Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO

Miercuri, 24 Aprilie 2024, ora 17:11
791 citiri
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Preşedintele iranian Ebrahim Raisi în timp ce a ajuns în Sri Lanka FOTO: Captură video/X/ Shane Priyawickrama

Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest stat insular, prima a unui preşedinte iranian după 16 ani şi în care urmează să fie semnate cinci acorduri, transmite Reuters.

Inaugurând proiectul unei hidrocentrale de 514 milioane de dolari, Raisi a promis să sprijine proiecte de dezvoltare în Sri Lanka prin punerea la dispoziţie de servicii tehnice şi de inginerie.

„Suntem complet pregătiţi să extindem mai departe relaţiile bilaterale cu toate ţările asiatice, vecinii noştri şi state suverane şi independente”, a spus el.

Sri Lanka este o ţară suverană, independentă care are politici aliniate cu Iranul, ceea ce permite cooperarea pentru un viitor luminos pentru ambele ţări, a adăugat Raisi.

Iranul a acceptat în 2010 să construiască proiectul hidrocentralei, însă fondurile s-au terminat după transferul primelor 50 milioane de dolari, pentru că SUA au impus sancţiuni Iranului în acel an, îngreunând transferul banilor, ceea ce a obligat Sri Lanka să finanţeze restul.

Proiectul a fost stopat şi din cauza pandemiei COVID-19, a unor îngrijorări de mediu şi a protestelor sătenilor.

Hidrocentrala va aduce 120 MW în sistemul energetic naţional şi va furniza apă pentru 6.000 de hectare de pământ agricol şi mii de familii în trei districte, a transmis biroul preşedintelui sri-lankez într-un comunicat.

„Ceea ce avem în comun ar trebui să consolidăm. Cu toţii suntem ţări care aparţin Sudului într-un moment în care Sudul vrea să îşi afirme propria identitate şi propria independenţă”, a declarat preşedintele Ranil Wickremesinghe la eveniment.

El a făcut astfel referire la conceptul de „Sudul global”, apărut pentru a desemna ţările în curs de dezvoltare, emergente şi cu venituri mai mici, mai ales din emisfera sudică, şi a înlocui termenul de „Lumea a treia” după sfârşitul Războiului Rece.

Quarterly Report - Editia 4

Amnesty: A crescut alarmant numărul execuțiilor
Amnesty: A crescut alarmant numărul execuțiilor
Mai ales în Iran au fost executaţi anul trecut mult mai mulţi oameni. Amnesty International şi-a prezentat noul raport privind aplicarea pedepsei capitale la nivel mondial. În volumul său...
Sprijin puternic pentru Moldova, din partea Statelor Unite. Secretarul de stat Antony Blinken, într-o nouă vizită la Chișinău
Sprijin puternic pentru Moldova, din partea Statelor Unite. Secretarul de stat Antony Blinken, într-o nouă vizită la Chișinău
Secretarul de stat american Antony Blinken va discuta miercuri la Chişinău despre sprijinul Statelor Unite pentru ca Republica Moldova să facă progrese în ceea ce priveşte aderarea sa la UE...
#Iran, #sri lanka, #relatii bilaterale, #Ebrahim Raisi, #vizita, #hidrocentrala, #colaborare , #Iran