Ministrul Culturii anunta cand da banii inapoi pe Cumintenia Pamantului: Cei din Guvernul Ciolos se inghesuie cel mai tare

Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 20:32
3733 citiri
Ministrul Culturii anunta cand da banii inapoi pe Cumintenia Pamantului: Cei din Guvernul Ciolos se inghesuie cel mai tare
Foto: captura Youtube/Cumintenia calatoreste

Ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, a declarat vineri, la Bistrita, ca banii pentru Cumintenia Pamantului vor fi returnati pana la finalul acestui an, desi procedura este una complicata. Vulpescu a atras atentia ca cei mai rapizi solicitanti ai banilor sunt fosti membri ai Guvernului Ciolos.

Intrebat despre stadiul in care se afla restituirea donatiilor pentru Cumintenia Pamantului, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu a declarat ca fostii ministri din Guvernul Ciolos au gestionat "acest dezastru national".

"Cred ca Dacian Ciolos stie mai bine care este stadiul cu acest proiect si fostii ministri care au gestionat acest dezastru national. Din pacate, in politica se vorbeste despre mostenirea dezastruoasa, ai de gestionat intodeauna cartofi fierbinti... Mie imi plac cartofii, dar prajiti, nu fierbinti. Este, totusi, imoral sa raspunda altcineva pentru un dezastru national pe care l-a organizat altcineva.

In acest moment, dupa ce ai facut o campanie, ai facut o subscriptie publica, poti macar sa spui - imi pare rau, am gresit sau, poate nu am gresit - este de fapt un mare succes... De fapt, atunci cand faci un gest doar pentru propaganda si faci campanii care sa te ajute din punct de vedere electoral, nu poate sa iasa nimic bun", a declarat ministrul Ioan Vulpescu.

Ministrul spune ca Parlamentul a respins cele doua ordonante de urgenta ale Guvernului Ciolos, privind achizitionarea sculpturii "Cumintenia Pamantului", donatorii putandu-si recupera banii pana la finalul acestui an, insa procedura nu este tocmai usoara.

"Aici este un exercitiu extrem de complicat... Sunt si companiile care au virat acesti bani, sunt comisioanele pe care va trebui noi sa le platim. Sunt cereri depuse la minister", a mai spus ministrul.

Intrebat care sunt persoanele care au venit cu cereri pentru recuperarea donatiilor facute pentru "Cumintenia Pamantului", ministrul Ioan Vulpescu, a raspuns: "cred ca cei din guvern care au donat anul trecut se inghesuie cel mai tare". El nu a prezentat insa date concrete in acest sens.

Vulpescu a mai declarat ca statueta nu a plecat niciodata din tara, ea se afla in administrarea Muzeului National, el considerand ca s-au spus foarte multe mincini legate despre situatia acesteia operei.

"Aceasta este una dintre tezele false ale acelei povesti - ca acum ori niciodata! Nu exista asa ceva. Statueta nu a plecat niciodata din tara, este un drept inalienabil al statului sa-si exercite dreptul de preemptiune, ori legat de Cumintenia Pamantului sau de alte lucruri care tin de patrimoniul national mobil sau imobil cand sunt scoase la vanzare sau la licitatie. Au fost mult prea multe minciuni in 2016 legate de acest subiect.

Siderat, auzeam tot felul de lucruri... Un exemplu de netransparenta mai concludent decat aceasta discutie in jurul Cuminteniei Pamantului nu a existat. Este o sinteza a modului netransparent in care a functionat vechiul guvern. Nu poti sa faci apel la oameni, sa le ceri bani pentru o cauza nobila si sa nu le spui cum ai ajuns la suma respectiva, cine face parte din comisia de negociere, cine au fost evaluatorii care au ridicat aceasta sume. Este o obligatie morala fata de oamenii la care ai facut apel sa doneze", a mai spus ministrul Culturii.

In cadrul campaniei de sustinere a subscriptiei nationale pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi "Cumintenia pamantului", lansata oficial in luna mai 2016 de catre Guvenul Romaniei si Ministerul Culturii, ar fi urmat sa fie stransa suma de sase milioane de euro.

Pretul pentru achizitia operei "Cumintenia pamantului", negociat de catre Ministerul Culturii din vremea Guvernului Ciolos si actualii proprietari ai statuii, mostenitorii inginerului Gheorghe Romascu, este de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit sa fie alocata de Guvern, iar restul de sase milioane de euro din colecta publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Cumintenia pamantului donatii bani inapoi , #ministrul Culturii