Ministra Justiției, despre extrădarea cumnatului lui Mircea Geoană: ”Momentan, nu există un progres”

Marti, 21 Mai 2024, ora 23:20
2105 citiri
Ministra Justiției, despre extrădarea cumnatului lui Mircea Geoană: ”Momentan, nu există un progres”
Ionuţ Costea a fost condamnat la 6 ani de închisoare FOTO Poliția Română

Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat marți, 21 mai, în legătură cu extrădarea lui Ionuţ Costea, fostul preşedinte Eximbank şi cumnatul lui Mircea Geoană, că procedura este în derulare, dar că, momentan, nu există un progres, precizând că aşteaptă să vadă în ce măsură lucrurile vor evolua în direcţia dorită.

Ministra Justiţiei a fost întrebată, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul vizitei în Turcia, în ce stadiu este procesul de extrădare a lui Ionuţ Costea.

”Am discutat astăzi (marţi - n.r.) cu ministrul de Justiţie din Turcia despre mai multe subiecte. Priorităţile comune au fost legate de digitalizarea sistemului judiciar. Dânşii au mai multe proiecte de dezvoltare, de modernizare a sistemului de justiţie privitor la dimensiunea digitalizare. România, la fel, ştiţi că a luat destul de mulţi bani din PNRR pentru dosarul electronic. Partea de digitalizare este o prioritate esenţială pentru că oferă acces aşa cum trebuie al cetăţeanului la actul de justiţie. În al doilea rând am discutat de sistemele penitenciare, atât din Turcia, cât şi din România, de modalitatea în care încercăm să investim în instanţe, iar subiectul extradării a fost, de asemenea, pe agendă. Sunt solicitări venite şi din partea turcă către statul român, sunt anumite solicitări venite şi din partea noastră, venite către statul turc”, a afirmat Alina Gorghiu.

Ea a precizat că, în cazul lui Ionuţ Costea, procedura de extrădare este în derulare.

”În speţă avem cazuri, aşa cum menţionaţi dumneavoastră, cazul Costea, care sunt nume sonore, dar avem cetăţeni care săvârşesc infracţiuni, sunt condamnaţi în România, pleacă inclusiv pe teritoriul Turciei şi pe care încercăm să îi recuperăm, pentru că, pentru noi, fugarii nu se împart în nume sonore şi nume mai puţin sonore, se împart în... sau constituie o singură categorie de oameni care trebuie recuperaţi şi execută pedeapsa în sistem penitenciar. În cazul în care reuşim să ducem mai departe această procedură, vă voi ţine la curent. La momentul acesta, procedura este în curs de derulare. Este o informaţie pe care partea turcă ne-a furnizat-o. Nu este un element de noutate, din momentul în care statul român face solicitarea de extrădare, continuă procedura. În momentul în care vom avea din partea domniilor lor informaţii suplimentare, le vom aduce la cunoştinţă în spaţiul public”, a explicat Alina Gorghiu.

Ea a mai fost întrebată dacă i-a fost comunicat vreun progres în această speţă de către partea turcă.

”Momentan, nu există un progres. Aşteptăm să vedem în ce măsură lucrurile vor evolua în direcţia pe care ne-o dorim, ca în cazul fiecărui alt fugar. În condiţiile în care vom vedea paşii suplimentari făcuţi, vă asigur că voi da toate informaţiile atât instituţiilor din România, cât şi presei”, a mai declarat Alina Gorghiu.

Ionuţ Costea a fost condamnat, în 26 mai 2023, la 6 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, alături de fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, în dosarul de corupţie legat de plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti - Constanţa.

La acel moment, cumnatul său Mircea Geoană, adjunct al secretarului general al NATO, declara: ”Chiar şi în momente complicate, valorile democratice trebuie să primeze. Fără excepţie, deciziile judecătoreşti trebuie respectate şi duse la îndeplinire. Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru deciziile luate. Eu şi Mihaela vom continua să fim alături de nepoţii noştri şi să le oferim sprijinul de care au nevoie în aceste momente grele”.

Ionuţ Costea a fost dat în urmărire internaţională în 29 mai 2023.

Primele drone Bayraktar sosesc în România. Ucrainenii au demonstrat cât de eficiente sunt pe câmpul de luptă
Primele drone Bayraktar sosesc în România. Ucrainenii au demonstrat cât de eficiente sunt pe câmpul de luptă
Ministerul Apărării Naționale a anunțat joi, 13 iunie, că Forțele Terestre Române au început procedurile de recepție calitativă și cantitativă a echipamentelor primului sistem de...
Turcia crește cu 24% taxa de tranzit percepută navelor comerciale ce trec prin strâmtorile Bosfor și Dardanele
Turcia crește cu 24% taxa de tranzit percepută navelor comerciale ce trec prin strâmtorile Bosfor și Dardanele
Guvernul turc a anunţat joi că va creşte de la 1 iulie cu 24%, până la 5,07 dolari pe tonă, taxa de tranzit percepută navelor comerciale care trec prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele,...
#Ionut Costea Eximbank, #cumnat Mircea Geoana, #extradare, #Turcia, #ministra justitiei, #Alina Gorghiu , #justitie
  1. Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
  2. Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
  3. Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
  4. Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
  5. Accident tragic în Prahova: O femeie de 39 de ani a murit și alte patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite
  6. Atac ucrainean masiv, cu 70 de drone, asupra unei baze aeriene rusești din Morozovsk
  7. Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice. ”Este un progres tehnologic care ar putea fi util”
  8. Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
  9. Protest cu 250.000 de oameni în Franța împotriva extremei drepte, aflată în ascensiune înaintea alegerilor generale VIDEO
  10. „Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil