Irinel Columbeanu - pericolul unei candidaturi caricaturale (Opinii)

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 23:59
6607 citiri
Irinel Columbeanu - pericolul unei candidaturi caricaturale (Opinii)
Foto: stirileprotv

Desi ar trebui privita cel mult cu amuzament, candidatura la functia de primar general anuntata de Irinel Columbeanu s-ar putea dovedi extrem de periculoasa pentru Bucuresti.

Si asta din cauza talentului consacrat al romanului, al bucuresteanului in special, de a face bascalie inclusiv de el insusi. Asa ca o bascalie de candidatura ar putea fi transformata de bascalia provocata de sila fata de actuala casa politica intr-o bascalie de primar.

Deocamdata, domnul Columbeanu nu a dat nicio dovada ca ar avea vreo calitate sau competenta care sa-i justifice pretentia de a deveni primar general al Capitalei. E drept, omul este, intelegem, foarte bogat. Dar nu stiu cat de mult are de-a face aceasta avere cu talentul managerial al lui Irinel Columbeanu si cat din ea este rezultatul pozitiei cheie pe care a avut-o mereu tatal sau. D. Columbeanu sr. a fost sef de protocol in toate guvernele Romaniei, de la Gheorghiu Dej pana in 2002, iar in cabinetele Roman si Vacaroiu a fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

Irinel Columbeanu personal a excelat doar in materie de scandaluri, in primul rand cele legate de mariajul sau Monica Columbeanu, mariaj transformat in reality - show si televizat aproape pana la detalii intime. Dupa cum televizata pe lung si pe lat a fost si telenovela divortului celor doi. Intre timp, se pare ca Irinel Columbeanu a pierdut si o imensa parte din averea sa. Potrivit presei, aceasta era evaluata la 150 de milioane de euro in 2007, pentru ca in 2009 sa ajunga la numai 7 milioane de euro. Cei rautaciosi ar putea vedea in aceasta scadere drastica o motivatie destul de consistenta pentru candidatura la primarie.

Dar dincolo de aceasta intensa mediatizare mondena, Irinel Columbeanu nu a surprins niciodata media cu vreo abordare serioasa, cu o sclipire de viziune, cu o minima aplecare pentru interesul public. Chiar si acum isi insoteste intentia de a candida cu o serie ridicola de platitudini, condimentate ce-i drept cu un umor involuntar remarcabil, dar care denota o la fel de remarcabila saracie intelectuala. Un exemplu:

"Nu cred ca maidanezii sunt printre prioritatile bucurestenilor, dar sunt una dintre problemele care trebuie rezolvata cu omenie, nu cu cainosenie. Cea mai mare problema este a noastra, a tuturor locuitorilor Bucurestiului, iar, din acest punct de vedere, cea mai buna solutie ar fi o colaborare cu prieteni de-ai nostri din alte tari. Nu e vorba neaparat de o infratire fizica, dar este nevoie de o conectare la circuitele economice aducatoare de beneficii pentru municipalitati cu orase un pic mai avansate decat noi".

Mi-ar placea o detaliere a conceptului de infratire fizica cu prietenii din alte tari.

De fapt, intr-un acces de realism salutar, insusi Irinel Columbeanu reduce argumentele pentru candidatura la cele inscrise in cartea de identitate:

"Ca simplu cetatean al Bucurestiului, fara intrerupere in ultimii 52 de ani, am curajul sa ma inscriu in competitia de a obtine anul acesta din partea dumneavoastra increderea necesara viitorului primar general al Capitalei pentru urmatorii patru ani".

Prin candidatura independenta si lipsa apartenentei la vreun partid politic, Irinel Columbeanu incearca sa valorifice modelul "antisistem", castigator pentru Sorin Oprescu in urma de patru ani si abandonat de actualul primar prin asocierea cu USL. Dar, oricat de subtire ar fi bilantul lui Sorin Oprescu, intre domnia si "Iri" diferenta de calibru este uriasa, asa cu nu putem disctua decat despre o copie caricaturala.

De fapt, despre asta vorbim, despre o candidatura caricaturala a unui personaj caricatural si care nici macar nu ar trebui bagata in seama. Problema este ca ne aflam in mijlocul unei crize grave de credibilitate a clasei politice. Electoratul este sufocat de lehamite, mare parte nici macar nu mai intentioneaza sa mearga la vot, politica si jocul democratic sunt cazute in derizoriu. Cumva asemanator, dar cu mult mai grav decat in 2000, atunci cand tot un persoanj caricatural a ajuns tocmai in turul al doilea al prezidentialelor.

Ceea ce l-a propulsat pe Vadim Tudor in preajma fotoliului prezidential l-ar putea propulsa si pe Irinel Columbeanu periculos de aproape de cel de primar: o forma a votului de protest fata de asa-zisa politica serioasa.

Liderul AUR George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției
Liderul AUR George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#Irinel Columbeanu candidatura, #Iri Primaria Capitalei , #candidat Primaria Capitalei