De ce sa-l credem pe Misa ca nu va scadea niciun salariu? "Ca finantist, spun eu, si ca parinte am responsabilitatea faptelor"

Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 22:00
7517 citiri
De ce sa-l credem pe Misa ca nu va scadea niciun salariu? "Ca finantist, spun eu, si ca parinte am responsabilitatea faptelor"
Foto: Arhiva/Hepta.ro

In timp ce peste 1.000 de oameni protesteaza la Guvern fata de masurile fiscale adoptate prin ordonanta de urgenta si o tara intreaga astepta lamuriri in legatura cu efectul concret al acestora, ministrul de Finante Ionut Misa a reusit performanta sa aiba a treia iesire publica intr-o zi fara a da vreo explicatie.

Prezent la Antena 3 la emisiunea lui Mihai Gadea, Misa a venit cu materialele pe care le-a aratat si in conferinta de presa de dupa sedinta de guvern si a prezentat, slide cu slide, ce scria acolo.

In putinele dati in care a fost intrerupt de moderator, Misa a apelat la explicatii sentimentale, povestind ca a ajuns ministru de Finante dupa ce a urcat in cariera treapta cu treapta, lucrand inca din vacantele din facultate si ca are 3 fete si, ca tata si ministru nu ar fi dat astfel de masuri daca in urma lor ar fi scazut vreun salariu.

"Eu sunt unul dintre cei care s-a angajat in sistemul public dupa ce anterior am lucrat in privat, inclusiv in perioada facultatii, in vacante. Am urcat treapta cu treapta, am urcat fiecare pozitie ierarhica pentru a ocupa functia de ministru. Am responsabilitatea sa fac lucrurile asa cum trebuie pentru ca eu, spun eu finantist, eu ca parinte, am trei fete (nod in gat, ochi umeziti), am responsabilitatea faptelor. Daca exista riscul ca salariile sa scada, spuneam acest lucru de la inceput", a spus Misa.

In fata unor asemenea argumente, Gadea l-a pus sa spuna "sub cuvantul de onoare de tata si ministru" ca are "deplina incredere" ca niciun angajator de buna credinta nu va scadea salariile.

"Asa cum mentionati, orice angajator responsabil si de buna credinta nu va reduce salariul angajatului sau nu se va gandi sa ia din beneficiul unui angajat in interesul propriu. Ce ar insemna ca o companie sa spuna 'statul roman iti creeaza tie ca angajat un beneficiu si eu am hotarat sa retin pentru mine acest beneficiu'. Si vorbim de mediul privat, ca la stat acest risc e total exclus. Aici e dovada vie a faptului ca avem o crestere de slaariu in 2018, ca avem o mentinere a cheltuielilor catre bugetul de stat si o reducere si simplificare a fiscalitatii", a continuat Misa.

Scenarii dupa masurile anuntate de Guvern: Salariile ar creste maximum cu cativa lei, dar ar putea scadea cu sute

Un adevar spus de Misa: Discutiile pe teme fiscale i-au facut pe romani mai informati si constienti de drepturile lor

Mihai Gadea i-a mai ridicat o minge la fileu, intrebandu-l daca nu cumva a fost nevoie de transferul contributiilor la angajat pentru caexista multe firme care nu platesc in sistemul actual contributiile catre stat.

"Intrebarea dvs. e foarte buna", a remarcat Misa, si a inceput sa repete ceea ce deja mai spusese in cursul conferintei de la amiaza.

"Asa cum am mentionat anterior, din datele pe care le avem la data de astazi avem 158.000 de companii care nu au platit contributiile pentru angajati in cursul acestui an. Asta inseamna aproape 2.100.000 de salariati", a spus ministrul.

Intrebat totusi ce garantie poate avea un salariat ca ii va fi transferata contributia in brut, din moment ce nu fusese platita nici pana atunci, Misa a reluat povestea in care niciun patron responsabil nu poate trage in piept salariatul.

"In primul rand aceasta dezbatere publica, aceste discutii pe subiecte care intr un fel sau altul sunt strict tehnice, legate de fiscalitate, beneficiul major e ca angajatul stie astazi care e contributia pe care trebuie sa i-o plateasca la bugetul de stat si stie ca poate sa ceara dovada platii acestor contributii.

Mai mult, pentru ca Guvernul trebuie sa fie responsabil si sa se gandeasca la cetatean se va introduce stopajul la sursa, statul vine si spune ca daca faci acest lucru si ii furi banii angajatului noi iti facem dosar penal pentru ca nu ai transferat aceste contributii. E un element important care il va face sa se gandeasca de 2 ori.

In paralel se vor intensifica si vor continua masurile de execurare silita pentru angajatorii care declara si nu platesc aceste contributii. ANAF a preluat de la casele teritoriale de munca si a inceput masuri pentru recuperarea acestor creante.

Prin transparentizarea acestor elemente de fiscalitate fiecare angajat va sti ca trebuie sa se duca la angajator si sa-l traga de maneca sa-l intrebe 'mi-ai platit contributiile pentru ca eu vreau o pensie mai mare in viitor", a insistat Misa.

Intrebat si daca nu vor fi blocaje avand in vedere ca 6 milioane de contracte vor fi schimbate de la 1 ianuarie, ministrul de Finane a sustinut ca a discutat cu "colegii de la Munca" si ei l-au asigurat ca nu.

"Nu cred ca va exista acest risc, am discutat cu colegii de la Munca si ei au luat in calcul si e foarte important ca transmiterea datelor se poate realiza electronic, nu trebuie sa te duci neaparat la Ministerul Muncii sa depui in Revisal acest contract. Mi-au spus ca lunar se produc schimbari pe 1 milion de contracte si nu s-a blocat sistemul. Ne-au asigurat ca nu se vor crea cozi si nu vor fi blocaje", a conchis Misa.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#Ionut Misa transfer contributii, #Ionut Misa scadere salarii , #ministrul Finantelor