Șeful Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, Ionuț Mișa, a refuzat să demisioneze din funcție cu toate că premierul Nicolae Ciucă îi ceruse expres acest lucru, conform unor surse politice.
Refuzul acestuia vine și în contextul în care luni, 29 mai, președintele ANAF a demisionat după ce a anunțat o „gaură” de 9 miliarde de lei la încasări, cea mai mare parte venind de la direcția mari contribuabili.
Potrivit unor surse politice citate de G4Media, premierul Nicolae Ciucă le-a cerut anterior demisia președintelui ANAF precum și șefilor de la Vamă și Mari Contribuabili.
Actualul șef de la Mari Contribuabili este Ionuț Mișa, fost ministru de Finanțe pe vremea lui Liviu Dragnea. Acesta a obținut actualul post prin concurs și nu poate să-și piardă funcție decât dacă își dă demisia, întrucât este funcționar public.
Demisia lui Ionuț Mișa a fost cerută public și de unii deputați liberali.
„Ionuț Mișa, omul garantat de Liviu Dragnea, trebuie să plece de la conducerea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, deoarece este principalul responsabil pentru slaba colectare la buget. În primele cinci luni din acest an, diferența dintre sumele care trebuiau colectate și cele încasate efectiv este de aproape 9 miliarde de lei, din care cea mai mare parte, aproape 8,5 miliarde de lei, provine de la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, condusă de Ionuț Mișa, specializat în finanțe publice la școala lui Radu Mazăre.
PSD trebuie să dezbrace haina ipocriziei politice și să își asume responsabilitatea pentru incompetența ministrului de Finanțe Adrian Câciu și pentru ineficiența lui Ionuț Mișa. Cei doi trebuie să plece din funcțiile pe care le ocupă și să lase locul celor care pot construi cu responsabilitate un buget și pot asigura colectarea eficientă a banilor la buget”, a transmis deputatul PNL Călin Bota.
Lucian Heiuș a demisionat luni, 29 mai, din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Într-un mesaj publicat pe Facebook, Heiuș le mulțumește colegilor pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă și subliniază că, în mandatul său, ANAF ”a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili.”
Demisia sa a provocat însă un conflict între PNL și PSD, vicepreședintele liberal Dan Motreanu afirmând că demisia lui Heiuș a reprezentat „un gest de onoare” pentru a-l „salva” pe ministrul PSD al Finanțelor Adrian Câciu. Motreanu acuză PSD că a „ținut în funcție” un ministru al Finanțelor „incompetent” și că imediat după demisia lui Lucian Heiuș de la șefia ANAF a „atacat imediat prin trompetele sale false”.
„Adevărul despre situația finanțelor țării se știe! L-a spus răspicat Consiliul Fiscal, l-a afirmat hotărât mediul de afaceri, îl cunoaște fiecare angajat din Ministerul Finanțelor și din ANAF. Demisia lui Lucian Heiuș a fost un gest de onoare pentru a salva un ministru al Finanțelor incompetent, ținut în funcție doar de decizia politică a PSD. Cu toate acestea, PSD, prin trompetele sale false, a atacat imediat! Asta spune totul despre «parteneriatul» cu PSD”, a transmis vicepreședintele PNL, Dan Motreanu.