Senatorul UNPR de Olt, Ion Toma, a anuntat marti ca sustine reducerea varstei de vot de la 18 la 16 ani "pentru ca tinerii sa se implice cu adevarat in procesul decizional".
"Am propus si am sustinut in cadrul Biroului Permanent al UNPR reducerea varstei de vot de la 18 ani la 16 ani pentru ca este important ca tinerii acestei tari sa aiba un cuvant de spus in legatura cu deciziile care ii afecteaza si pe ei. Am ajuns la aceasta decizie in urma numeroaselor discutii pe care le-am purtat cu tinerii de-a lungul timpului", a declarat senatorul UNPR, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Ion Toma a mai spus ca va transmite aceasta propunere Parlamentului ca sa fie transformata in propunere legislativa si inclusa in Constitutie.
"Alaturi de colegii mei din UNPR, voi transmite aceasta propunere spre analiza si adoptare Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei. Am incredere ca vor sustine initiativa cat mai multi colegi parlamentari, indiferent de partidul din care provin.
In conditiile in care asistam la o tot mai mare demobilizare in legatura cu participarea politica si observam o prezenta electorala tot mai scazuta, o astfel de masura are potentialul de a imbunatati participarea tinerilor in viata publica. Tinerii de 16 si 17 ani sunt buni sa fie contribuabili si sa munceasca si sa plateasca taxe si impozite, dar nu au dreptul sa voteze. Cred ca asta este o greseala care trebuie corectata imediat", a mai declarat senatorul UNPR.
Ion Toma isi argumenteaza decizia, mentionand ca in tot mai multe tari din Europa tinerii de 16 ani au dreptul de vot.
"Introducerea votului de la 16 ani este o tendinta care se intampla deja in Europa. Austria a introdus deja din 2007 varsta minima de vot la 16 ani pentru toate alegerile mai putin cele europarlamentare, devenind prima tara membru UE si prima democrcatie consolidata care a luat aceasta decizie. In Slovenia un tanar de 16 ani care are un serviciu poate sa voteze, de ce nu se poate si in Romania? In plus, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat in acest an Rezolutia nr. 1826 prin care solicita statelor membre sa cerceteze reducerea varstei de vot la 16 ani pentru toate tipurile de alegeri", a conchis Toma.
Si europarlamentarul PDL, Cristian Preda, declarat in urma cu cateva saptamani ca ar vrea ca si in Romania tinerii sa poata vota dupa ce au implinit 16 ani.