ÎPS Teodosie a pierdut definitiv postul de profesor de la Universitatea Ovidius: Cum și-au motivat judecătorii sentința

Marti, 21 Martie 2023, ora 16:21
5080 citiri
ÎPS Teodosie a pierdut definitiv postul de profesor de la Universitatea Ovidius: Cum și-au motivat judecătorii sentința
Arhiepiscopul Tomisului FOTO Hepta

ÎPS Teodosie anunța în luna ianuarie că se întoarce la catedră după ce Universitatea Ovidius l-ar fi pensionat ilegal la 65 de ani, bazându-se pe sentința definitivă a Curții de Apel Constanța.

Judecătorii au motivat sentința care contrazice anunțul ierarhului.

Judecătorii Curții de Apel Constanța au dat sentința definitivă pe 19 ianuarie în procesul intentat de Teodosie Petrescu Universității Ovidius din Constanța (UOC).

Ierarhul solicita anularea unei decizii a Senatului care nu stabilea o metodologie ce i-ar fi putut permite să rămână profesor titular și după împlinirea vârstei de 65 de ani, dar și obligarea UOC la prelungirea calității de cadru didactic titular.

Apărută în ianuarie 2023, minuta procesului prin care se arăta că recursul ierarhului a fost admis și s-a dispus anularea deciziei Senatului UOC l-a determinat pe ÎPS Teodosie să-și manifeste entuziasmul:

„Sunt bucuros că pot să merg să predau ca titular. Așa mi s-a transmis, iar domnul avocat m-a sunat: «Gata, de acum sunteți titular! »…” a spus ÎPS Teodosie în luna ianuarie.

Judecătorii și-au motivat sentința zilele acestea, iar documentul demonstrează că ÎPS Teodosie nu revine la catedră ca profesor titular deoarece instanța a respins capătul de cerere în care acesta solicita obligarea UOC să-l repună profesor titular. „Instanța nu se poate substitui instituției de învățământ în luarea acestei decizii care este rezultatul unei analize”, au menționat judecătorii.

În decembrie 2020 ÎPS Teodosie a împlinit 65 de ani, dar a solicitat Universității prelungirea calității de profesor titular până la finalul anului universitar 2020/2021, ceea ce s-a şi întâmplat.

În vara anului 2021, episcopul nu s-a pensionat și a cerut UOC să-i prelungească iar această calitate de profesor titular şi pentru anul şcolar 2021/2022, scrie adevarul.ro.

Universitatea i-a refuzat cererea invocând articolului 289 alineatele 1 şi 6 din Legea Învăţământului.

Senatul UOC a adoptat o decizie în luna iulie 2021 prin care a decis că în absenţa metodologiei prevăzute de lege „nu se poate da curs solicitărilor cu privire la menţinerea calităţii de titular după vârsta pensionării”.

Această Hotărâre a Senatului UOC i-a fost transmisă ÎPS Teodosie când acesta a cerut, în august 2021, prelungirea calității de profesor titular.

Ierarhul a susținut, în recursul formulat la Curtea de Apel Constanța, că Universitatea a dat dovadă de un „dezinteres total faţă de calitatea actului de învăţământ” care rezultă din faptul că mai puţin de 106 cursuri sunt lăsate fără titulari şi acoperite „la întâmplare” de cadre didactice din alte specialități.

Instanța a constatat că legiuitorul nu obligă instituțiile de învăţământ superior să menţină calitatea de titular a cadrelor didactice care împlinesc vârsta de 65 de an ci, din contră, lasă la latitudinea instituţiilor de învăţământ superior atributul de a decide menţinerea calităţii de titular, după o metodologie adoptată de Senatul universitar.

„Este nejustificat refuzul de soluționare a unei cereri de prelungire a activității după împlinirea vârstei de 65 de ani, în sens pozitiv sau negativ (…) În lipsa unui număr suficient de titulari pentru acoperirea normelor, o cerere poate fi respinsă pentru alte considerente, cum ar fi lipsa resurselor financiare ori un management orientat spre angajarea unor titulari pe termen lung, însă toate aceste elemente trebuie prevăzute într-o Metodologie, în caz contrar respingerile pot fi suspectate de arbitrariu”, au stabilit judecătorii.

Universitatea Ovidius din Constanța a avut până în anul 2020 o astfel de Metodologie.

Quarterly Report - Editia 4

Haos la Roland-Garros. Decizia radicală a organizatorilor și programul româncelor
Haos la Roland-Garros. Decizia radicală a organizatorilor și programul româncelor
Turneul de Grand Slam de la Roland-Garros este afectat de vremea nefavorabilă, organizatorii fiind nevoiți să ia astăzi o decizie radicală. Astfel, din cauza ploii de la Paris, nu se va mai...
Decizia extremă luată de un profesor exasperat că elevii stau prea mult pe telefon în timpul orelor: ”Începusem să cred că eu eram problema”
Decizia extremă luată de un profesor exasperat că elevii stau prea mult pe telefon în timpul orelor: ”Începusem să cred că eu eram problema”
Un profesor de la un liceu din Arizona a luat o decizie extremă după ce nu a reușit să-și convingă elevii să renunțe la telefoane și să fie atenți la cursuri. Mitchell Rutherford,...
#IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, #post, #profesor, #pierdut, #Universitatea Ovidiu, #motivare, #decizie, #judecatori , #Stiri IPS Teodosie