Ipoteză: manevre de resuscitare greșite în cazul pacienților care au murit în TIR-ul ATI de la Victor Babeș

Vineri, 18 Februarie 2022, ora 21:45
3402 citiri
Ipoteză: manevre de resuscitare greșite în cazul pacienților care au murit în TIR-ul ATI de la Victor Babeș
Spitalul Victor Babeș București FOTO: arhivă

La aproape un an de când au murit trei pacienți COVID internați în TIR-ul ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Capitală, după o avarie a sistemului de oxigen, noi ipoteze ar putea schimba cursul anchetei.

Surse Ziare.com spun că după ce au fost analizate expertizele medico-legale și au fost audiați martorii, procurorii au cerut o nouă expertiză la Institutul de Medicină Legală din București care să arate dacă într-adevăr decesul pacienților din TIR-ul ATI au murit din cauza întreruperii oxigenului sau ca urmare a manevrelor de resuscitare.

Ipoteza care i-ar pune sub acuzare pe cei care au făcut resuscitarea

”Schimbare de situație în ancheta tragediei de la spitalul Babeș din București acolo unde mai multi pacienți au murit în TIR-ul ATI după ce un muncitor a oprit sistemul.

În acest context, s-a descoperit la trei pacienți decedați – tocmai cei care erau cu măști CPAP, pneumotorax. Și atunci se pune problema dacă nu cumva aceștia au murit din cauza manevrelor de resuscitare. Pneumotorax este acumularea de aer în plămâni și poate rezulta prin compresarea din manevra de resuscitare propriu-zisă”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.

Astfel, anchetatorii cer să se verifice dacă au fost constatate elemente din care să rezulte existența unei anoxii (scăderea oxigenării țesuturilor corpului uman sub valorile normal fiziologice) care ar fi putut produce stopul cardio-respirator și dacă pneumotoraxul (pneumotoraxul se referă la colapsul unuia sau ambilor plămâni, provocat de pătrunderea aerului în cavitatea pleurală) constatat la autopsie ar putea surveni ca urmare a manevrelor de resuscitare efectuate.

”Dintre cele trei paciente decedate în data de 12.04.2021, în UMTI, în momentul opririi ventilatoarelor medicale, doar S. Rodica și P. Silvia erau ventilate mecanic prin sondă de intubație oro-traheală iar cea de-a treia, respectiv P. Constantina era ventilată prin mască facială CPAP, identic cu ceilalți 5 pacienți internați în UMTI, fiind intubată oro-traheal după oprirea ventilatoarelor în cursul manevrelor de resuscitare.

Astfel, având în vedere concluziile celor trei rapoarte medico-legale care indică existența pneumotoraxului la toate cele trei paciente decedate precum și condițiile diferite de ventilație, se desprinde concluzia ca pneumotoraxul ar fi putut surveni în alte împrejurări decât cele determinate în mod direct de oprirea ventilatoarelor.

Se constată că singurul element în comun identificat la toți cei trei pacienți decedați inițial la care s-a pus în evidență, în urma autopsiei, pneumotoraxul este procedura resuscitării. Astfel, aducem în discuție și analiză ipoteza că leziunile respective (pneumotorax) ar fi putut fi produse cu ocazia efectuării manevrelor de resuscitare prin compresii toracice și ventilație mecanică pe balon Ruben și sondă de intubație oro-traheală efectuate la pacienți cu afectare pulmonară în contextul pandemiei SARS-CoV-2.

Dintre cele trei acte medicale existente la dosarul cauzei rezultă că la niciun alt pacient dintre cei cinci internați în salonul ATI UMTI nu a fost constatat pneumotorax ca urmare a evenimentului ce a determinat oprirea ventilatoarelor medicale, cu ocazia investigațiilor efectuate pacienților la transportarea acestora la alte unități sanitare, deși aceștia erau ventilați mecanic non-invaziv pe pască CPAP, în aceleași condiții ca ale pacientei P. Constantina, la care s-a constatat existența pneumotoraxului.

Constatăm că pentru lămurirea tuturor aspectelor necesare soluționării prezentei cauze este necesară efectuarea unei noi expertize medico-legale.

Dacă la autopsia cadavrului numitei P. Silvia au fost constatate elemente din care să rezulte existența unei anoxii care ar fi putut produce stopul cardio-respirator și dacă pneumotoraxul constata la autopsia pacientei ar putea surveni ca urmare a manevrelor de resuscitare efectuate”, se arată în ordonanța de dispunere a unor noi expertize de către INML.

Avaria de la TIR-ul ATI a fost din eroare umană

Spitalul a anunțat despre o avarie la sistemul de oxigen.

”În această seară, în jurul orei 17,00, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă amplasată de DSU în curtea Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale “Dr. Victor Babeş” – operaţională începând cu data de 10.09.2020 – a avut loc o avarie ale cărei cauze sunt investigate în acest moment. Din păcate, în ciuda eforturilor personalului medical, în urma acestui eveniment nefericit au decedat trei dintre cei opt pacienţi bolnavi de COVID-19 internaţi în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă”, a transmis Spitalul Victor Babeș, în seara de 12 aprilie 2020.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Doi angajați ai spitalului, șeful serviciului tehnic al spitalului și un instalator, au fost reținuți în această anchetă, apoi plasați în arest la domiciliu.

În timpul audierilor, instalatorul a recunoscut fapta, în timp ce șeful său își susține în continuare nevinovăția.

Expertiza depusă la dosar arată că o eroare umană a dus la supra-alimentarea instalației și la blocarea aparaturii medicale.

Primele concluzii ale anchetei arată că un angajat al spitalului, cel mai probabil din cadrul personalului tehnic, trimis să verifice instalația de oxigen, ar fi manevrat-o greșit și asta ar fi dus la închiderea alimentării cu oxigen în interiorul unității mobile.

În acest dosar, polițiștii de la Omoruri au cerut o percheziție informatică, pentru a stabili dacă a fost o eroare de soft care a dus la oprirea aparatelor sau dacă cineva a manevrat greșit instalația de oxigen, potrivit Digi 24.

Procurorii de la Parchetul București au făcut audieri în acest dosar penal deschis după tragedia din TIR-ul ATI de la Victor Babeș.

Cercetările vizează fapte de ucidere din culpă. În cazul în care expertiza INML va demonstra că resuscitarea a fost una dintre cauzele deceselor, am putea asista la o extindere a cazului procesual.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ipoteza pacienti morti victor babes, #manvre de resuscitare gresite, #oprirea instalatiei oxigen, #tir ATI victor babes , #pacienti morti la Victor Babes