Forțele iraniene de represiune împușcă femeile în zona genitală. Mărturiile medicilor care le tratează în secret

Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 12:03
4358 citiri
Forțele iraniene de represiune împușcă femeile în zona genitală. Mărturiile medicilor care le tratează în secret
Proteste în Iran. FOTO: CNN

Medicii și asistentele din Iran au constat că femeile care ajung la spital de la proteste sunt împușcate altfel decât bărbații care demonstrează. Forțele iraniene țintesc protestatarele în față, sâni sau în organele genitale, au povestiti pentru The Guardian, sub protecția anonimatului, cadre medicale iraniene.

Doctorii – care îi tratează pe demonstranți în secret pentru a evita arestarea – au spus că și-au dat seama pentru prima dată de această practică după ce au observat că femeile aveau răni diferite față de bărbații, care aveau de obicei alice în picioare, fese și spate.

În timp ce o întrerupere a internetului a ascuns o mare parte a represiunii sângeroase asupra protestatarilor, fotografiile furnizate de medici The Guardian au arătat răni devastatoare pe tot corpul de la așa-numitele alice pentru păsări pe care forțele de securitate le-au tras asupra oamenilor de la mică distanță. Unele dintre fotografii au arătat oameni cu zeci de alice mici „împușcate” înfipte adânc în carnea lor.

The Guardian a vorbit cu 10 profesioniști din domeniul medical care au avertizat despre gravitatea rănilor care ar putea lăsa sute de tineri iranieni cu leziuni permanente. Împușcăturile în special în ochii femeilor, bărbaților și copiilor au fost frecvente, au spus ei. Un medic din provincia centrală Isfahan a spus că el crede că autoritățile vizează bărbați și femei în moduri diferite „pentru că au vrut să distrugă frumusețea acestor femei”.

„Am tratat o femeie de 20 de ani, care a fost împușcată în organele genitale de două alice. Alte zece alice erau înfipte în interiorul coapsei. Aceste 10 alice au fost îndepărtate cu ușurință, dar cele două au fost o provocare, deoarece erau înfipte între uretră și deschiderea vaginală”, a spus medicul. „Exista un risc serios de infecție vaginală, așa că am rugat-o să meargă la un ginecolog de încredere. Ea a spus că protesta atunci când un grup de aproximativ 10 agenți de securitate au înconjurat-o și au împușcat-o în organele genitale și în coapse.”

Medicii tratează protestatarii pe ascuns

Traumatizat de experiență, medicul – care, la fel ca toți profesioniștii din domeniul medical citați de The Guardian, a vorbit sub rezerva anonimatului de teama represaliilor – a spus că îi este greu să facă față stresului și durerii la care a fost martor. „Ar fi putut fi propria mea fiică”. Alți specialiști din domeniul medical au acuzat forțele de securitate, inclusiv temuta miliție pro-regim Basij, că ignoră practicile de control al revoltelor, cum ar fi țintirea în picioare și picioare pentru a evita deteriorarea organelor vitale.

Un medic din Karaj, un oraș de lângă Teheran, a spus că forțele de securitate „trag în fețele și părțile intime ale corpului femeilor pentru că au un complex de inferioritate. Și vor să scape de complexele lor sexuale rănind acești tineri.”

Campania de intimidare a Teheranului vizează medicii care tratează răniții. Un medic din Mazandaran a spus că scoate alicele, unele din metal, altele din plastic, cu luminile stinse pentru a evita detectarea, din cauza condițiilor periculoase. „Femeilor le este atât de rușine să meargă la spital, încât multe sunt tratate acasă și asta este foarte periculos”, a spus medicul.

La 26 octombrie, sute de medici au protestat în fața consiliului medical al Iranului și au fost împușcați cu pistoale cu bile de forțele de securitate. Un chirurg din Teheran și-a tratat colegii care au fost împușcați în spate și în picioare în timp ce fugeau. Chirurgul a spus că a tratat rănile grave ale cel puțin cinci protestatari care au fost împușcați de la mică distanță cu bile. „Unul dintre răniții pe care i-am tratat nici măcar nu a protestat. Era un spectator (...) și credea că nu va fi împușcat. Trag orbește în toți cei care nu sunt dintre ei.”

Peste 400 de oftalmologi din Iran au semnat o scrisoare prin care îl alertează pe Mahmoud Jabbarvand, secretarul general al Societății Iraniene de Oftalmologie, despre ceea ce pare a fi orbirea deliberată a protestatarilor. Unul dintre medicii oftalmologi care au semnat scrisoarea a spus că a tratat patru pacienți care și-au pierdut o parțial sau total vederea, inclusiv un bărbat de 20 de ani a cărui radiografie a arătat 18 alice în cap și față.

Activiștii spun că o astfel de violență de gen îngrozitoare nu este o surpriză, având în vedere dominația misogină a ayatollahilor iranieni, care au preluat puterea după revoluția din 1979 și și-au menținut controlul cu forța brută, adesea împotriva femeilor.

Moartea, în septembrie, a unei tinere de 22 de ani, Mahsa Amini, a declanșat cea mai mare provocare la adresa guvernării teocratice dure a clericilor țării. Amini a fost arestată pentru că și-a purtat vălul tradițional în mod necorespunzător, apoi a fost bătută până la comă de poliția moralității din Iran. În zilele de după moartea ei, fetele și femeile din întreaga țară au sfidat codul vestimentar impus legal și și-au smuls hijab-urile. Protestele s-au răspândit în Iran de când Mahsa Amini a murit în arest, în septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul a calificat vineri drept „iresponsabil” şi „neconstructiv” votul Statelor Unite care blochează candidatura palestiniană la aderarea la ONU, relatează AFP. Douăsprezece ţări...
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Explozii au fost auzite, în această dimineață, în apropierea unui aeroport din orașul Isfahan, situat în centrul Iranului. Agenția de presă iraniană de stat IRNA și alte surse locale...
#Iran, #proteste, #Femei, #forte de ordine, #medici, #hijab , #Iran