ÎPS Teodosie, un ctitor al celor lumești și un admirator al lui Putin

Autor: George Arun (DW) - colaborator Deutsche Welle
Joi, 16 Iunie 2022, ora 17:40
4775 citiri

Comercializarea și politizarea credinței sunt boli ale slujitorilor Bisericii. Astfel s-a ajuns să avem de 50 de ori mai multe biserici, mănăstiri și case de rugăciune decât spitale și de 4 ori mai multe decât școli.

Un sondaj de opinie realizat în luna aprilie de CURS relevă faptul că 64% dintre români au multă și foarte multă încredere în Biserică. Urmează, la câteva procente, încrederea în Armată. Un alt sondaj, realizat de IRES, arată că încrederea românilor în preoți este semnificativ mai mică, anume 51%.

Această diferență rezultă din faptul că sunt preoți bețivi, preoți bolnavi după avere, preoți care se dedau mai mult celor lumești decât să-l slujească pe Dumnezeu. Aceleași metehne le au și unii ierarhi ai Bisericii. Un studiu de caz este relevant în această privință.

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost implicat de-a lungul anilor în numeroase scandaluri, intrând în conflict și cu Sinodul BOR.

Cel mai recent scandal privește iminenta demolare a unei biserici construite ilegal, fără autorizație, pe trotuarul de pe Bulevardul Tomis din Constanța. Lăcașul de cult seamănă mai degrabă cu un hambar sau cu un grajd de vite.

Ca urmare a unei decizii judecătorești definitive de anul trecut, construcția trebuia să fie demolată de mai multe luni, însă ÎPS Teodosie a tot tras de timp, motivând mai întâi că e postul Paștelui, apoi postul Rusaliilor. Pe 10 iunie a expirat ultimul termen, urmând ca executorul judecătoresc să dispună demolarea construcției. Arhiepiscopul a anunțat că în biserică vor sta zi și noapte preoți și credincioși care vor apăra lăcașul, pentru că „buldozerele nu vor trece peste oameni“.

În plină pandemie de COVID-19, ÎPS Teodosie nu a respectat restricțiile impuse de autorități, adunând mii de credincioși la sărbătorile religioase. Reprezentanții Sinodului au spus la vremea respectivă că faptele arhiepiscopului au fost „însoțite de o atitudine provocatoare“ și că „exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire.“

Arhiepiscopul Tomisului fost dovedit că a colaborat cu fosta Securitate conform dosarului aflat la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

A fost implicat în scandalul de plagiat al tezelor de doctorat ale mai multor prelați de la Arhiepiscopia Tomisului, pe care le-a coordonat și binecuvântat.

La adresa arhiepiscopului Teodosie au planat acuzații că ar fi întreținut relații sexuale cu minori, dar presupusa culpă nu a fost dovedită.

Înaltul ierarh al BOR a fost trimis în judecată pentru fraudarea de fonduri europene în valoare de 1,4 milioane de lei, dar dosarul a fost clasat de judecătorii ÎCCJ după ce martorii și-au schimbat declarațiile în instanță. Să fie oare vreo legătură între traseul juridic al dosarului de corupție și averea impresionantă a ÎPS Tedosie? Vocile din mass-media spun că da.

În fața atâtor acuzații pentru care Înalt Prea Sfințitul nu a primit nici o sancțiune, ce ne facem cu zicala „Nu iese fum fără foc“? Rămâne ca dreptcredincioșii să se aplece asupra ei.

Arhiepiscopul Teodosie este și un dușman constant al ecumenismului, certându-și de pildă enoriașii ortodocși care intră într-o biserică catolică.

Este de notorietate atitudinea înaltei fețe bisericești față de statutul femeii: „Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă (...) Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot. Şi, atunci, e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale“.

Ca și anul trecut, anul acesta de Bobotează ÎPS Teodosie s-a urcat pe o cisternă cu apă și a sfințit-o, prefăcând-o în agheasmă. Capacitatea cisternei a fost împărțită apoi în 150.000 de pețuri și în butoaie. Drumul de la Catedrala Arhiepiscopală a Tomisului la Portul Turistic Tomis, unde așteptau mii de credincioși, a fost străbătut cu căruțe trase de boi și de măgari. Înalt Prea Sfințitul a însoțit convoiul într-o trăsură cu doi cai. Asta ne amintește de extravaganțele fostului primar al Constanței, pușcăriașul Radu Mazăre.

Înalt Prea Sfințitul este și un admirator al lui Putin. Cu două săptămâni înaintea invadării Ucrainei de către armata rusă, el a declarat la Radio Dobrogea:

„Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev sunt ctitori“.

ÎPS Teodosie este și un apropiat al puterii politice de stânga. În anul 2002, fostul președinte Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler pentru „crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală“.

Comercializarea și politizarea credinței sunt boli incurabile ale slujitorilor Bisericii. Statisticile arată că de la căderea comunismului au fost construite peste 8.500 de lăcașuri de cult. Astfel s-a ajuns să avem de 50 de ori mai multe biserici, mănăstiri și case de rugăciune decât spitale și de 4 ori mai multe decât școli.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Quarterly Report - Editia 4

Kremlinul anunță că Putin va purta discuţii cu Lukaşenko timp de două zile în Belarus
Kremlinul anunță că Putin va purta discuţii cu Lukaşenko timp de două zile în Belarus
Președintele Rusiei, Vladimir Putin va avea joi, 23 mai, și vineri, 24 mai, discuții ample cu președintele belarus, Aleksandr Lukasenko, a informat joi Kremlinul, transmite Reuters. Rusia...
Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Înaintea alegerilor pentru Primăria Capitalei, edilul Nicușor Dan a declarat că nu exclude o dezbatere față în față cu al doilea clasat în sondaje. Asta după ce Gabriela Firea și...
#IPS Teodosie, #IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, #admirator Putin, #Putin presedinte Rusia , #spitale