Rapoartele mass-media din Siria indică faptul că avioanele de război israeliene au desfășurat zeci de atacuri în diferite zone ale țării, inclusiv în capitala Damasc, conform BBC.
Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), cu sediul în Marea Britanie, au fost efectuate peste 100 de lovituri asupra unor ținte militare. Printre obiectivele vizate s-a aflat și un centru de cercetare suspectat de legături cu producția de arme chimice, conform relatărilor mass-media locale. Israelul susține că atacurile au ca scop prevenirea transferului de arme „în mâinile extremiștilor” în contextul răsturnării regimului Assad.
Luni, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit pentru a discuta situaţia din ţară după căderea preşedintelui Bashar al-Assad şi a declarat că va lucra la o declaraţie în zilele următoare.
”Consiliul, cred, a fost mai mult sau mai puţin unit cu privire la necesitatea de a păstra integritatea teritorială şi unitatea Siriei, de a asigura protecţia civililor, de a se asigura că ajutorul umanitar ajunge la populaţia nevoiaşă”, a declarat reporterilor ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia. SOHR afirmă că au avut loc sute de lovituri aeriene israeliene în ultimele două zile, inclusiv asupra unui sit din Damasc despre care se spune că a fost folosit pentru dezvoltarea de rachete de către oamenii de ştiinţă iranieni.
Potrivit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), organismul ONU de supraveghere a armelor chimice, o armă chimică este o substanţă chimică utilizată pentru a provoca intenţionat moartea sau vătămarea prin proprietăţile sale toxice, externe.
Utilizarea armelor chimice este interzisă în temeiul dreptului internaţional umanitar, indiferent de prezenţa unei ţinte militare valide, deoarece efectele acestor arme sunt nediscriminatorii prin natura lor. Nu se ştie unde sau câte arme chimice deţine Siria, dar se crede că fostul preşedinte Bashar al-Assad a păstrat stocuri şi că declaraţia pe care a făcut-o a fost incompletă.