Joe Biden promite "sprijin deplin" pentru sistemul Iron Dome al Israelului

Luni, 07 Februarie 2022, ora 13:15
1975 citiri
Joe Biden promite "sprijin deplin" pentru sistemul Iron Dome al Israelului
Sistemul Iron Dome este proiectat să intercepteze rachete cu rază scurtă de acțiune FOTO CBS News

Președintele american Joe Biden a subliniat „sprijinul deplin” al administrației sale pentru sistemul Iron Dome al Israelului, în conversația telefonică pe care a avut-o cu premierul israelian Naftali Bennett, a declarat duminică, 6 februarie, Casa Albă.

Potrivit comunicatului, „liderii au discutat despre securitatea comună și despre alte provocări din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv amenințarea reprezentată de Iran și intermediarii săi”, potrivit Jerusalem Post.

„Președintele i-a mulțumit prim-ministrului pentru invitația sa de a vizita Israelul și a spus că așteaptă cu nerăbdare o vizită în cursul acestui an”, a spus Casa Albă, menționând că cei doi au convenit că echipele lor vor rămâne în strânsă consultare.

Potrivit declarației, „președintele și-a subliniat angajamentul de a extinde stabilitatea și parteneriatele în regiunea Orientului Mijlociu, așa cum este exemplificat prin Acordurile Avraam, împreună cu israelienii și palestinienii care se bucură în mod egal de securitate, libertate și prosperitate”.  

Cei doi au discutat, de asemenea, despre recenta operațiune a SUA împotriva liderului ISIS din nord-vestul Siriei, „și angajamentul în curs al SUA de a proteja poporul american și de a sprijini apărarea partenerilor săi din regiunea Orientului Mijlociu”.

„Președintele Biden și-a transmis sprijinul neclintit pentru securitatea și libertatea de acțiune a Israelului”, se arată în declarație. Un alt subiect de discuție a fost tensiunea de-a lungul graniței Rusia-Ucraina.

Reaprovizionarea Iron Dome este de așteptat să revină pe ordinea de zi a Senatului în săptămânile următoare. În septembrie anul trecut, Camera Reprezentanților a aprobat un proiect de lege de sine stătător care să ofere Israelului un miliard de dolari pentru realimentarea sistemului antirachetă. Votul a trecut cu o majoritate covârșitoare: 420 de membri au votat în favoarea proiectului și doar nouă au votat împotrivă.

În Senat însă senatorul republican Rand Paul din Kentucky a blocat mai multe încercări de a accelera proiectul de lege prin consimțământ unanim. Paul a spus că, deși susține Domul de Fier, el crede că „ar trebui să fie plătit”.

„Cred că dolarii contribuabililor americani care plătesc pentru asta ar trebui să provină din bani care ar putea merge către talibani”, a spus Paul în octombrie anul trecut. El a sugerat ca fondurile să provină din cei aproximativ 6 miliarde de dolari, care erau destinați guvernului afgan. „Cred că acești bani ar fi cheltuiți pentru talibani, dacă nu anulăm acești bani”.

Noul ajutor militar al SUA pentru Ucraina va fi ”rapid și puternic”. Promisiunea lui Biden pentru Zelenski
Noul ajutor militar al SUA pentru Ucraina va fi ”rapid și puternic”. Promisiunea lui Biden pentru Zelenski
SUA ”vor furniza rapid noi ajutoare militare importante care să răspundă nevoilor urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă şi în domeniul apărării aeriene”, imediat ce Senatul american...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Iron Dome, #sistem antiracheta, #naftali bennett, #Joe Biden presedinte SUA, #Casa Alba , #stiri externe