Procurorul general: Se doreste un control atat de puternic, incat justitia penala sa nu mai poata face niciun pas

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 11:59
6790 citiri
Procurorul general: Se doreste un control atat de puternic, incat justitia penala sa nu mai poata face niciun pas
Foto: Facebook / Ministerul Public

Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, lauda activitatea DNA si in acelasi timp critica proiectul privind Legile Justitiei, prin care, spune el, politicul urmareste obtinerea unui control asupra Ministerului Public si Inspectiei Judiciare, cu incalcarea Constitutiei, dar si a recomandarilor si angajamentelor luate de Romania in cadrul MCV.

Intr-un interviu acordat pentru Revista22, Augustin Lazar puncteaza cateva dintre prevederile proiectului de modificare a Legilor Justitiei care nemultumesc profund magistratii, spunand ca principalul punct nevralgic este relocarea Inspectiei Judiciare din autoritatea judecatoreasca.

"Fiind alcatuita din judecatori si procurori magistrati, ea se afla in raporturi judiciare cu CSM, care este garantul independentei justitiei. Cum vine asta sa punem sub semnul intrebarii capacitatea garantului constitutional de a-si indeplini atributiile si sa mutam Inspectia de la autoritatea judecatoreasca la Executiv, ca-i va fi mai bine? Pentru specialisti este absolut surprinzator un asemenea rationament. El nu poate urmari decat controlul de catre Executiv", a declarat Augustin Lazar, sustinand ca Inspectia Judiciara nu poate controla justitia din exterior, pentru ca acest lucru ar fi "neconstitutional".

"Noi, cand am intrat in UE, am fost solicitati sa ne facem un sistem modern, in care justitia sa fie independenta. Iar acum ce vrem sa facem? Dupa 10 ani vrem sa schimbam pentru ca justitia lucreaza si deranjeaza prea multa lume?", a adaugat acesta.

Se va ajunge ca ministru sa-i spuna procurorului pe cine sa urmareasca penal

In ceea ce priveste Ministerul Public, pe care il conduce in prezent, Augustin Lazar afirma ca: "Lucrurile sunt foarte clare. Se doreste un control asupra Ministerului Public atat de puternic, incat justitia penala sa nu mai poata face niciun pas fara controlul care se va institui. Intentia este de a ajunge pana acolo incat ministrul ii va spune procurorului unde trebuie sa exercite actiunea penala sau nu".

"Noi am vazut cum a fost inainte, in anii '90. Toata lumea pleca de la ideea ca politicul are o influenta exagerata si se cerea pentru a adera la UE o anumita organizare care sa ne apropie de clubul natiunilor europene, in care noi voiam sa intram. Ceea ce s-a si realizat.

Or, acum ce vrem sa facem? Sa luam din nou procurorul in subordinea Executivului? Uitati-va ce se propune acolo, ca numirile de procurori cu functii de conducere sa fie propuse de catre ministru, mergand pana la functia de procuror-sef de serviciu si de birou, ceea ce acum nu exista. Este vadit exagerat (...) Noi trebuie sa ne hotaram ce vrem. Vrem o justitie libera ca in UE? Daca vrem aceasta, atunci trebuie sa lasam profesionistii sa-si faca in mod independent treaba", a argumentat procurorul general.

Despre numirea procurorilor sefi

Augustin Lazar reaminteste ca CSM a propus o procedura clara si transparenta de numire a procurorilor sefi, in acord cu recomandarile partenerilor europeni.

"In mai multe rapoarte MCV era recomandat pentru numirea in functiile de conducere la varful Ministerului Public sa se adopte o procedura similara cu cea pentru presedintele Inaltei Curti. Adica sa se faca o selectie de candidaturi la CSM, in conditii de transparenta - ati vazut cum se transmit video toate sedintele -, apoi se ia avizul ministrului si se inainteaza presedintelui.

Este o procedura in oglinda cu cea de la Inalta Curte. Numai ca acea propunere, impreuna cu multe alte propuneri facute de CSM, au fost puse deoparte si a fost promovata o alta propunere, despre care magistratii spun clar ca ridica suspiciunea legitima ca urmareste a institui un control politic al MJ asupra magistraturii si asupra justitiei", subliniaza acesta.

"DNA e o unitate de elita"

In ceea ce priveste activitatea DNA, seful Ministerului Public o considera foarte buna, asa cum se arata si in ultimele rapoarte MCV.

"DNA este o unitate de elita a Ministerului Public, care este bine condusa, iar noi trebuie sa-i protejam pe cei care sunt expusi in linia intai, daca lucreaza in conditiile legii, nu sa cream diverse bruiaje in jurul lor, sa-i impiedicam sa-si desfasoare munca in bune conditii.

Activitatea la DNA este o chirurgie indreptata impotriva persoanelor care incalca legea aflate la nivel mediu si inalt - demnitari. Si nu este usor sa ai de a face cu persoane foarte bine situate in societate, care au influenta in media, care te supun unui tir de fake news pe un post de televiziune si de fiecare data cand se apropie un termen la instanta iti mai trag cate o salva de artilerie pentru a te discredita.

Fiecare procuror raspunde de ceea ce face. Daca ne uitam per ansamblu, activitatea DNA este descrisa in rapoartele MCV, care sunt facute de experti independenti europeni - si la un foarte inalt nivel de expertiza -, ca buna si foarte buna", a afirmat Augustin Lazar.

Procurorul general a mai spus ca este "evident" ca impotriva DNA se duce o campanie.

"Din fericire, Romania este o tara libera cu o presa libera si fiecare poate sa declare ce crede de cuviinta. Dar va asigur ca nimeni nu influenteaza un procuror care este independent profesional", a subliniat acesta.

Intrebat daca este de parere ca "se vrea capul lui Kovesi", Augustin Lazar a raspuns: "Parerea mea este ca persoane care au suferit o condamnare definitiva sau care sunt in curs, fiind procesate in urma exercitarii actiunii penale de catre DNA, nu sunt deosebit de incantate de postura in care au fost puse si vor sa reactioneze".

"Asta este vizibil pentru orice om cu o gandire logica. Si acum problema se pune asa. Daca societatea romaneasca isi apara anticorpii pe care si i-a creat, lucrurile vor fi bune. Iar eu sunt optimist ca romanii stiu sa aprecieze instrumentele judiciare create pentru apararea integritatii in Romania.

Sunt optimist si cred ca vom reusi, fiindca daca n-as fi fost optimist pana acum, multe dosare ar fi ramas nerezolvate. Noi trebuie sa vedem unde trebuie sa facem reglaj fin in aplicarea legii si ce mai putem construi peste ceea ce am construit deja, nu sa demolam ceea ce am facut", a conchis acesta.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Augustin Lazar inspectia Judiciara, #legi justitie procuror general, #Augustin Lazar DNA , #procuror general