Care este diferența între capacitățile apărării antiaeriene israeliene și ucrainene în fața unui atac. Analiza experților militari americani

Luni, 15 Aprilie 2024, ora 23:04
2573 citiri
Care este diferența între capacitățile apărării antiaeriene israeliene și ucrainene în fața unui atac. Analiza experților militari americani
Sistem de apărare aeriană Patriot FOTO US Army

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) au comparat capacitățile de apărare antiaeriană ale Israelului și ale Ucrainei pentru a respinge atacurile, subliniind că apărarea antiaeriană ucraineană este epuizată din cauza întârzierilor în ajutorul militar al SUA.

Succesul Israelului în apărarea împotriva atacurilor la scară largă cu rachete și drone iraniene de pe teritoriul iranian la 13 aprilie a evidențiat vulnerabilitatea pe care locația geografică a Ucrainei și epuizarea continuă a resurselor sale de apărare antiaeriană o reprezintă pentru eforturile ucrainene de a se apăra împotriva rachetelor și dronelor rusești.

„Forța aerospațială a Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) a lansat aproximativ 170 de drone Shahed-136/131, 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice asupra unor ținte din Israel într-un val de atac similar cu valurile recente de atac ale Rusiei împotriva Ucrainei”.

Raportul ISW a remarcat că forțele ruse au experimentat lovituri cu rachete de croazieră și rachete balistice, precum și drone de diferite dimensiuni și combinații, iar acum desfășoară în mod regulat lovituri mari combinate care vizează diverse instalații din Ucraina.

Valul mare de lovituri combinate al Iranului a avut mult mai puțin succes decât recentele atacuri ale Rusiei asupra Ucrainei, deoarece mijloacele de apărare antiaeriană israeliene au interceptat aproape toate cele aproximativ 320 de ținte aeriene, cu excepția câtorva rachete balistice.

Dronele și rachetele iraniene au trebuit să traverseze peste 1.000 de kilometri de spațiu aerian în Irak, Siria și Iordania înainte de a ajunge în Israel

Dronele și rachetele iraniene au trebuit să traverseze peste 1.000 de kilometri de spațiu aerian în Irak, Siria și Iordania înainte de a ajunge în Israel, oferindu-le Israelului și aliaților săi câteva ore pentru a detecta, urmări și intercepta rachetele și dronele în timp ce se apropiau de Israel.

Forțele ruse lansează drone și rachete din teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei și în imediata apropiere a Ucrainei de pe teritoriul rus, oferind apărării antiaeriene ucrainene doar o mică parte din timpul pe care Israelul și aliații săi l-au folosit pentru a respinge cu succes un atac masiv iranian cu rachete și drone.

În plus, Israelul are un sistem puternic de apărare antiaeriană care este responsabil pentru răspunsul la potențialele atacuri peste granițele sale mai scurte cu vecinii, Fâșia Gaza și Cisiordania, în timp ce Ucraina și-a deteriorat tot mai mult capacitățile de apărare antiaeriană de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete și drone apărând linia frontului mult mai largă în Ucraina, precum și peste granițele sale cu Belarus și Rusia.

De asemenea, Ucraina nu are în prezent capacitatea de a efectua interceptări aer-aer cu aeronave, așa cum au făcut Israelul și aliații săi în noaptea de 13-14 aprilie. Dimensiunea mare a Ucrainei în comparație cu Israelul face dificilă pentru Ucraina să creeze densitatea de apărare antiaeriană pe care o are Israelul, mai ales pe fondul întârzierilor continue în asistența de securitate din partea SUA.

Epuizarea mijloacelor de apărare antiaeriană furnizate de SUA din cauza întârzierilor în asistența militară a SUA pentru Ucraina, combinată cu tacticile de atac rusești îmbunătățite, au condus la o creștere a eficacității campaniei de atac a Rusiei în Ucraina.

Fără asistență substanțială și regulată de securitate pentru Ucraina, atacurile rusești amenință să limiteze capacitățile de luptă pe termen lung ale Ucrainei și să creeze condiții operaționale pentru ca Rusia să obțină avantaje semnificative pe câmpul de luptă.

„Ucraina are nevoie de sisteme de apărare antiaeriană occidentală și avioane de luptă capabile să intercepteze drone și rachete pentru a stabili o umbrelă combinată de apărare antiaeriană care este chiar și de departe la fel de eficientă ca cea pe care Israelul și aliații săi au folosit-o cu succes la 13 aprilie”, susține ISW.

Campania de bombardamente a Rusiei împotriva Ucrainei demonstrează că chiar și un număr limitat de lovituri de succes cu rachete balistice sau de croazieră pot provoca daune semnificative pe termen lung centralelor electrice și altor infrastructuri, subliniind necesitatea unei rețele de apărare antiaeriană eficientă și bine echipată, capabilă să mențină un nivel ridicat de interceptare, spun analiștii ISW.

Quarterly Report - Editia 4

Ucrainenii au lansat un atac fără precedent asupra Crimeei. Rachetele Kievului au lovit în șapte localități din peninsulă VIDEO
Ucrainenii au lansat un atac fără precedent asupra Crimeei. Rachetele Kievului au lovit în șapte localități din peninsulă VIDEO
În noaptea de 23 mai, Forțele Armate ucrainene au lansat o serie de lovituri de precizie în Crimeea, lovind ținte în Ialta, Simferopol, Evpatoria, Saki, Sevastopol, Dzhankoy și Alușta. Un...
Amnesty: A crescut alarmant numărul execuțiilor
Amnesty: A crescut alarmant numărul execuțiilor
Mai ales în Iran au fost executaţi anul trecut mult mai mulţi oameni. Amnesty International şi-a prezentat noul raport privind aplicarea pedepsei capitale la nivel mondial. În volumul său...
#Iran, #atac, #Israel, #ucraina invazie, #Rusia, #aparare antiaeriana , #Razboi Ucraina