Israelul, sfătuit să atace locurile de lansare a rachetelor Iranului. Teheranul ar putea avea o bombă nucleară în câteva luni, avertizează analiștii

Marti, 16 Aprilie 2024, ora 11:34
5206 citiri
Israelul, sfătuit să atace locurile de lansare a rachetelor Iranului. Teheranul ar putea avea o bombă nucleară în câteva luni, avertizează analiștii
Complexul nuclear de la Natanz FOTO: Pixabay

Premierul israelian Benjamin Netanyahu poate simți că se confruntă cu o dilemă imposibilă după neutralizarea cu succes a atacului cu rachete și drone al Iranului din weekend.

Președintele Biden îl sfătuiește să "accepte victoria" și să se abțină de la escaladarea ostilităților. Dar șoimii din cabinetul său de război și publicul israelian doresc ca premierul lor să își valorifice avantajul și să riposteze.

Premierul Netanyahu a cerut Forțelor de Apărare să furnizeze o listă de posibile ținte, potrivit unui oficial familiarizat cu discuțiile la nivel înalt, care a ținut să precizeze că Israelul se gândește la represalii care să „trimită un mesaj”, dar fără a provoca victime, scrie The Washington Post.

Mullahii nu au fost niciodată mai aproape de a dezvolta o bombă nucleară, scrie în Daily Mail Mark Almond, directorul Institutului de cercetare a crizei, de la Oxford.

Deși nu există nicio îndoială că ambițiile nucleare ale Iranului reprezintă o amenințare gravă la adresa Israelului și a Occidentului, așa cum a spus odată David Ben-Gurion - prim-ministru al Israelului între 1955 și 1963 - statul evreu nu își poate permite războaie lungi.

Avea dreptate atunci și are dreptate și astăzi. Chiar și cu ajutorul aliaților săi, se estimează că apărarea împotriva acelui singur atac iranian a costat Israelul peste un miliard de dolari, iar ultimul lucru de care are nevoie este un conflict intern prelungit cu teocrații din Persia, subliniază analistul britanic.

Israelul ar trebui să organizeze lovituri chirurgicale împotriva locurilor de lansare a rachetelor iraniene

Dar nici Ierusalimul nu poate să nu facă nimic. După părerea analistului, răspunsul ar fi ca Israelul să organizeze lovituri chirurgicale împotriva locurilor de lansare a rachetelor iraniene și a fabricilor care produc arme și muniție pentru artilerie. Chiar dacă Iranul dezvoltă o bombă, fără un sistem de livrare nu o va putea folosi împotriva dușmanilor săi.

Și nu ar trebui să avem nicio îndoială în ceea ce privește pericolul pe care l-ar prezenta o bombă iraniană - și cât de aproape este regimul de a construi una.

Într-o regiune muntoasă pustie, la 350 de kilometri sud de Teheran, se află o bază protejată de baterii antiaeriene și un detașament al Gărzii Revoluționare a Iranului: instalația nucleară Natanz.

De-a lungul anilor, Natanz a fost supus unei campanii necruțătoare de sabotaj în încercarea de a preveni crearea mijloacelor pentru un focos nuclear.

În 2009, a fost lovită de un atac cibernetic sofisticat, folosind un virus informatic numit Stuxnet, despre care se crede că a fost creat de Israel, împreună cu americanii.

Timp de luni de zile, tehnicienii iranieni s-au scărpinat în cap, nedumeriți, în timp ce centrifugele sale, instrumente vitale în procesul de îmbogățire a uraniului, au eșuat într-un ritm fără precedent. Israelienii au organizat, de asemenea, asasinarea selectivă a unor oameni de știință cheie implicați în programul nuclear și au distrus elemente ale instalației de la Natanz cu ajutorul unor drone purtătoare de bombe.

Dar acum există semne că s-au făcut pași mari în îmbunătățirea securității la Natanz, până la punctul în care aceasta a devenit practic inexpugnabilă.

O analiză a imaginilor din satelit ale centralei, realizată anul trecut, a concluzionat că iranienii construiesc o instalație subterană la Natanz la o adâncime cuprinsă între 260 și 328 de metri.

Având în vedere că cea mai avansată bombă americană de distrugere a buncărelor, GBU-57, este proiectată să străpungă doar 60 de metri de pământ înainte de a se detona, aceasta este o veste proastă pentru israelieni și aliații lor.

Între timp, în cei cinci ani de când Donald Trump a retras unilateral America dintr-un acord nuclear care a limitat strict îmbogățirea uraniului de către Iran la 3,67% puritate - suficient pentru a alimenta centralele civile - și pentru a-și menține stocul la doar 300 kg, Teheranul a făcut progrese bune în dezvoltarea uraniului pentru arme.

Anul trecut, inspectorii au descoperit că iranienii au produs particule de uraniu cu un grad de puritate de 83,7%, cu puțin sub pragul de 90% folosit pentru arme.

Iar Natanz și siturile sale surori nu sunt singura opțiune nucleară a iranienilor. La fel cum Marea Britanie și Rusia au dezvoltat energia nucleară "civilă", care produce plutoniu ca produs secundar al procesului de generare a electricității, pentru a-și asigura o sursă de material necesar pentru focoase nucleare, Iranul a achiziționat propria sa uzină cu plutoniu.

În portul Bushehr din Golful Persic, există o centrală de energie atomică controlată de ingineri ruși.

Centrala nu va aduce Iranul mai aproape de construirea unei bombe nucleare, deoarece Moscova furnizează uraniu îmbogățit pentru reactor și – în temeiul unei clauze de „utilizare pașnică” din acord – repatriază în Rusia barele de combustibil uzat care ar putea fi reprocesat în plutoniu de calitate pentru arme.

Dar multe s-au schimbat în lumea geopoliticii de când a fost încheiat acel acord. Rusia s-a transformat într-un paria în urma războiului său brutal și neprovocat împotriva Ucrainei, de exemplu.

A fost, de asemenea, destul de surprinzător cât de pro-Iran a fost ambasadorul lui Putin la ONU la reuniunea Consiliului de Securitate de duminică. Cine poate spune că Rusia ar obiecta ca Iranul să fure suficient plutoniu pentru a produce o serie de focoase nucleare?

Folosirea plutoniului produs la Bushehr ar fi o cale mai rapidă pentru a face o bombă decât a aștepta ca Natanz să vină cu suficient uraniu îmbogățit, susține analistul.

Având în vedere că Teheranul ar putea, teoretic, să aibă o bombă în câteva luni, necesitatea ca Israelul să elimine capacitatea Iranului de a fabrica sisteme de livrare nu ar putea fi mai urgentă. Distrugerea facilităților de fabricare a rachetelor, a sistemelor de ghidare și a instalațiilor de detonare din centre precum Parchin ar însemna că Iranul nu ar avea o bombă nucleară care să poată fi folosită, chiar dacă ar avea suficient uraniu puternic îmbogățit. Loviturile de precizie i-ar scuti, de asemenea, pe civilii iranieni de calamitatea care a cuprins Gaza.

De asemenea, o astfel de acțiune ar trimite un semnal puternic către populația din ce în ce mai rebelă a Iranului. O lovitură militară israeliană decisivă acum, adăugată la fiascoul atacului în masă al Iranului de sâmbătă, ar putea destabiliza regimul ayatolahului și ar putea îndepărta teama de forțele de ordine ale Gărzilor Revoluționare ale acestuia. Ceea ce va face ca Israelul și lumea să fie cu adevărat în siguranță este atunci când iranienii se vor elibera de conducătorii care ne amenință pe toți, conchide Mark Almond, în Daily Mail.

Quarterly Report - Editia 4

Israelul, sfătuit să atace locurile de lansare a rachetelor Iranului. Teheranul ar putea avea o bombă nucleară în câteva luni, avertizează analiștii
16.04.2024 11:34 - Israelul, sfătuit să atace locurile de lansare a rachetelor Iranului. Teheranul ar putea avea o bombă nucleară în câteva luni, avertizează analiștii
Premierul israelian Benjamin Netanyahu poate simți că se confruntă cu o dilemă imposibilă după neutralizarea cu succes a atacului cu rachete și drone al Iranului din weekend....
Iranul amenință că va răspunde „în câteva secunde” Israelului cu „arme neutilizate până acum”. „Avem planuri pentru toate scenariile” VIDEO
16.04.2024 10:47 - Iranul amenință că va răspunde „în câteva secunde” Israelului cu „arme neutilizate până acum”. „Avem planuri pentru toate scenariile” VIDEO
Iranul a avertizat în ultimele ore că va răspunde în câteva secunde cu arme neutilizate până acum unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de...
Șeful Pentagonului și-a sunat omologii din Orientul Mijlociu și Europa. Ce mesaj categoric a transmis
16.04.2024 09:23 - Șeful Pentagonului și-a sunat omologii din Orientul Mijlociu și Europa. Ce mesaj categoric a transmis
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avut luni convorbiri telefonice cu omologii săi din Orientul Mijlociu şi Europa, exprimându-şi sprijinul pentru Israel după atacurile...
Iranul și-a închis instalațiile nucleare, din rațiuni de securitate. În 1981, Israelul a bombardat un reactor nuclear în Irak, în ciuda opoziţiei Washingtonului
16.04.2024 09:14 - Iranul și-a închis instalațiile nucleare, din rațiuni de securitate. În 1981, Israelul a bombardat un reactor nuclear în Irak, în ciuda opoziţiei Washingtonului
Iranul şi-a închis instalaţiile nucleare duminică, în ziua atacului său împotriva Israelului, a indicat luni directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael...
Lucrători din domeniul sănătăţii din Gaza susțin că descoperă tot mai multe gropi comune, după retragerea israelienilor din spitalul Al-Shifa
16.04.2024 09:03 - Lucrători din domeniul sănătăţii din Gaza susțin că descoperă tot mai multe gropi comune, după retragerea israelienilor din spitalul Al-Shifa
Cincisprezece cadavre au fost recuperate luni, din jurul spitalului Al-Shifa, după retragerea armatei israeliene din zonă în urmă cu două săptămâni, au declarat pentru CNN locuitori din...
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
16.04.2024 07:30 - Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a făcut apel la reţinere în Orientul Mijlociu, luni, în timpul discuţiilor de la Washington, în contextul în care tensiunile dintre Iran şi Israel...
Casa Albă despre atacul Iranului asupra Israelului: "Un eşec spectaculos şi stânjenitor"
15.04.2024 22:21 - Casa Albă despre atacul Iranului asupra Israelului: "Un eşec spectaculos şi stânjenitor"
Atacul Iranului, cu drone şi rachete, asupra Israelului a fost "un eşec spectaculos şi stânjenitor", a declarat luni, 15 aprilie, John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate...
Ziua în care este așteptat atacul Israelului asupra Iranului. SUA nu vor sprijini nicio acțiune de răzbunare a Ierusalimului
15.04.2024 20:25 - Ziua în care este așteptat atacul Israelului asupra Iranului. SUA nu vor sprijini nicio acțiune de răzbunare a Ierusalimului
"Israelul nu are altă opţiune decât să răspundă la atacul cu rachete şi drone lansat de Iran în weekend", i-a spus Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, secretarului american al...
Israelul vrea să răzbune "dureros" atacul Iranului, dar nu dorește să declanșeze un război regional
15.04.2024 19:20 - Israelul vrea să răzbune "dureros" atacul Iranului, dar nu dorește să declanșeze un război regional
Cabinetul de război israelian a fost în ședință, luni după-amiază, 15 aprilie, pentru a decide asupra paşilor ce trebuie urmați după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă...
Israelul afirmă că a respins raidul iranian prin coordonare „umăr la umăr” cu SUA. „Trebuie să fim cu un pas înainte” FOTO/VIDEO
15.04.2024 17:08 - Israelul afirmă că a respins raidul iranian prin coordonare „umăr la umăr” cu SUA. „Trebuie să fim cu un pas înainte” FOTO/VIDEO
Un înalt oficial israelian a declarat luni, 15 aprilie, că respingerea de către Israel a masivului raid iranian cu drone şi rachete a fost în întregime coordonată cu Pentagonul, care are un...
Israelul anunță că își va continua ofensiva în Fâșia Gaza după atacul iranian: „Nu ne-am pierdut din vedere misiunea” FOTO/VIDEO
15.04.2024 15:58 - Israelul anunță că își va continua ofensiva în Fâșia Gaza după atacul iranian: „Nu ne-am pierdut din vedere misiunea” FOTO/VIDEO
Israelul îşi continua luni, 15 aprilie, operaţiunile în Fâşia Gaza, subliniind că atacul fără precedent din weekend nu-l va face să se abată de la obiectivele pe care le are împotriva...
Cancelarul german face apel la Israel să „contribuie la detensionare” după atacul iranian. „Este un succes care nu trebuie risipit”
15.04.2024 13:22 - Cancelarul german face apel la Israel să „contribuie la detensionare” după atacul iranian. „Este un succes care nu trebuie risipit”
Cancelarul german Olaf Scholz a chemat luni Israelul să „contribuie la detensionare” în Orientul Mijlociu după atacul iranian fără precedent din weekend, transmite AFP. Cancelarul...
MAE, despre siguranța românilor din Israel, după atacul Iranului: ”Monitorizăm situaţia”
15.04.2024 12:38 - MAE, despre siguranța românilor din Israel, după atacul Iranului: ”Monitorizăm situaţia”
Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a declarat luni, 15 aprilie, pentru News.ro, că până în prezent misiunile diplomatice şi oficiile consulare române nu au recepţionat...
Marea Britanie cere Israelului să nu recurgă la represalii împotriva Iranului: ”Să fie duri, dar şi inteligenţi”
15.04.2024 12:22 - Marea Britanie cere Israelului să nu recurgă la represalii împotriva Iranului: ”Să fie duri, dar şi inteligenţi”
David Cameron, ministrul de externe britanic, a îndemnat Israelul să nu riposteze după atacul Iranului cu drone şi rachete în weekend, afirmând că ar trebui să gândească atât cu inima,...
Cât a costat Israelul să respingă atacul cu drone și rachete ale Iranului
15.04.2024 12:11 - Cât a costat Israelul să respingă atacul cu drone și rachete ale Iranului
Respingerea atacului masiv cu sute de drone și rachete balistice al Iranului a costat Israelul 4-5 miliarde de shekeli (1-1,5 miliarde de dolari). Aceste cifre au fost oferite de generalul în...
Iranul, despre atacul asupra Israelului: ”Pedepsirea agresorului s-a realizat”. Nou avertisment pentru SUA
15.04.2024 12:06 - Iranul, despre atacul asupra Israelului: ”Pedepsirea agresorului s-a realizat”. Nou avertisment pentru SUA
Iranul a cerut Israelului să nu reacţioneze militar la atacul său fără precedent din noaptea de sâmbătă spre duminică, pe care l-a prezentat drept o ripostă justificată la atacul...
Dezvăluiri despre planul de apărare al SUA în fața atacului Iranului. Pașii deciși de Joe Biden
15.04.2024 11:11 - Dezvăluiri despre planul de apărare al SUA în fața atacului Iranului. Pașii deciși de Joe Biden
Atacul Iranului asupra Israelului nu are precedent: este pentru prima dată când Teheranul a lansat o ofensivă directă asupra teritoriului israelian. Totuşi, valul de rachete şi de drone nu a...
Franța a interceptat rachete lansate de Iran. Avertismentul lui Emmanuel Macron
15.04.2024 10:49 - Franța a interceptat rachete lansate de Iran. Avertismentul lui Emmanuel Macron
Franţa a efectuat "interceptări" de rachete şi drone iraniene, care au vizat Israelul în noaptea de sâmbătă spre duminică, la cererea Iordaniei, a confirmat luni, 15 aprilie, preşedintele...
Mesajul secret primit de SUA de la Iran în timpul atacului împotriva Israelului
15.04.2024 10:43 - Mesajul secret primit de SUA de la Iran în timpul atacului împotriva Israelului
Iranul a transmis SUA pe canale private un mesaj chiar în timp ce dronele și rachetele sale se îndreptau spre Israel, a declarat un înalt oficial american pentru CNN. Teheranul anunța SUA...
"Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei". Reacțiile Israelului și Iranului la cererea de dezamorsare a situației venită din partea ONU
15.04.2024 07:12 - "Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei". Reacțiile Israelului și Iranului la cererea de dezamorsare a situației venită din partea ONU
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a avertizat duminică, 14 aprilie, pe membri să nu escaladeze şi mai mult tensiunile prin acţiuni de ripostă împotriva Iranului, în timp ce...
#Iran, #Israel, #raspuns, #atac, #rachete, #arma nucleara, #atac Israel Iran , #Israel