Asasinarea unui ofițer al Gărzilor Revoluționare stârnește temeri cu privire la escaladarea tensiunilor dintre Iran si Israel

Marti, 24 Mai 2022, ora 21:18
3321 citiri
Asasinarea unui ofițer al Gărzilor Revoluționare stârnește temeri cu privire la escaladarea tensiunilor dintre Iran si Israel
Hassan Sayyad Khodai era ofițer al Gărzilor Revoluționare iraniene FOTO IRNA

Asasinarea în toiul zilei a unui ofițer militar iranian la Teheran a declanșat apeluri la răzbunare și a adus în lumina reflectoarelor războiul în umbră care se desfășoară între Republica Islamică și Israel.

Colonelul Hassan Sayyad Khodai a fost un ofițer în corpul Gărzii Revoluționare implicat în operațiuni în străinătate, inclusiv în Siria și posibil în altă parte. El a fost împușcat mortal de oameni înarmați pe o motocicletă duminică după-amiază, 22 mai. Se întorcea de la serviciu cu mașina și tocmai se apropia de casa lui din partea central-estică a Teheranului, când ucigașii au tras în el cinci gloanțe, a informat presa de stat.

O fotografie îl înfățișa în haine civile însângerate, prăbușit pe scaunul șoferului, cu geamul din stânga spart.

Oficialii iranieni și mass-media de stat au catalogat uciderea drept o „aroganță globală”, o referire la Statele Unite și aliații săi, fără a numi însă nicio țară.

„Facem apel la oficialii de securitate să investigheze în mod serios crima”, a spus președintele iranian Ebrahim Raisi la Teheran înainte de a pleca pentru discuții cu înalți oficiali din Oman. „Nu mă îndoiesc că răzbunarea pe criminali pentru sângele pur al acestui onorabil martir este inevitabilă”.

Presa israeliană a sugerat că Israelul s-a aflat în spatele atacului, iar autoritățile israeliene și-au avertizat luni avanposturile diplomatice din străinătate să se pregătească pentru posibile represalii.

Platforma de știri Nour, care este apropiată de puternicul Consiliu Suprem de Securitate Națională al Iranului, a descris uciderea drept o „depășire greșită a unei linii roșii care va schimba multe calcule”.

Parlamentarul iranian Mojtaba Zolnouri, șeful comitetului de securitate națională al parlamentului, a declarat că „uciderea nu are o valoare operațională specială”, deoarece Khodai nu se afla sub o protecție specială de securitate.

Dar uciderea a avut toate semnele distinctive ale unui thriller de spionaj, sugerând o penetrare profundă a informațiilor străine în interiorul Iranului. Asasinarea cu succes din inima capitalei iraniene constituie încă un eșec jenant de securitate și informații pentru țară, care îi închide agresiv pe disidenți sub acuzații de spionaj fabricate.

„Oricine a făcut asta avea inteligența operațională și capacitatea de a executa și poate de a scăpa”, generalul de brigadă israelian în retragere Assaf Orion, acum bursier internațional Rueven la Institutul Washington pentru Politica Orientului Apropiat și membru senior la Institutul pentru Studii de Securitate Națională în Tel Aviv, a spus într-un interviu. „Spune ceva despre capacitățile atacatorului, pe de o parte, dar arată vulnerabilitățile Iranului, pe de altă parte”.

Uciderea urmează asasinării din 27 noiembrie 2020 a omului de știință nucleară iranian Mohsen Fakhrizadeh, un alt asasinat desfășurat în creierul zilei, care ar fi fost comis de Israel și agenți locali, precum și mai multe operațiuni de sabotaj din 2021 care au vizat tehnologia nucleară și programele de rachete ale Iranului.

În timp ce Fakhrizadeh a fost multă vreme o persoană de interes pentru agențiile de informații occidentale și pentru inspectorii nucleari internaționali care căutau răspunsuri despre programul de tehnologie atomică al Iranului, Khodai este o figură necunoscută. Într-un tărâm de informații și securitate din Orientul Mijlociu care seamănă cu o casă a oglinzilor, se știu puține lucruri despre ceea ce a făcut Khodai și de ce a fost ucis.

Presa iraniană a confirmat că Khodai se numără printre „apărătorii altarelor”, o referire la cei care au servit în Siria pentru a lupta în numele regimului lui Bashar al-Assad împotriva unei rebeliuni armate populare.

Gradul lui Khodai și desfășurarea în Siria sugerează că el a fost membru al Forței Quds, ramura de peste mări a Gărzii Revoluționare, care se presupune că se află în spatele operațiunilor de asasinate în străinătate, precum și al coordonării cu grupurile armate aliate din Orientul Mijlociu și Asia de Sud.

Unele instituții de presă au citat oficiali ai serviciilor de informații care susțin că Khodai a fost implicat în țintirea unor israelieni importanți din străinătate, în special într-o operațiune de atragere a cetățenilor israelieni la moarte în Cipru, Columbia, Kenya și Turcia. Recent, consulul general al Israelului la Istanbul a fost ținta unor presupuse comploturi de asasinat dejucate.

„Presupunând că ceea ce citim în rapoarte este corect, făcea parte din Forța Quds și era posibil implicat în conducerea atacurilor teroriste împotriva israelienilor din străinătate”, a spus Orion. „Dacă este corect, este un terorist. Este posibil ca aceasta să fi fost o operațiune preventivă contra terorii care urmărește să împiedice apariția unor operațiuni suplimentare”.

Dar mass-media israeliană, inclusiv Canalul 13 administrat de stat, a sugerat, de asemenea, că Khodai a fost implicat în programul de rachete și drone al Iranului, supraveghind transferul de arme sofisticate către Hezbollah în Liban.

În Iran, Garda Revoluționară și Ministerul de Informații și Securitate au anunțat o operațiune comună în care au fost arestați un număr nespecificat de agenți care ar fi colaborat cu Israelul.

Într-o declarație publicată în presa de stat, autoritățile i-au acuzat pe deținuți de „tâlhărie și distrugere a proprietății private și publice, răpire și constrângere inventată de confesiuni”.

Uciderea lui Khodai și arestările au loc pe fondul unui nou val de mici proteste în toată țara din cauza creșterii prețurilor la alimente, după ce guvernul a anunțat un plan de reducere a subvențiilor și de creștere a alocațiilor în numerar pentru cei săraci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Israelul cere Statelor Unite mai multă muniție pentru tancuri și vehicule tactice, în timp ce încearcă să își refacă stocul pe fondul războiului din Gaza și al tensiunilor crescânde cu...
#Iran, #Israel, #Garzile Revolutionare atac Israel, #garda revolutionara, #garda revolutionara iraniana , #stiri externe