Asaltul Hamas asupra Israelului a dus la creşterea preţului petrolului luni, pieţele luând în calcul temerile legate de un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, la o zi după ce Israelul a lovit enclava palestiniană Gaza ca ripostă la unul dintre cele mai sângeroase atacuri din istoria sa. Luptători din gruparea islamistă Hamas au ucis 700 de israelieni şi au răpit numeroase persoane. Ca răspuns, atacuri aeriene israeliene au ţintit duminică blocuri de locuinţe, tuneluri, o moschee şi locuinţe ale unor oficiali Hamas din Gaza, ucigând peste 400 de persoane, inclusiv 20 de copii, relatează Reuters.
"Preţul pe care îl va plăti Fâşia Gaza va fi unul foarte greu, care va schimba realitatea pentru generaţii întregi", a declarat ministrul Apărării, Yoav Gallant, în oraşul Ofakim, care a înregistrat victime şi a avut parte de luare de ostatici.
Violenţele au alimentat luni volatilitatea de pe pieţele globale, cu îngrijorări legate de posibilele întreruperi ale livrărilor din Iran, contribuind la creşterea preţului ţiţeiului Brent cu 4,18 dolari, sau 4,94%, la 88,76 dolari pe baril la ora 0120 GMT în tranzacţiile asiatice.
Iranul este un aliat al Hamas şi, deşi a felicitat Hamas pentru atac, misiunea sa la Naţiunile Unite a declarat că Teheranul nu a fost implicat în atacuri.
Orice creştere susţinută a preţului petrolului ar acţiona ca o taxă asupra consumatorilor şi ar adăuga presiuni inflaţioniste la nivel global, ceea ce a afectat acţiunile, deoarece contractele futures S&P 500 au pierdut 0,7%, iar cele Nasdaq 0,6%.
Dincolo de blocajul din Gaza, forţele israeliene şi miliţia libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, au avut un schimb de focuri de artilerie şi de rachete, în timp ce în Egipt, doi turişti israelieni au fost împuşcaţi mortal împreună cu un ghid.
Apeluri la reţinere au venit din întreaga lume, deşi naţiunile occidentale au susţinut în mare parte Israelul, în timp ce preşedintele iranian Ebrahim Raisi i-a telefonat şefului Hamas pentru a-l felicita pentru "victorie", iar Hezbollah şi protestatarii din diferite naţiuni din Orientul Mijlociu au lăudat Hamas.
Duminică, în sudul Israelului, atacatorii Hamas încă se luptau cu forţele de securitate israeliene, la mai bine de 24 de ore de la atacul lor surpriză şi în mai multe direcţii, cu tiruri de rachete şi grupuri de bărbaţi înarmaţi care au invadat bazele armatei şi oraşele de frontieră.
"Cele două fetiţe ale mele, sunt doar nişte copilaşi. Nu au nici măcar cinci şi trei ani", a declarat Yoni Asher, care a povestit că a văzut o înregistrare video în care bărbaţi înarmaţi palestinieni îi sechestrează soţia şi cele două fiice mici.
Uri David a declarat într-o conferinţă de presă că a stat 30 de minute la telefon cu cele două fiice ale sale, Tair şi Odaya, în timpul atacului, până când acestea nu i-au mai răspuns, şi că acum nu le ştie soarta.
"Am auzit împuşcături, strigăte în arabă, le-am spus să se întindă la pământ şi să se ţină de mână", a spus el, izbucnind în lacrimi.
Armata israeliană, care se confruntă cu întrebări incomode pentru că nu a dejucat atacul, a declarat că a recâştigat controlul asupra majorităţii punctelor de infiltrare de-a lungul barierelor de securitate, a ucis sute de atacatori şi a luat alte zeci de prizonieri.
Atacurile aeriene israeliene asupra Gaza au distrus birourile şi taberele de instruire ale Hamas, dar şi case şi alte clădiri. Ministerul palestinian al Sănătăţii a declarat că 413 palestinieni, inclusiv 78 de copii, au fost ucişi şi 2.300 de persoane au fost rănite începând de sâmbătă.
"În calitate de putere ocupantă, Israelul nu are niciun drept şi nicio justificare pentru a viza populaţia civilă lipsită de apărare din Gaza sau din alte părţi ale Palestinei", a declarat ministerul palestinian de externe, denunţând o "campanie barbară de moarte şi distrugere".
Hamas a lansat duminică mai multe salve de rachete spre Israel.
Armata israeliană a declarat că a trimis zeci de mii de soldaţi în jurul Fâşiei Gaza, o fâşie îngustă de pământ în care locuiesc 2,3 milioane de palestinieni, şi că a început să evacueze israelienii din jurul frontierei.
"Acesta este al cincilea meu război. Războiul ar trebui să se oprească. Nu vreau să continui să simt asta", a declarat Qassab al-Attar, un palestinian din Gaza aflat în scaun cu rotile, pe care fraţii l-au cărat în braţe până la adăpost.
Presa israeliană scrie că cel puţin 700 de persoane au fost ucise în atacurile de sâmbătă, printre care şi copii. Purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, l-a numit "cel mai grav masacru de civili nevinovaţi din istoria Israelului".
Mai mulţi americani au fost ucişi de atacatorii Hamas, a confirmat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, precizând că SUA vor continua să monitorizeze îndeaproape situaţia.
Aproximativ 30 de israelieni dispăruţi care participau la un festival atacat de bărbaţi înarmaţi au ieşit din ascunzătoare duminică, a anunţat presa israeliană. 260 de persoane şi-au pierdut viaţa la această petrecere în aer liber.
Luptătorii palestinieni au luat zeci de ostatici în Gaza, inclusiv soldaţi şi civili, copii şi bătrâni. O a doua grupare militantă palestiniană, Jihadul Islamic, a anunţat că deţine peste 30 dintre captivi.
Capturarea unui număr atât de mare de israelieni, unii traşi prin punctele de control de securitate sau conduşi sângerând în Gaza, reprezintă o altă problemă pentru Netanyahu, după episoadele din trecut, când ostaticii au fost schimbaţi cu mulţi prizonieri palestinieni.
"Realitatea crudă este că Hamas a luat ostatici ca o poliţă de asigurare împotriva represaliilor israeliene, în special un atac masiv la sol şi pentru a face schimb cu prizonieri palestinieni", a declarat Aaron David Miller, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace.
Asta-i politica occidentală. Azi ești... Vezi tot