Unul dintre comandanții Jihadului Islamic, ucis de atacuri israeliene în Fâșia Gaza. Zeci de rachete trase spre Israel, interceptate de Iron Dome VIDEO

Vineri, 05 August 2022, ora 20:55
3172 citiri
Unul dintre comandanții Jihadului Islamic, ucis de atacuri israeliene în Fâșia Gaza. Zeci de rachete trase spre Israel, interceptate de Iron Dome VIDEO

Avioane de luptă israeliene au lovit vineri, 5 august, numeroase puncte din Fâșia Gaza, în ceea ce Israelul a declarat că este un atac preventiv împotriva facțiunilor palestiniene care ar fi planificat lovituri cu rachete în ținte din țară.

UPDATE 22:22 Ministrul Apărării Benny Gantz a aprobat un proiect de ordin de mobilizare până la 25.000 de soldați în rezervă în scopuri operaționale, iar forțele armate au început să cheme rezerviști în Comandamentul de Sud, apărarea aeriană, Comandamentul Homefront și trupe de luptă și ofițeri.

UPDATE 22:02 Armata israeliană a anunțat că în jur de 70 de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza, asupra Israelului, fără să facă victime. Sistemul antiaerian Iron Dome este activat.

Știrea inițială

Oficialii palestinieni au raportat că în jur de zece persoane au murit într-un baraj inițial care l-a ucis pe unul dintre comandanții Jihadului Islamic, Tayseer Jabari, în nordul Fâșiei Gaza. Printre victime se numără și o fetiță de opt ani.

Premierul israelian Yair Lapid a declarat că Israelul nu va permite „organizațiilor teroriste să stabilească agenda”.

„Lăsați oricine care se ridică pentru a face rău Israelului să știe că vom ajunge la ei. Forțele noastre de securitate vor acționa împotriva teroriștilor Jihadului Islamic pentru a îndepărta amenințarea de la adresa cetățenilor Israelului”, a spus el.

Atacul a avut loc în urma mai multor zile de tensiuni, după ce Israelul a arestat un membru senior al Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) în Cisiordania.

”Armata israeliană lansează atacuri în prezent în Fâşia Gaza. O situaţie specială a fost declarată pe frontul intern israelian”, a precizat armata într-un comunicat. Forțele armate (IDF) cred că în jur de 15 militanți ai grupării PIJ au fost uciși în misiune.

Un oficial palestinian a transmis radiodifuzorului public Kan că Jihadul Islamic Palestinian a făcut presiuni semnificative pe Hamas să se alăture frontului său militar împotriva Israelului în urma atacurilor aeriene ale IDF de astăzi, potrivit Times of Israel.

Până acum, Hamas pare să fi evitat să intre alături de PIJ, emițând declarații de solidaritate cu cei uciși, dar evitând totodată declarațiile clare cu privire la intențiile de a se alătura activ sau de a conduce lupta împotriva Israelului din Gaza.

”Inamicul a început un război împotriva poporului nostru şi împotriva noastră şi ne vom apăra pe noi înşine şi pe poporul nostru”, a anunţat gruparea Jihadul Islamic într-un comunicat.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...