China a intermediat împăcarea dintre Iran și Arabia Saudită. Implicațiile la nivel mondial ale prieteniei arătate de cele trei superputeri

Sambata, 11 Martie 2023, ora 11:29
5770 citiri
China a intermediat împăcarea dintre Iran și Arabia Saudită. Implicațiile la nivel mondial ale prieteniei arătate de cele trei superputeri
Șefii diplomațiilor din Arabia Saudit, China și Iran FOTO: al-monitor.com

Puterile regionale Iran și Arabia Saudită au convenit vineri, 10 martie, să-și restabilească legăturile și să-și redeschidă misiunile diplomatice într-un anunț surprinzător, intermediat de China, care ar putea avea implicații ample în Orientul Mijlociu.

Într-o declarație trilaterală, Iranul majoritar șiit și Arabia Saudită majoritar sunnită au declarat că vor redeschide ambasadele și misiunile în termen de două luni și vor implementa acordurile de securitate și cooperare economică semnate cu mai bine de 20 de ani în urmă.

Riadul a întrerupt relațiile cu Teheranul după ce protestatarii iranieni au atacat misiunile diplomatice saudite în 2016, în urma execuției în Arabia Saudită a veneratului cleric șiit Nimr al-Nimr, acesta fiind doar unul dintr-o serie de divergențe între cei doi rivali musulmani de lungă durată.

Anunțul de vineri, care vine după cinci zile de discuții neanunțate anterior, la Beijing și mai multe runde de dialog în Irak și Oman, limitează o realiniere mai amplă și eforturile de a reduce tensiunile din regiune.

„În urma discuțiilor, Republica Islamică Iran și Regatul Arabiei Saudite au convenit să reia relațiile diplomatice și să redeschidă ambasadele și misiunile în termen de două luni”, se arată în declarația comună, care a fost publicată de presa oficială a ambelor țări.

Destinderea dintre Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, și Iran, un paria pentru guvernele occidentale în privința activităților sale nucleare, are potențialul de a remodela relațiile într-o regiune caracterizată de turbulențe de decenii.

Iranul și Arabia Saudită susțin părți rivale în mai multe zone de conflict, inclusiv Yemen, unde rebelii huthi sunt susținuți de Teheran, iar Riad conduce o coaliție militară care sprijină guvernul. Cele două țări luptă pentru influența și în Siria, Liban și Irak.

„Pregătește scena pentru ca cele două superputeri ale regiunii să înceapă să-și rezolve diferențele”, a spus Dina Esfandiary de la International Crisis Group, citată de AFP.

„Potențialul dezavantaj al acestui lucru este că, dacă ele sunt cele care împart regiunea și rezolvă lucrurile între ele, începi să pierzi din vedere contextele și nemulțumirile regionale, care ar putea fi problematice”.

Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a salutat apropierea și a spus că Teheranul va „pregăti activ alte inițiative regionale”.

FOTO sus: Declarația trilaterală emisă pe 10 martie de China, Iran și Arabia Saudită

„Revenirea la relațiile normale dintre Teheran și Riad oferă mari oportunități celor două țări, regiunii și lumii musulmane”, a scris el pe Twitter.

Șeful diplomației Arabiei Saudite, Prințul Faisal bin Farhan Al Saud, a spus că acordul provine din preferința regatului pentru „soluții politice și dialog”, o abordare pe care vrea să o vadă să devină normă în regiune.

Casa Albă a salutat acordul, dar a spus că rămâne de văzut dacă iranienii „își vor îndeplini obligațiile”.

De asemenea, Franța a salutat această mișcare, spunând că este în favoarea dialogului, dar a îndemnat Iranul să „renunțe la acțiunile sale destabilizatoare”.

Șeful ONU, Antonio Guterres, a salutat anunțul și a spus că rămâne gata să „își folosească bunele oficii pentru a promova în continuare dialogul regional”.

„Relațiile de bună vecinătate dintre Iran și Arabia Saudită sunt esențiale pentru stabilitatea regiunii Golfului”, a spus el prin purtătorul de cuvânt.

Consecințele acordului

Repercusiunile acordului vor fi resimţite în Yemen, unde guvernul, susţinut de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită, luptă cu rebelii houthi susţinuţi de Iran din 2015. Începând de sâmbătă, la Geneva urmează să aibă loc discuţii între guvern şi rebelii houthi cu privire la un posibil schimb de prizonieri.

În schimbul restabilirii legăturilor cu Riadul, ”este foarte probabil ca Iranul să se fi angajat să facă presiuni asupra aliaţilor săi din Yemen pentru a fi mai cooperanţi în vederea rezolvării conflictului din această ţară”, a estimat Ibish. El a avertizat însă că „nu ştim încă ce compromisuri s-au făcut în culise”.

Prin restabilirea legăturilor cu Iranul, Arabia Saudită pare să urmărească o vastă ofensivă diplomatică, care a determinat-o deja să se apropie de Qatar şi Turcia.

Pentru unii experţi, lipsa de progres în dosarul nuclear iranian, acordul din 2015 fiind muribund de la ieşirea unilaterală a SUA în 2018, determină Arabia Saudită să se repoziţioneze pentru a se asigura că Teheranul nu depăşeşte nişte linii roşii.

„Cum tensiunile dintre Iran şi Statele Unite nu se domolesc, Arabia Saudită ştie că va trebui să joace un rol mai proactiv în gestionarea relaţiilor sale cu Iranul”, notează Torbjorn Soltvedt de la firma de informaţii privind riscurile Verisk Maplecroft.

Potrivit lui Aron Lund, membru al think tank-ului Century International, Siria ar putea fi următorul pas în această strategie diplomatică saudită. Regatul saudit a rupt legăturile cu Damascul în 2012, la un an după izbucnirea războiului civil în Siria, în special din cauza legăturilor strânse dintre regimul lui Bashar al-Assad şi cel de la Teheran. Restabilirea legăturilor dintre Riad şi Teheran ar putea duce, prin urmare, la o „apropiere între Arabia Saudită şi Siria”, spune Lund.

China, o nouă provocare pentru SUA în Orientul Mijlociu

Apropierea dintre Teheran şi Riad consacră şi rolul de prim plan pe care China doreşte să îl ocupe în Orientul Mijlociu, potrivit analiştilor. În pofida angajamentului său tot mai mare în regiune, cu o vizită în decembrie a preşedintelui chinez Xi Jinping la Riad, China era percepută ca fiind reticentă în a se implica în dosarele spinoase din Orientul Mijlociu. Acordul Teheran-Riad arată însă că Beijingul este pregătită să joace un rol de lider în regiune,”o victorie diplomatică pentru China şi o ruptură semnificativă faţă de abordarea regională pe care a adoptat-o până acum”, subliniază Jonathan Fulton de la Consiliul Atlantic. O schimbare de paradigmă, care urmăreşte, printre altele, „contestarea dominaţiei Statelor Unite în Orientul Mijlociu”, consideră el.

În opinia lui Hussein Ibish, preşedintele american Joe Biden va fi totuşi sensibil la stabilitatea pe care acest acord o va aduce regiunii. Şi aceasta deoarece „administraţia Biden a deschis calea subliniind necesitatea urgentă de a promova diplomaţia în gestionarea conflictelor din Orientul Mijlociu, în special în regiunea Golfului”, a adăugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inamicii Occidentului, încurajați să folosească arme nucleare tactice. ”Rusia și Iran își testează din ce în ce mai mult puterea”
Inamicii Occidentului, încurajați să folosească arme nucleare tactice. ”Rusia și Iran își testează din ce în ce mai mult puterea”
Faptul că Iranul nu este încă o putere nucleară, dar își vede dronele și rachetele doborâte de forțele occidentale, în timp ce Rusia cu arme nucleare nu suferă astfel de consecințe în...
China consideră atacul Iranului asupra Israelului drept ”un exercițiu al dreptului la autoapărare”
China consideră atacul Iranului asupra Israelului drept ”un exercițiu al dreptului la autoapărare”
China a declarat că atacul Iranului asupra Israelului a fost un "exerciţiu al dreptului la autoapărare", în timpul unei convorbiri telefonice între miniştrii de externe ai celor două...
#Iran, #Arabia Saudita, #China, #acord diplomatic iran arabaia saudita, #declaratie tripartita , #Iran