Coaliția de guvernare se află pe un butoi de pulbere. PNL, nemulțumit de explicațiile lui Kelemen Hunor în scandalul Viktor Orban

Vineri, 29 Iulie 2022, ora 13:49
3306 citiri
Coaliția de guvernare se află pe un butoi de pulbere. PNL, nemulțumit de explicațiile lui Kelemen Hunor în scandalul Viktor Orban
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a reacționat la explicațiile nemulțumitoare ale lui Kelemen Hunor FOTO Facebook / Ionuț Stroe

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a declarat vineri, 29 iulie, că explicațiile liderului UDMR Kelemen Hunor cu privire la spusele lui Viktor Orban sunt „nişte încercări eşuate de atenuare a impactului” și i-a transmis acestuia să vină cu clarificări.

„În acest context acid al declaraţiilor şi poziţionărilor, e bine să clarificăm un lucru: România este un stat cu o democraţie liberală consolidată, care împărtăşeşte valorile democratice europene. România are avantajul, în acest context extrem de complicat, sa fie condusă de un preşedinte şi un prim-ministru proeuropeni, cu valori democratice europene asumate şi care nu vor accepta niciodată ca democraţia să decadă în România, aşa cum se întâmplă în alte state”, a scris Ionuţ Stroe, vineri pe Facebook.

El a adăugat că declaraţiile lui Kelemen Hunor sunt, mai degrabă, „nişte încercări eşuate de atenuare a impactului declaraţiilor lui Viktor Orban, decât nişte convingeri personale”.

„Nu am văzut la domnul Hunor până acum astfel de declaraţii, de aceea preşedintele UDMR va trebui să îşi clarifice poziţia - a sa şi a partidului pe care îl conduce şi reprezintă - pentru ca această situaţie să înceteze. În acest moment nu e periclitat în niciun fel parcursul guvernamental al coaliţiei, ceea ce avem de făcut, măsurile pe care le luam. Însă trăim vremuri complicate şi suntem datori să fim mai alerţi şi mai hotărâţi să combatem orice derapaj de la principiile democratice fundamentale”, a completat Stroe.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu consideră că discursul lui Viktor Orbán de la Băile Tuşnad a fost unul rasist sau putinist şi apreciază că orice declaraţie trebuie interpretată în context. Liderul UDMR a afirmat că-l cunoaşte foarte bine pe premierul maghiar, a discutat cu el în repetate rânduri şi nu are nicio urmă de rasism în el, iar faptul că vrea pace nu-l face să fie ”un putinist”. Kelemen Hunor a comentat şi declaraţiile considerate anti-UE şi anti-NATO ale premierului din Ungaria.

Iohannis: „Este nevoie de clarificări publice din partea UDMR”

Președintele Klaus Iohannis a reacționat vineri, 29 iulie după declarațiile scandaloase făcute de premierul ungar Viktor Orban în România. Șeful Statului de la București a criticat spusele lui Orban și a subliniat că UDMR trebuie să dea explicații.

„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR-ului, fiind că la acel eveniment a fost prezent o parte semnificativă din conducerea UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs, pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe.

Nu-și dorește nimeni din România să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse și nu putem să ne prefacem că acele spuse nu au fost aplaudate”, a conchis Iohannis.

Kelemen Hunor îi ia apărarea lui Viktor Orban

Într-un interviu acordat site-ului Maszol, liderul UDMR i-a luat apărarea premierului ungar, după ce a generat un scandal în urma declarațiilor făcute la Tușnad. În opinia lui Kelemen Hunor, discursul nu a fost rasist sau rusofil.

El a explicat că declarațiile trebuie interpretate în context și că afirmațiile despre amestecul raselor din cauza imigrației este o chestiune mai degrabă culturală.

„Amestecul interrasial, relațiile dintre persoane sunt o chestiune privată în lumea civilizată, nu un subiect politic al partidelor, nu e un subiect ce ține de funcționarea societății și nu e un subiect de stat. Dacă se poate spune așa, este o chestiune de suflet”, a spus liderul UDMR, potrivit Digi24.

Cum au reacționat liderii popularilor europeni, după ce PNL a decis să se alieze electoral cu PSD. „Populiştii şi extremiştii au avut o creştere semnificativă”
Cum au reacționat liderii popularilor europeni, după ce PNL a decis să se alieze electoral cu PSD. „Populiştii şi extremiştii au avut o creştere semnificativă”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit marţi, 5 martie, în conferinţa comună cu preşedintele PPE, Manfred Weber, de la sediul partidului, despre reacţia liderilor la listele comune...
Gigi Becali, despre fostul fotbalist testat de PNL pentru Primăria București: ”Habar n-are, o să rămână mască”
Gigi Becali, despre fostul fotbalist testat de PNL pentru Primăria București: ”Habar n-are, o să rămână mască”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni, că una dintre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei este fostul fotbalist Ionuţ Lupescu, despre care spune că a...
#Ionut Stroe, #PNL, #Viktor Orban, #scandal viktor orban, #kelemen hunor, #UDMR , #stiri Ionut Stroe
Comentarii
V
vgabriel2k
rank 2
de ce e pe un butoi de pulbere,iar a iesit stroe in chiloti