ÎPS Teodosie, nou conflict cu Primăria Constanței. Înaltul prelat contestă în instanță amenda primită după lucrările la Palatul Arhiepiscopal

Sambata, 04 Februarie 2023, ora 14:27
4893 citiri
ÎPS Teodosie, nou conflict cu Primăria Constanței. Înaltul prelat contestă în instanță amenda primită după lucrările la Palatul Arhiepiscopal
Arhiepiscopul Tomisului consideră că amenda este ilegală Hepta

Arhiepiscopia Tomisului a anunţat sâmbătă, 4 februarie, că va contesta amenda de 3.000 de lei pe care a primit-o de la Primăria Constanţa pentru că ar fi efectuat lucrări fără autorizaţie la acoperişul Palatului Arhiepiscopal, clădire unde la sfârşitul anului trecut a izbucnit un incendiu.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a declarat că amenda primită este ilegală, în condiţiile în care legea îl obligă pe proprietarul unei clădiri de patrimoniu să ia măsuri de urgenţă pentru securizarea clădirii în cazul unor ameninţări şi a şi fost depusă documentaţia pentru autorizarea construirii unui acoperiş provizoriu.

Arhiepiscopia Tomisului va contesta amenda dată de către Primăria Constanţa, pentru că o considerăm ilegală din următorul motiv: Legea 50 obligă pe proprietarul unei clădiri de patrimoniu să ia măsuri de urgenţă pentru securizarea clădirii în situaţia unor ameninţări. Suntem în condiţii de iarnă, prin urmare, neavând acoperiş clădirea este în pericol să se degradeze foarte mult. De aceea, noi încă din 24 decembrie am depus pentru autorizarea unui acoperiş provizoriu, atât la Primărie, cât şi la Ministerul Culturii şi la Direcţia Judeţeană de Cultură, documentaţia necesară pentru a fi avizată. Direcţia Judeţeană de Cultură deja ne-a dat un aviz favorabil”, a spus Tănăsescu.

Acesta susţine că, dacă municipalitatea dorea, putea elibera, conform legii, în trei zile autorizaţia de construcţie, fiind vorba de o situaţie de urgenţă.

”Legea 50 spune că, în situaţii de urgenţă, se poate emite autorizaţie de construcţie în trei zile. Primăria Constanţa, deşi a primit documentaţia pe 24 decembrie, au înregistrat-o de-abia pe 27 decembrie, iar la data la care vorbim încă nu ne-a dat autorizaţie pentru acoperişul temporar. Prin urmare ne aflăm, pe de o parte, sub obligaţia legii de a proteja clădirea în situaţii de intemperii, pe de altă parte, primăria trebuia, dacă voia, să ne autorizeze în trei zile şi nu a făcut-o”, a mai spus reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului.

Un puternic incendiu a izbucnit în octombrie 2022, la mansarda Palatului Arhiepiscopal din Constanţa, clădire de patrimoniu, flăcările extinzându-se pe aproximativ 800 de metri pătraţi, fără a se înregistra victime.

Primăria Constanţa a amendat cu 3.000 de lei Arhiepiscopia Tomisului pentru lucrările făcute la acoperişul Palatului Arhiepiscopal, fără a fi autorizate de administraţia locală.

#IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, #conflict, #Primaria Constanta proces, #amenda, #lucrari, #palat arhiepiscopal , #Stiri IPS Teodosie