Misa, trimis de Dragnea si Tudose la BNR, recunoaste ca foamea de bani a Guvernului a crescut ROBOR. Si e doar inceputul

Marti, 03 Octombrie 2017, ora 13:10
14810 citiri
Misa, trimis de Dragnea si Tudose la BNR, recunoaste ca foamea de bani a Guvernului a crescut ROBOR. Si e doar inceputul
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a participat, marti dimineata, la sedinta Consiliului de administratie al BNR, unde sunt asteptate sa fie luate decizii importante de politica monetara.

Participarea unui ministru de Finante la o astfel de sedinta a fost o premiera, astfel ca jurnalistii au vrut sa afle cum a fost luata aceasta decizie. "A fost o discutie avuta cu premierul, cu presedintele partidului", a lamurit Misa situatia, confirmand ca Liviu Dragnea si Mihai Tudose au fost cei care l-au trimis la BNR.

Cat despre subiectul fierbinte al ultimelor zile - cresterea galopanta a ROBOR si, deci a ratelor romanilor cu credite in lei -, ministrul de Finante nu a putut spune prea multe lucruri concrete.

"A fost o discutie tehnica. Intalnirea a avut ca scop in principal intarirea colaborarii intre Ministerul Finantelor, Guvern, BNR. Fiecare dintre noi are rolul lui. Participarea mea a constat in discutii tehnice legate de evolutia ROBOR si de a vedea care este pentru viitor cea mai buna abordare de a impleti politica fiscala cu cea monetara, pentru a face ca lucrurile sa fie mai stabile pentru cetateni, pentru cei care iau credite de la banci, care au de platit rate la banci", a spus Misa, prcizand ca orice detaliu concret pe acest subiect va fi facut public de guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

La insistentele jurnalistilor pe subiect, ministrul de Finante a admis insa ca exista probleme de lichiditate in piata, fapt ce a influentat cresterea ROBOR. Precizam ca saptamana trecuta, cand economistii atrageau atentia ca aceste cresteri ale indicelui sunt strans legate de decizia Guvernului de a retrage dividendele de la companiile de stat, atat Guvernul, cat si Tariceanu si Dragnea au spus ca nu este adevarat si au aratat cu degetul spre BNR.

"Exista probleme de lichiditate in piata. (...) Au avut influenta si incasarile Ministerului Finantelor. Fiscul a atins un grad mai mare de colectare (...), incasarile fiscale au crescut", a spus Misa, adaugand apoi rapid: "Nu este unicul motiv, este eronat sa credem ca, daca cresc incasarile bugetare, o sa creasca ROBOR", dupa care a incheiat pasand problema la BNR: "Exista instrumente pe care BNR le are la dispozitie pentru reglarea lichiditatii".

Intrebat insistent de jurnalisti cati bani a retras pana acum statul de pe piata, Misa a spus, dupa ce a evitat de 3 ori sa raspunda, ca pana acum statul a incasat dividende de 525 de milioane de lei si ca estimarea legata de dividendele speciale este in jurul sumei de 1,2 miliarde de lei.

Amintim ca indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a atins marti nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014 pana in prezent, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In jur de 5 milioane de romani care au credite in lei vor plati rate mai mari. Intrebat de jurnalisti daca e unul dintre cei afectati, ministrul a raspuns ca nu are credite.

Cat despre problemele aparute la companii in urma retragerii banilor, in conditiile in care Transelectrica a anuntat, in urma cu circa doua saptamani, ca nu mai are bani pentru a-si finanta proiectele de investitii, si ca va fi obligata sa faca imprumuturi, ministrul a dat de inteles ca aceasta problema trebuie rezolvata de companie si ca statul are drepturile sale.

"Statul este actionar si, ca in orice stat civilizat, are dreptul sa-si recupereze banii. Actionarul e cel care stabileste si politica de investitii si cheltuielile salariale. Daca Transelectrica considera ca astfel de plati creeaza un dezechilibru, trebuie sa gaseasca o solutie.

Fiecare companie stabileste ce politica vrea sa adopte. Profesionistii din fiecare companie stiu ce au de facut", a mai declarat ministrul Finantelor.

Intrebat de jurnalisti daca astfel Guvernul si-a finantat in avans deficitul, Ionut Misa a replicat: "Deficitul e 0,78% din 3, cel stabilit, chiar 2,96 a fost targetul. Eu il vad foarte sustenabil si realizabil".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Ionut Misa intalnire BNR, #Misa discutii BNR robor, #ministru Finante crestere ROBOR , #ministrul Finantelor