Acordul iraniano-saudit distruge zidul de apărare al Israelului împotriva Iranului, susține fostul premier israelian

Sambata, 11 Martie 2023, ora 23:00
3297 citiri
Acordul iraniano-saudit distruge zidul de apărare al Israelului împotriva Iranului, susține fostul premier israelian
Yair Lapid, fostul premier al Israelului/ FOTO: Times of Israel

Acordul dintre Arabia Saudită și Iran este o evoluție periculoasă care dezactivează Israelul de zidul său regional de apărare împotriva Iranului, a declarat vineri fostul premier Yair Lapid.

„Acordul dintre Arabia Saudită și Iran reflectă eșecul complet și periculos al politicii externe a guvernului israelian”, a spus Lapid în timp ce a folosit momentul pentru a-l ataca pe premierul Benjamin Netanyahu.

Și fostul ministru israelian al apărării Benny Gantz a spus că crede că Netanyahu a abandonat securitatea Israelului și a cetățenilor săi.

Vestea unei apropieri între Iran și Arabia Saudită a fost întâmpinată în Israel cu surpriză, anxietate și introspecție. De asemenea, a agravat un sentiment de pericol național declanșat de diviziunile interne profunde cu privire la politicile guvernului condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu. Și părea să-l prindă pe picior greșit pe Netanyahu – care s-a prezentat de mult timp drept liderul israelian cel mai bine calificat să lupte cu Iranul.

Anunțul a subminat speranțele israelienilor de a forma o alianță regională de securitate împotriva Iranului. Israelul vede Iranul și programul său de arme nucleare ca fiind un pericol pentru supraviețuirea Israelului. Însă decizia saudită a fost o amintire a modului în care vecinii Iranului din Golful Persic văd Teheranul ca pe un vecin supărător cu care trebuie totuși implicat, scrie The New York Times.

Problema este că Israelul e zguduit de o criza politică internă. Israelienii sunt în prezent consumați și divizați de o propunere controversată a guvernului Netanyahu de a-și spori controlul asupra sistemului judiciar. Pentru politicienii atât din guvern, cât și din opoziție, știrea a subliniat modul în care tulburările interne risca să distrage atenția țării de la preocupări mai urgente, cum ar fi amenințarea la adresa securității.

Pentru Netanyahu, vestea a fost percepută ca fiind deosebit de dăunătoare. De ani de zile, cele două obiective principale ale sale de politică externă au fost izolarea Iranului și normalizarea legăturilor cu Arabia Saudită, care nu a recunoscut niciodată Israelul. Deși analiștii au fost de acord că momentul deciziei saudite a avut puțin de-a face cu Netanyahu, care a revenit în funcția de premier în decembrie, aceasta le-a oferit totuși oponenților săi șansa de a-l prezenta ca fiind slab în politica externă.

Acordul surpriză dintre Iran și Arabia Saudită de restabilire a legăturilor diplomatice oferă multe motive de gândire pentru Statele Unite, oferind o posibilă cale de a ține în frâu programul nuclear al Teheranului, dar și o șansă de a cimenta o încetare a focului în Yemen, potrivit Reuters.

De asemenea, conține un element care cu siguranță îi va neliniști profund pe oficialii de la Washington - rolul Chinei ca mediator de pace într-o regiune în care SUA exercită de mult timp influență.

Acordul a fost anunțat după patru zile de discuții până acum confidențiale la Beijing între rivalii din Orientul Mijlociu. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri că, deși Washingtonul nu a fost implicat direct, Arabia Saudită a ținut oficialii americani la curent cu discuțiile cu Iranul.

Relațiile dintre SUA și China au devenit extrem de dificile din cauza unor probleme care variază de la comerț la spionaj și, din ce în ce mai mult, cele două puteri concurează pentru influență în părți ale lumii aflate departe de granițele lor.

Kirby a părut să minimalizeze implicarea Chinei în evoluția de vineri, spunând că Casa Albă crede că presiunea internă și externă, inclusiv acțiunea eficientă a Arabiei Saudite împotriva atacurilor din partea Iranului sau a reprezentanților săi, a adus în cele din urmă Teheranul la masa negocierilor.

Acordul vine în contextul în care Iranul își accelerează programul nuclear după doi ani de încercări eșuate ale SUA de a revigora un acord din 2015 care urmărea să împiedice Teheranul să producă o bombă nucleară.

Aceste eforturi au fost complicate de o reprimare violentă a protestelor de către autoritățile iraniene și de sancțiunile dure impuse de SUA Teheranului din cauza acuzațiilor de încălcare a drepturilor omului.

Brian Katulis, de la Institutul pentru Orientul Mijlociu, a declarat că pentru SUA și Israel acordul oferă o „nouă cale posibilă” pentru relansarea discuțiilor în impas în problema nucleară iraniană, cu un potențial partener la Riad.

„Arabia Saudită este profund îngrijorată de programul nuclear al Iranului”, a spus el. „Dacă această nouă deschidere între Iran și Arabia Saudită va fi semnificativă și cu impact, va trebui să abordeze preocupările legate de programul nuclear iranian - în caz contrar, deschiderea este doar optică.”, a concluzionat Katulis.

Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Israelul cere Statelor Unite mai multă muniție pentru tancuri și vehicule tactice, în timp ce încearcă să își refacă stocul pe fondul războiului din Gaza și al tensiunilor crescânde cu...
#Iran, #Arabia Saudita, #acord, #Israel, #Securitate, #SUA , #Israel