Pilonul II de pensii se va desfiinta, contribuabilii ar putea migra la Pilonul I sau III

Joi, 29 Iunie 2017, ora 14:46
22464 citiri
Pilonul II de pensii se va desfiinta, contribuabilii ar putea migra la Pilonul I sau III
Foto: Realitatea TV

Pilonul II de pensii se va desfiinta, iar contribuabilii vor avea posibilitatea sa migreze la Pilonul I sau III, a declarat joi ministrul propus al Finantelor, Ionut Misa (foto), in cadrul audierii sale din Comisiile reunite de Buget-Finante din Parlament.

"Pilonul II de pensii se va desfiinta. Banii se vor intoarce la toti cei care au cotizat, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege daca banii lor vor fi administrati de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intentionam spre sfarsitul anului", a declarat Misa la iesirea de la audieri.

"La nivelul Pilonului II de pensii astazi sunt acumulate 40 miliarde de lei. Din analiza pe care am facut-o impreuna cu colegii, pensia pe care ar primi-o astazi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe luna", a spus Misa.

El a precizat ca beneficiile pentru cel care contribuie la Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari.

"Luam in calcul de a da posibilitatea fiecarui contribuabil sa opteze catre Pilonul III de pensii, catre cel privat, sau sa mearga catre Pilonul I. Este alegerea contribuabililor", a mai aratat ministrul propus al Finantelor.

Citeste mai multe despre noile masuri din programul de guvernare:

Ce sunt pilonul I, II si III

Pilonul I este partea din contributia sociala care merge direct in fondul pensiilor de stat.

Pilonul II este denumirea data sistemului de pensii administrate privat, cu contributii definite, obligatorii pentru persoanele de pana in 35 ani si optionale pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani.

Pilonul III este denumirea data sistemului de pensii facultative, administrate de companii private, sistem bazat pe conturi individuale si aderare facultativa.

Pentru angajat, pensia privata aduce siguranta, confort si liniste la momentul pensionarii, prin acumularea si fructificarea contributiilor stranse de-a lungul vietii, in contul/conturile personal din cadrul fondului de pensii facultative.

Cati romani contribuie la Pilonul II

Pe pilonul II sunt active urmatoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tau, BCR, BRD, NN si Vital.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active in valoare de aproximativ 36,1 miliarde de lei, la 31 mai 2017, in crestere cu 34,14% fata de nivelul de la 31 mai 2016, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,904 milioane de participanti.

Scandalul NN

In luna aprilie, fondul de pensii NN si-a anuntat clientii ca exista discutii privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private, recomandandu-le sa se informeze despre ce se intampla pe piata.

Liderii politici, in frunte cu Liviu Dragnea, au dezmintit categoric aceasta posibilitate.

Ca urmare a anuntului, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis sa amendeze fondul de pensii private NN Pensii cu 750.000 lei - cea mai mare amenda aplicata de ASF de la infiintare.

Citeste mai multe despre acest scandal:

Vasile Dîncu, despre posibila destrămare a coaliției: "Noi suntem în politică, nu la mănăstire"
Vasile Dîncu, despre posibila destrămare a coaliției: "Noi suntem în politică, nu la mănăstire"
Vasile Dîncu, europarlamentar și președintele Consiliului Național al PSD, a negat zvonurile despre destrămarea coaliției în acest an. Totuși, social-democratul a explicat că utilitatea...
Adversarii Ursulei von der Leyen. Care sunt cele 3 grupuri suveraniste din Parlamentul European și ce le diferențiază
Adversarii Ursulei von der Leyen. Care sunt cele 3 grupuri suveraniste din Parlamentul European și ce le diferențiază
Ursula von der Leyen și-a asigurat un nou mandat în funcția de președinte al Comisiei Europene, cu susținere masivă. Între timp, opoziția ”de dreapta" e destul de palidă și de...
#Misa desfiintat pilon pensii, #pilon II pensii desfiintat , #ministrul Finantelor
  1. Reacţiile investitorilor după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidenţială. Între încredere în Kamala Harris și frica de volatilitate a piețelor
  2. Caniculă și vijelii în România. Meteorologii au prelungit Codul galben HARTĂ
  3. Încă un sistem Patriot donat de Germania a ajuns în Ucraina. Zelenski: „Vom putea să facem mai multe pe cer” VIDEO
  4. Hunter Biden a renunțat la procesul de defăimare împotriva Fox News după retragerea președintelui din cursa pentru alegeri
  5. Armata israeliană ordonă evacuarea unei părți a orașului Khan Younis. „Este pe cale să opereze în forţă împotriva organizaţiilor teroriste”
  6. Bombardiere strategice americane B-52H Stratofortress, în misiune la Baza Kogălniceanu: ”Flancul estic al NATO este mai puternic” FOTO
  7. Băiat de 14 ani, mort după ce a fost infectat cu virusul Nipah, transmis de lilieci și porci
  8. Adevăratul motiv pentru care Biden s-a retras din cursa pentru al doilea mandat la Casa Albă SURSE
  9. Incendiu în nordul Capitalei, în apropierea stației de metrou Aurel Vlaicu. Risc de propagare a flăcărilor
  10. Noi informații despre nominalizarea democrată după retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă