Iranul, acuzat de atentatele de la Buenos Aires din 1992 și 1994. Decizia ”istorică” salutată de comunitatea evreiască

Vineri, 12 Aprilie 2024, ora 09:53
1720 citiri
Iranul, acuzat de atentatele de la Buenos Aires din 1992 și 1994. Decizia ”istorică” salutată de comunitatea evreiască
Luptători Hezbollah FOTO X/Nexta

Justiţia argentiniană a stabilit joi că atentatele împotriva ambasadei Israelului în 1992 şi a Asociaţiei Israeliene de Ajutor Reciproc (AMIA) în 1994, din Buenos Aires, au fost comandate de Iran. Această decizie a fost salutată drept ”istorică” de comunitatea evreiască locală, potrivit presei şi unor surse judiciare, informează vineri AFP.

Decizia Camerei federale de casaţie penală II desemnează, de asemenea, mişcarea şiită Hezbollah drept autor al atentatului, declară Iranul drept ”stat terorist” şi califică atentatul împotriva AMIA drept ”crimă împotriva umanităţii”.

”Hezbollahul a întreprins o operaţiune care răspundea unui plan politic, ideologic, revoluţionar şi sub mandatul unui guvern, unui stat”, a declarat la Radio Con Vos, cu referire la Iran, judecătorul Carlos Mahiques, unul dintre cei trei magistraţi care au dat verdictul.

Cele două atentate au vizat comunitatea evreiască din Argentina la Buenos Aires, în 1992 împotriva ambasadei Israelului (29 de morţi) şi în 1994 împotriva clădirii AMIA (85 de morţi), cel mai sângeros atentat din istoria acestei ţări.

Verdictul judecătorilor intervine în cadrul unei proceduri paralelele asupra atentatelor propriu-zise, în urma recursului la condamnările pentru obstrucţionarea anchetei, din partea unui judecător şi a unui fost şef al serviciilor de informaţii.

Totodată, judecătorii au stabilit că motivaţia celor două atentate, chiar dacă multiplă, răspunde politicii externe a preşedintelui peronist (liberal) de la acea dată, Carlos Menem (1989-1999).

”Ele îşi au originea în principal în decizia unilaterală a guvernului, motivată de o schimbare în politica externă a ţării noastre între sfârşitul lui 1991 şi mijlocul lui 1992, de a anula trei contracte de furnizare de material şi de tehnologie nucleare încheiate cu Iranul”, se arată într-un verdict paralel, consultat de AFP, care trece în revistă neregulile comise în timpul anchetei.

Verdictul ”este istoric, unic în Argentina, îl datoram nu doar Argentinei: îl datoram victimelor”, a declarat Jorge Knoblovitz, preşedintele delegaţiei asociaţiei israelite argentiniene, la televiziunea LN+.

De asemenea, verdictul ”deschide calea spre o plângere la Curtea Penală Internaţională, pentru a stabilit în mod clar că statul iranian este un stat terorist”, a adăugat Knoblovitz.

Quarterly Report - Editia 4

Mai multe țări sunt interesate de sistemul israelian de apărare Arrow, care și-a demonstrat eficacitatea în timpul atacului cu rachete din Iran
Mai multe țări sunt interesate de sistemul israelian de apărare Arrow, care și-a demonstrat eficacitatea în timpul atacului cu rachete din Iran
Compania de stat israeliană Aerospace Industries (IAI) susţine că mai multe ţări sunt interesate de sistemele Arrow pe care le dezvoltă şi care au jucat un rol important în respingerea...
O țară fundamentalist musulmană adoptă weekendul de două zile, format din vineri și sâmbătă
O țară fundamentalist musulmană adoptă weekendul de două zile, format din vineri și sâmbătă
Iranul a aprobat un proiect de lege pentru extinderea weekendului la două zile, vinerea şi sâmbăta, excluzând ziua de joi, care este în prezent parţial liberă, potrivit AFP. Dacă...
#Iran, #atentate, #Buenos Aires, #Argentina, #Hezbollah grupare terorista , #Iran