Ce se află în spatele atacului cu drone asupra unui obiectiv militar iranian. Avertismentul Israelului pentru Teheran

Marti, 31 Ianuarie 2023, ora 22:54
5329 citiri
Ce se află în spatele atacului cu drone asupra unui obiectiv militar iranian. Avertismentul Israelului pentru Teheran
Explozie la un obiectiv militar din Iran/ FOTO: Twitter

Dronele au atacat sâmbătă, 28 ianuarie, un obiectiv militar din orașul iranian Isfahan, o lovitură pe care oficialii americani au atribuit-o Israelului. În timp ce detaliile rămân neclare cu privire la natura exactă și eficacitatea loviturilor, ramificațiile geopolitice devin rapid clare, scrie Atlantic Council.

Loviturile israeliene asupra instalațiilor militare iraniene și clarificările grăbite din partea oficialilor americani că acestea sunt într-adevăr opera israelienilor sugerează că coordonarea SUA-Israel asupra unei strategii privind Iranul în urma acordului nuclear abandonat cunoscut sub numele de Planul de acțiune cuprinzător comun (JCPOA) „rămâne o lucrare în derulare“, spune Daniel Shapiro, fost ambasador al SUA în Israel.

Șansele unei reveniri la acordul nuclear sunt acum din ce în ce mai mici, Iranul respingând multiple oportunități de a încheia o astfel de înțelegere. Reprimarea brutală de către Teheran a protestatarilor anti-regim și ajutorul său militar acordat Rusiei pentru războiul din Ucraina nu fac decât să slăbească și mai mult viabilitatea oricărei reluări a JCPOA.

Dar, între timp, Iranul a avansat cu programul nuclear. Situația necesită o strategie revizuită a SUA, coordonată cât mai mult posibil cu Israelul și alți parteneri regionali. Descurajarea trebuie să fie unul dintre elementele sale cheie. Exercițiul militar comun desfășurat de armatele americane și israeliene săptămâna trecută, sub numele Juniper Oak 23, a fost un pas uriaș înainte în această strategie. Cu bombardiere cu rază lungă de acțiune, țintire de precizie și realimentare în aer, era clar că repetau operațiuni ofensive relevante pentru Iran și nu doar o apărare a Israelului. Exercițiul a fost transmis în mod activ ca atare pe toate canalele de socializare.

Dar este posibil ca această coordonare excelentă SUA-Israel să nu fi privit și atacurile din Iran din weekend. Israelul nu informează întotdeauna Statele Unite în prealabil despre astfel de operațiuni, iar liderii americani (civili și militari) caută să evite să fie implicați în atacuri pe care nu le-au condus, pentru a nu atrage un răspuns iranian. Administrația Biden a arătat o mare înțelegere nevoii Israelului de a proiecta forță împotriva Iranului și a apreciat beneficiile unor astfel de lovituri. O coordonare îmbunătățită a mesajelor despre acestea ar servi atât intereselor SUA, cât și intereselor israeliene și ar consolida eficacitatea descurajării, susține Shapiro.

Discuțiile pentru relansarea acordului nuclear cu Iranul sunt moarte din septembrie 2022. Douăzeci și șapte de camere video care monitorizează instalațiile nucleare ale Iranului au fost oprite, iar țara a îmbogățit 70 de kilograme de uraniu la o puritate de 60%. Săptămâna trecută, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a declarat că Iranul are „suficient material nuclear pentru mai multe arme nucleare”, deși nu a dezvoltat una. În această atmosferă, Israelul a efectuat o lovitură cu drone asupra unei fabrici de muniții din orașul central Isfahan, lângă o instalație asociată programului de rachete balistice al Iranului.

Avertismentul Israelului pentru Iran

Dacă rapoartele sunt corecte, aceasta este prima acțiune împotriva Iranului dispusă de guvernul de extremă-dreapta condus de Benjamin Netanyahu și, în esență, pare să fie un mesaj pentru Iran.

Această lovitură cu drone este încă o mare jenă pentru aparatul de securitate al Republicii Islamice și demonstrează incompetența acestuia – nu își poate proteja obiectivele militare, dar a putut bate până la moarte șaptezeci și unu de copii în timpul protestelor anti-regim ce au loc de câteva luni.

Deși nu există suficiente informații despre cât de multe daune au fost făcute fabricii, este clar că Republica Islamică încearcă să-și salveze fața minimizând incidentul și daunele. Acest lucru nu înseamnă însă că Republica Islamică va trata cu ușurință acest eveniment. Așteptați-vă ca Iranul să răspundă cumva, dar în această etapă este imposibil de spus când sau cum, spun analiștii Atlantic Council.

Ar putea urma mesajul SUA

Lovitura de la Isfahan a avut ca scop nu doar perturbarea unei instalații militare iraniene. Israelul pare să fi folosit o tactică - dronele cu quadricoptere - pe care a mai folosit-o înainte. Aceste drone au rază scurtă de acțiune, iar acest lucru trimite forțelor de securitate iraniene un memento umilitor că atacul ar fi putut fi lansat chiar din interiorul Iranului. Ca și în cazul altor operațiuni țintite pe care Israelul le-a desfășurat în ultimii ani, Israelul pare să dorească să demonstreze că are capacitatea și îndrăzneala de a efectua atacuri menite să prevină amenințările nucleare sau convenționale la adresa securității Israelului din partea Teheranului.

Aparentul atac israelian este, de asemenea, o reamintire pentru Statele Unite, al căror secretar de stat a sosit luni în Israel, cu privire la necesitatea unei acțiuni mai eficiente a SUA pentru a perturba programele nucleare și de rachete ale Iranului, care amenință nu doar Israelul, ci alți aliați arabi din Orientul Mijlociu ai Statelor Unite. Președintele american Joe Biden a spus foarte clar că nu va permite Iranului să dobândească o capacitate nucleară, iar discuțiile asupra programului nuclear al Iranului blocate înseamnă că Israelul dorește să-i reamintească lui Biden că ar fi nevoie să-și pună în aplicare amenințarea. Capacitățile militare ale SUA de a perturba programul nuclear și de rachete al Iranului depășesc, evident, tot ce ar fi făcut dronele israeliene până acum, spune Thomas S. Warrick de la Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate și fost secretar adjunct adjunct pentru politica antiterorism la Departamentul de Securitate Internă al SUA.

Câte drone cu rază lungă de acțiune poate lansa Ucraina în toată Rusia, în fiecare zi: ”O mare problemă pentru Putin”
Câte drone cu rază lungă de acțiune poate lansa Ucraina în toată Rusia, în fiecare zi: ”O mare problemă pentru Putin”
Forțele de apărare ucrainene sunt capabile să trimită în fiecare noapte între 30 și 60 de drone cu rază lungă de acțiune în Rusia. Această evaluare, bazată pe date ucrainene, a fost...
Israelul a atacat spitalul al-Shifa din Gaza. Reprezentanții armatei transmit că "teroriştii s-au regrupat" în interiorul complexului
Israelul a atacat spitalul al-Shifa din Gaza. Reprezentanții armatei transmit că "teroriştii s-au regrupat" în interiorul complexului
Forţele israeliene au lansat un asalt nocturn asupra spitalului al-Shifa din Gaza, fiind semnalate tancuri şi focuri de armă grele asupra unităţii, relatează BBC. Un purtător de cuvânt...
#iran explozii, #isfahan, #uzina militara, #Israel, #drone , #Iran
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
M
mikixxx
rank 3
Un cutremur de 5,9 grade, nu este de ignorat!!!