Radu F. Alexandru: Rusine, domnule ministru Ionut Vulpescu!

Luni, 20 Iulie 2015, ora 18:13
5513 citiri
Radu F. Alexandru: Rusine, domnule ministru Ionut Vulpescu!
Foto: Digi24

Radu F. Alexandru, vicepresedinte PNL si co-presedinte al Comisiei de Cultura a PNL, il acuza pe ministrul Culturii, Ionut Vulpescu (foto), pentru lipsa de responsabilitate cu care a tratat includerea Complexului Constantin Brancusi de la Targu Jiu pe lista UNESCO, o "chestiune de importanta nationala".

"Seninatatea cu care dl. Ionut Vulpescu explica ratarea includerii Ansamblului monumental de la Tg. Jiu pe Lista indicativa a Patrimoniului Mondial Cultural si Natural a UNESCO este revoltatoare si inacceptabila. Ea exprima totala lipsa de responsabilitate cu care ministrul de astazi, precum si cel care l-a precedat, Hegedus Csilla, au tratat o chestiune de importanta nationala.

Complexul monumental pe care Constantin Brancusi l-a durat la Tg. Jiu este o capodopera a patrimoniului cultural national si mondial si nesocotirea obligatiilor elementare ce ne revin noua astazi, de a-i asigura conditii optime de conservare si valorificare, este un pacat de neiertat", se arata intr-o declaratie politica asumata de Radu F. Alexandru, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Vicepresedintele PNL reaminteste ca inca din anul 1991 Romania a inclus pe Lista indicativa a Patrimoniului Mondial Cultural si Natural a UNESCO, Ansamblul monumental de la Targu-Jiu.

"Inscrierea impunea obligatoriu elaborarea unui dosar ce urma sa fie supus expertizei Consiliului International al Monumentelor si Siturilor. De la data inscrierii si pana in octombrie 2014, cand dosarul a fost trimis la Paris sub semnatura d-nei ministru Hegedus Csilla, nu a existat nicio preocupare reala care sa-i asigure un continut relevant si convingator.

Ca atare, urmare a neindeplinirii criterilor nominalizate de Romania, expertii Consiliului International al Monumentelor si Siturilor au apreciat ca nu exista posibilitatea ca dosarul sa fie aprobat de Comitetului Patrimoniului Mondial, respectiv inscrierea Ansamblului in Lista Patrimoniului Mondial.

Retragerea este solutia 'de fuga', descalificanta, pentru care astazi Ministerul Culturii este obligat sa opteze, incercand in felul acesta sa evite ratarea oricaror posibilitati viitoare pentru ca Ansamblul Brancusi sa mai fie inscris vreodata pe Lista Patrimoniului Mondial", mai sustine Radu F.Alexandru.

Aberatia zilei: Umilit inca o data de statul roman

Indignat de cele intamplate, vicepresedintele PNL il acuza pe ministrul Culturii de "incompetenta si iresponsabilitate".

"Domnule ministru Ionut Vulpescu, in urma cu putina vreme, ca urmare a nulitatii felului care va defineste activitatea, i-am cerut premierului Victor Ponta demiterea dumneavoastra din functia de ministru al Culturii. Astazi dati o noua proba de incompetenta si iresponsabilitate.

Nu va cer demisia de onoare pentru ca ati probat ca va lipseste aceasta calitate obligatorie pentru moralitatea unui om politic. Dar asta nu ma impiedica sa va spun: Rusine, domnule ministru Ionut Vulpescu!", se mai arata in comunicatul citat.

Dupa declansarea scandalului in presa, ministrul Culturii a recunoscut intr-un interviu acordat pentru postul Digi24 ca dosarul care cerea introducerea operelor lui Brancusi in patrimoniul mondial a fost prost facut, dar a sustinut ca Romania a fost cea care a retras cererea, ea nefiind respinsa.

"Primisem recomandare de neinscriere, nu de respingere. Daca nu faceam asta exista riscul ca ansamblul sa nu mai fie inclus vreodata pe lista UNESCO. A fost o decizie corecta, urmand ca in perioada urmatoare sa refacem dosarul, cu sanse, pentru ca valoarea universala a operei a fost recunoscuta (...)

Noi consideram ca numele noastre mari din cultura - Brancusi, Eliade, Eminescu se promoveaza. Ei se promoveaza singuri, dar noi, ca stat, trebuie sa facem mai mult pentru a le promova opera", a declarat duminica, ministrul Culturii, fara sa precizeze in cat timp va fi depus un nou dosar pentru introducerea operelor lui Brancusi in patrimoniul UNESCO.

C.B.

Eveniment Quarterly Report

Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că Guvernul va creşte masiv amenzile, va confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune şi va impozita cu 70% tot ce înseamnă avere...
Șoșoacă aduce o nouă amendă pentru Nașul TV: 50.000 de lei pentru afirmaţii despre barajul din Ucraina, NATO şi regimul comunist
Șoșoacă aduce o nouă amendă pentru Nașul TV: 50.000 de lei pentru afirmaţii despre barajul din Ucraina, NATO şi regimul comunist
Naşul TV a primit din nou o amendă de la Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru două emisiuni cu senatoarea Diana Şoşoacă, difuzate în luna iunie. Postul Naşul TV trebuie să...
#Radu Alexandru rusine Ionut Vulpescu, #Radu Alexandru Brancusi UNESCO, #ministrul Culturii Brancusi UNESCO , #ministrul Culturii