Cum a reușit Iranul să ocolească sancțiunile SUA și să-și vândă petrolul. Învățăminte pentru Occident în cazul războiului Rusia-Ucraina

Vineri, 01 Aprilie 2022, ora 23:50
6584 citiri
Cum a reușit Iranul să ocolească sancțiunile SUA și să-și vândă petrolul. Învățăminte pentru Occident în cazul războiului Rusia-Ucraina
SUA au impus sanctiuni economice dure Iranului FOTO Anadolu

Iranul a instituit un sistem bancar și financiar clandestin pentru a gestiona zeci de miliarde de dolari în comerț anual interzis în temeiul sancțiunilor conduse de SUA, permițând Teheranului să suporte asediul economic și oferindu-i o pârghie în discuțiile nucleare multilaterale.

Sistemul financiar, care cuprinde conturi în bănci comerciale străine, companii proxy înregistrate în afara țării și firme care coordonează comerțul interzis, a ajutat Teheranul să reziste presiunii administrației Biden de a se alătura din nou acordului nuclear din 2015, câștigând timp ca să-și avanseze programul nuclear chiar și în timp ce negocierile erau în curs. Oficialii spun că se apropie de un nou acord nuclear.

Ani de sancțiuni au înfundat economia Iranului și au făcut ca moneda sa, rialul, să se prăbușească. Dar capacitatea de a stimula comerțul cam până la nivelurile de dinaintea sancțiunilor a ajutat economia să revină după trei ani de contracție, atenuând presiunea politică internă și întărind poziția de negociere a Teheranului, spun oficialii și analiștii citați de Wall Street Journal.

Succesul Iranului în eludarea interdicțiilor comerciale și financiare, evident în datele comerciale și confirmat de diplomații occidentali și oficialii serviciilor de informații, arată limitele sancțiunilor financiare globale într-un moment în care SUA și Uniunea Europeană încearcă să-și folosească puterea economică ca să pedepsească Rusia pentru invazia Ucrainei. SUA și UE au interzis băncilor rusești importante să tranzacționeze dolari și euro și au înghețat activele din străinătate ale băncii centrale ruse.

Potrivit documentelor și oficialilor occidentali, sistemul bancar clandestin funcționează astfel: băncile iraniene care deservesc companii interzise de sancțiunile americane să exporte sau să importe angajează firme afiliate din Iran pentru a gestiona comerțul sancționat în numele lor. Aceste firme înființează companii în afara granițelor Iranului pentru a servi drept mandatari pentru comercianții iranieni. Proxy-ii tranzacționează cu cumpărători străini de petrol iranian și alte mărfuri sau vânzători de bunuri pentru import în Iran, în dolari, euro sau alte valute străine, prin conturi înființate în bănci străine.

O parte din venituri este introdusă ilegal în Iran de către curieri care transportă numerar retras din conturile companiei de proxy în străinătate, potrivit unor oficiali. Dar o mare parte din acestea rămân în conturi bancare din străinătate, potrivit oficialilor occidentali. Importatorii și exportatorii iranieni fac schimb de valută între ei, pe registre ținute în Iran, potrivit băncii centrale iraniene.

Este de așteptat ca Iranul să își intensifice rapid eforturile de a pompa mai mult petrol în cazul în care se încheie un acord, pentru a aduce un volum extrem de necesar și pentru a compensa constrângerile de aprovizionare cauzate de campania de sancțiuni asupra Rusiei.

Infrastructura financiară clandestină a Iranului este ineficientă, costisitoare și susceptibilă la corupție, au spus oficialii occidentali și iranieni. Chiar dacă un acord i-ar permite Iranului să se reconecteze în mod oficial la relațiile comerciale și financiare cu economia globală, cifrele din industrie spun că este puțin probabil că băncile și întreprinderile occidentale să reia rapid relațiile cu Iranul, temându-se de încălcarea viitoarelor sancțiuni, spălarea banilor și pericolul terorismului.

Oficialii occidentali spun că sistemul clandestin a funcționat suficient de bine încât autoritățile iraniene să-și dorească să facă din el o parte permanentă a economiei, nu doar pentru a proteja Iranul de viitoare posibile campanii de sancțiuni, ci și pentru a-i permite să desfășoare comerțul fără control din străinătate.

„Aceasta este o operațiune guvernamentală de spălare a banilor fără precedent”, a spus unul dintre oficialii occidentali despre sistemul clandestin.

Legea SUA interzice băncilor străine să folosească dolari americani pentru tranzacțiile sancționate de Washington, iar interdicții similare se aplică companiilor care desfășoară afaceri pe piețele din SUA. În plus, băncile sunt obligate de legile locale să respecte standardele internaționale de combatere a spălării banilor care interzic tranzacțiile care ascund adevărații beneficiari. Dincolo de aceste interdicții legale, băncile străine riscă să fie penalizate de SUA sau să fie separate de sistemul financiar occidental dacă încalcă sancțiunile SUA.

Wall Street Journal a analizat tranzacțiile financiare pentru zeci de companii proxy iraniene în 61 de conturi la 28 de bănci străine din China, Hong Kong, Singapore, Turcia și Emiratele Arabe Unite, în valoare totală de câteva sute de milioane de dolari. Oficialii serviciilor secrete occidentale spun că există dovezi ale unor zeci de miliarde de dolari de tranzacții similare. Și guvernul iranian s-a lăudat în mod deschis cu capacitatea sa de a finanța comerțul care încalcă flagrant sancțiunile.

Gholamreza Mesbahi-Moghaddam, o personalitate politică iraniană de rang înalt care este apropiată de liderul suprem Ali Khamenei, a declarat într-o dezbatere publică, din ianuarie anul trecut, că tranzacțiile ascunse de import și export se ridică la 80 de miliarde de dolari pe an. Fondul Monetar Internațional estimează că vor crește la 150 de miliarde de dolari în 2022, inclusiv vânzările externe care sunt interzise în temeiul sancțiunilor, de peste două ori mai mult decât în ​​perioada destul de scurtă în care Iranul era eliberat de sancțiuni.

Declarațiile bancare iraniene și documentele corporative arată cum Teheranul înregistrează în secret veniturile din exporturile de produse petrochimice, metale, piese de automobile și alte bunuri, finanțând în același timp importul de mașini industriale, servicii petroliere și componente electrice esențiale pentru menținerea companiilor și a economiei sale.

Sistemul oferă Iranului veniturile și importurile de care are nevoie pentru a-și menține economia și țara în funcțiune. Moderează presiunea asupra monedei țării, oferind economiei iraniene acces la dolari, euro și alte valute de rezervă în care este denominat comerțul mondial, susțin diplomații și oficialii.

Oficialii americani spun că termenii unui nou acord ar fi aproape identici cu pactul din 2015, deși „timpul de desprindere” al Iranului – durata necesară pentru a acumula suficient combustibil nuclear pentru o bombă – ar putea scădea până la șase luni, de la aproximativ un an.

Iranul a făcut presiuni ca SUA să elimine mai multe sancțiuni decât cele ridicate în temeiul acordului, în special acele sancțiuni care vizează programele sale de rachete balistice și unitatea militară a Corpului Gărzii Revoluționare Islamice.

Din 2010 până în 2015, în cadrul campaniei de sancțiuni a administrației Obama, comerțul anual al Iranului a scăzut cu 55%, până la 79,7 miliarde de dolari, potrivit datelor FMI.

Motivat parțial de consecințele economice, președintele iranian, orientat spre reformă, Hassan Rouhani, a semnat un acord nuclear numit Planul cuprinzător comun de acțiune cu SUA și alte cinci puteri mondiale, în 2015. Acordul a ridicat sancțiunile economice de lungă durată împotriva Iranului în anul următor.

Eliberate de sancțiuni, vânzările de petrol în acel an s-au dublat la peste 2 milioane de barili pe zi, iar economia a crescut cu 13%, potrivit datelor Rezervei Federale și FMI. În 2017, comerțul a crescut din nou la 117,5 miliarde de dolari, potrivit datelor FMI.

În 2018, președintele de atunci Donald Trump a retras SUA din acord. Oponenții acordului din cadrul administrației au susținut că pactul nu a restrâns în mod adecvat capacitatea viitoare a Iranului de a îmbogăți uraniul pentru o armă nucleară. Aceștia au spus că scutirea de sancțiuni s-a dovedit un beneficiu în numerar pentru programul iranian de rachete balistice și pentru unitatea militară de elită și grupurile militante străine înarmate și finanțate de Teheran.

Trump a reimpus sancțiunile ridicate în temeiul acordului din 2015, spunând că o nouă campanie de sancțiuni de „presiune maximă” va strânge atât de tare economia Iranului, încât Teheranul va fi forțat să încheie un acord nuclear mai strict, care ar include, de asemenea, limitarea programului de dezvoltare a rachetelor.

La un moment dat, băncile iraniene au început să folosească filiale numite companii Rahbar – Rahbar se traduce aproximativ prin „Pionier” – pentru a gestiona comerțul sancționat pentru clienții lor, au spus oficialii occidentali. Companiile Rahbar, dintre care unele sunt de înainte de reimpunerea sancțiunilor de către administrația Trump, țin registre ale tranzacțiilor în valută ale clienților lor și folosesc agenți iranieni care conduc case de schimb valutar în străinătate pentru a înființa companii de proxy străine pentru a efectua tranzacții pentru clienții lor iranieni. Acești agenți deschid, de asemenea, conturi pentru acele companii de proxy la băncile străine pentru a-și efectua tranzacțiile în străinătate.

Cumpărătorii străini de țiței și alte exporturi iraniene plătesc în aceste conturi, iar companiile iraniene folosesc dolarii și euro depuși acolo pentru a plăti furnizorii străini pentru importurile necesare, potrivit oficialilor occidentali.

Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
După ce înalți oficiali din Statele Unite au declarat că vor lua o nouă măsură împotriva Rusiei, bancheri și autorități de pe bătrânul continent au spus că se vor alătura și ei...
Ruptură între Putin și o țară neutră din Europa: Rusia pierde bogățiile ascunse de mult timp
Ruptură între Putin și o țară neutră din Europa: Rusia pierde bogățiile ascunse de mult timp
După declanșarea războiului din Ucraina, multe state au impus pachete de sancțiuni împotriva Kremlinului pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum, se produce o ruptură dramatică între...
#Iran sanctiuni SUA, #Iran sanctiuni program nuclear, #razboi Ucraina, #razboi Rusia Ucraina , #stiri externe