Ministrul Misa ne baga si mai rau in ceata. Se incurca in explicatii din cauza taxei de solidaritate aplicata firmelor

Joi, 19 Octombrie 2017, ora 11:50
6101 citiri
Ministrul Misa ne baga si mai rau in ceata. Se incurca in explicatii din cauza taxei de solidaritate aplicata firmelor
Foto: Digi 24

Ministrul de Finante, Ionut Misa, a incercat sa explice, joi, ce reprezinta taxa de solidaritate de 2% anuntata miercuri seara. Ne-a bulversat insa si mai tare.

Chiar daca discutiile cu reporterii au durat destul de mult si acestia au tot incercat sa il faca pe ministru sa explice ce reprezinta aceasta taxa, jurnalistii s-au declarat nemultumiti la final, moment in care Misa a spus ca o sa trimita un comunicat de presa in care o sa explice.

"E vorba de o contributie de solidaritate sociala, nu e o taxa noua. In baza legii 200 din 2006 exista un fond de sprijinire a salariatilor pentru situatia in care care angajatorul nu mai plateste contributiile. Exista o directiva europeana care reglementeaza instituirea unui fond pentru toti angajatii pentru toate companiile la care au lucrat si au intrat in insolvenmta", a spus Misa, incercand sa explice ca din acesti bani se platesc contributiile angajatului in situatia in care compania intra in faliment.

Ministrul a mai afirmat ca exista o directiva europeana care nu poate fi eliminata si care cere acest lucru, dar ca nu exista si un procent fix stabilit, acesta putand avea orice valoare.

Misa a explicat ca din acest 2%, 90% merge la bugetul de stat pentru a acoperi diverse cheltuieli si 10% catre achitarea contributiilor sociale ale salariatilor companiilor care au intrat in insolventa.

Intrebat despre impactul bugetar, ministrul a spus ca au calculat in asa fel incat sa nu scada salariul si nici sarcina fiscala a angajatorului sa nu fie mai mare.

Aceasta taxa va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018. "Este deja in circuitul de avizare si o sa fie postata si pe site unde puteti vedea toate detaliile", a adaugat Ionut Misa, care a precizat ca toate tarile in Uniunea Europeana aplica acest procent.

Intrebat despre cati bani vor ajunge in plus la buget, Ionut Misa nu a stiut sa spuna o cifra exacta.

"Va voi comunica cifra exacta. Sunt multe cifre. O sa va spun cifra exacta. Sunt milioane de sume, nu e o suma. Am sa va comunic", a raspuns el, adaugand ca taxa se va aplica fondului de salarii.

"Se va aplica pentru toti contribuabilii persoane fizice si juridice atat la stat, cat si la privat. Si azi se aplica la fel. Se aplica la fondul de salarii", a punctat ministrul.

Amintim ca Ionut Misa a anuntat, miercuri seara, ca firmele vor fi obligate sa plateasca o noua taxa, de solidaritate, de 2% din fondul de salarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#Misa taxa solidaritate, #taxa solidaritate 2, #taxa solidaritate firme , #ministrul Finantelor