Cum reușește Apple să mențină pragul prețurilor pentru iPhone și să sfideze inflația

Advertorial
Luni, 19 Septembrie 2022, ora 16:14
7413 citiri
Cum reușește Apple să mențină pragul prețurilor pentru iPhone și să sfideze inflația
FOTO: freepik.com

Inflația a atins cote alarmante în ultima perioadă - în SUA, se apropie de apogeul ultimilor 40 de ani, iar în zona UE, media calculată pe anul curent în luna iulie a atins un nou record, de 8.9%.

Această creștere se resimte din plin la prețurile alimentelor, al combustibilului și nu numai. Telefoanele inteligente, însă, sunt o excepție.

În urmă cu doar câteva zile, compania Apple a anunțat noile modele de iPhone și alte câteva dispozitive recente și și-a surprins utilizatorii prin menținerea prețurilor, în ciuda costurilor, evident, mai mari de producție. De cele mai multe ori, companiile producătoare aliniază prețurile cu inflația, pentru a nu suferi pierderi și a-și menține profitabilitatea. Însă, datele arată că prețul unui smartphone a scăzut, de fapt, cu până la 20,4%, raportat la costurile de achiziție din anul precedent. Astfel de statistici sunt în contrast palpabil cu creșterea generală a prețurilor.

Așadar, ce se întâmplă și cum își permite Apple să mențină prețurile telefoanelor?

În ceea ce privește scăderea generală a prețurilor telefoanelor, există o singură explicație posibilă: încă de la finalul lui 2019 și pe întreaga durată a pandemiei de coronavirus, prețurile au scăzut, lună de lună, câte puțin. Telefoanele nu sunt singurele dispozitive al căror preț s-a redus, iar analiștii au observat scăderi mai mici sau mai mari în întreaga industrie de tehnologie, de la computere și până la ceasurile inteligente. În Statele Unite, în ultimele 12 luni, televizoarele s-au ieftinit cu până la 19%, iar procentul mediu estimat pentru întreaga industrie de comodități informatice și tehnologice este de -8,8%, conform Bureau of Labor Statistics din SUA.

Aceste date se justifică parțial prin modul de comparație al indexului prețului de cumpărare. Acest index măsoară o cantitate constantă a bunurilor și serviciilor și urmărește schimbările de preț pentru aceleași seturi de bunuri și servicii în fiecare lună. Altfel spus, compară prețul unui produs astăzi cu cel al aceluiași produs, în luna sau în anul anterior. Pentru cele mai multe bunuri, acest mod de analiză are sens, însă, pentru dispozitive și produse tehnologice, mai puțin, tocmai pentru că acestea sunt în mod constant îmbunătățite, actualizate, modernizate. Tocmai de aceea, este dificil să compari prețurile pentru produse care și-au păstrat calitățile.

De aceea, pentru articolele care se modernizează rapid, același Bureau of Labor Statistics folosește o metodă bazată pe un model de regresie hedonică, pentru a estima și îmbunătățirea calității acestor produse în timp. Modelul hedonic măsoară satisfacția utilizatorilor, pentru a putea estima cu mai multă precizie în ce măsură își schimbă, de fapt, telefoanele prețul. Cu alte cuvinte, prețul unui iPhone 14 la lansare va fi comparat cu cel al generației anterioare, în perioada lansării, pentru o statistică relevantă.

În calitate de consumator, probabil că practici aceeași metodă când ești pus în fața unei decizii de cumpărare, pentru a stabili dacă următoarea achiziție tehnologică merită sau nu un buget mai mare și dacă o cameră foto mai performantă și o durată de viață sesizabil mai mare a bateriei justifică suplimentarea costurilor.

Așadar, scăderea de 20,4% nu se traduce prin faptul că vei plăti mai puțin pentru un telefon nou. Dar sugerează că vei avea un profit cu 20% mai mare în comparație cu investiția analog din anul precedent.

Și de ce păstrează Apple prețurile uniforme?

Chiar dacă lanțurile de aprovizionare au mărit tarifele, iar calitatea noilor modele de iPhone s-a îmbunătățit considerabil, modalitatea de comparare explică menținerea pragurilor prețurilor.

Pe lângă asta, una dintre principalele probleme ale lanțurilor de aprovizionare care afectează industria telefoanelor mobile este deficitul de chipuri, componente de care orice smartphone este dependent. Acest deficit a dus la întârzieri și în industria auto și de camioane, dar și în alte industrii.

Insuficiența chipurilor a determinat, de altfel, și creșterea costurilor pentru componentele semiconductoare. Acestea au început să escaladeze încă din 2020, de la începutul pandemiei de COVID-19, după o perioadă lungă de scăderi constante. Se preconizează că, în următorul an, chipurile vor mai crește, probabil, cu cca 20%.

Din această cauză și nu numai, analiștii se așteptau ca produsele Apple să înregistreze scumpiri odată cu lansarea noilor generații de telefoane, ceasuri inteligente și căști. În schimb, compania a ales să mențină aceleași prețuri de lansare ca pentru ultimele două modele - în Statele Unite, prețul de referință pentru iPhone 14 pornește de la 799 USD, respectiv de la 999 USD pentru versiunea Pro. Menținerea unor prețuri constante în vremuri de inflație precum acestea duce la o concluzie sigură: prețul telefoanelor Apple devine relativ mai mic.

Oare compania își menține prețurile de dragul clienților care le-au oferit, în ultima decadă, profituri exorbitante? Probabil că nu. Cu o marjă de profit brut de peste 40%, Apple își poate, cel mai probabil, permite să neutralizeze creșterea prețurilor la chipuri și componente. Totodată, de vreme ce piața de smartphone a devenit tot mai competitivă, compania își menține prețurile pentru a-și păstra cota de piață în Statele Unite și pentru ca iPhone să rămână, în continuare, unul dintre cele mai bine vândute telefoane inteligente.

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#iphone, #preturi, #inflatie , #iphone