici, ea nu mai trebuie căutată. Nu mai avem timp de pierdut”
Dacian Cioloș, înaintea votului de învestire din Parlament: „Soluția este aici, ea nu mai trebuie căutată. Nu mai avem timp de pierdut”
Președintele USR Dacian Cioloș a făcut miercuri 20 octombrie, o scurtă declarație la Parlament, înaintea votului de învestitură pentru executivul condus de acesta. Cioloș i-a îndemnat pe...
Sursa: Ziare.com