Iranul a început atacul asupra Israelului: Drone trimise în mai multe valuri, inclusiv din Yemen / Reacția lui Netanyahu / Iraqul, Iordania și Egiptul și-au închis spațiul aerian VIDEO

Sambata, 13 Aprilie 2024, ora 23:05
19258 citiri
Iranul a început atacul asupra Israelului: Drone trimise în mai multe valuri, inclusiv din Yemen / Reacția lui Netanyahu / Iraqul, Iordania și Egiptul și-au închis spațiul aerian VIDEO
Drone iraniene deasupra orașului iraqian Najaf FOTO / captură X Visegrad 24

Iranul a lansat sâmbătă noaptea, 13 aprilie, un atac împotriva Israelului cu zeci de drone, confirmă forțele armate israeliene. Dronele ar urma să ajungă în cursul nopții în Israel.

UPDATE 00.38 În jur de 400-500 de drone și rachete ar lansa Iranul spre Israel. Ele vor pleca nu doar din Iran, ci și din state precum Iraq, Siria, Liban, Yemen, susține un oficial SUA.

UPDATE 00.33 Premierul Netanyahu a convocat o întâlnire de urgență a miniștrilor din cabinetul său pe timp de război, la Tel-Aviv.

UPDATE 00.14 Avioane israeliene de luptă zboară deasupra Siriei și au început să distrugă drone iraniene, anunță Visegrad24.

UPDATE 14 aprilie 00.04 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a emis o declaraţie sâmbătă seara, în contextul în care Iranul a lansat drone spre Israel, scrie The Guardian, citat de news:

"În ultimii ani, şi mai ales în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru un atac direct din partea Iranului.

Sistemele noastre defensive sunt desfăşurate; suntem pregătiţi pentru orice scenariu, atât defensiv, cât şi ofensiv. Statul Israel este puternic. Forţele de apărare israeliene sunt puternice. Publicul este puternic.

Apreciem faptul că SUA este alături de Israel, precum şi sprijinul Marii Britanii, al Franţei şi al multor alte ţări.

Am stabilit un principiu clar: Oricui ne face rău, noi îi vom face rău. Ne vom apăra împotriva oricărei ameninţări şi vom face acest lucru cu capul sus şi cu determinare.

Cetăţeni ai Israelului, ştiu că şi voi sunteţi, de asemenea, cumpătaţi. Vă invit să urmaţi directivele Comandamentului Frontului Intern al IDF.

Împreună vom rezista şi cu ajutorul lui Dumnezeu - împreună vom învinge toţi duşmanii noştri".

UPDATE 23.59 Gardienii Revoluției au dat o declarație prin care confirmă că atacul din această noapte constituie un răspuns la presupusa lovitură a IDF asupra complexului consular din Damasc, în care au fost uciși mai mulți membri IRGC, inclusiv doi generali, la începutul acestei luni, scrie Times of Israel.

Gruparea susține că va atinge ținte specifice în Israel cu zeci de drone și rachete, aparent rachete de croazieră.

UPDATE 23.52 Iordania a anunțat că va doborî orice dronă intră în spațiul său aerian.

Ulterior, Iordania anunța că permite accesul avioanelor de luptă israeline ca să doboare drone iraniene aflate în spațiul aerian iordanian.

Egiptul și-a închis spațiul aerian.

UPDATE 23.47 Mai multe drone au fost văzute zburând din direcţia Iranului deasupra provinciei irakiene Sulaymaniya, au afirmat trei surse de securitate citate de Reuters.

"Zeci de drone au fost văzute zburând dinspre Iran în direcţia Israelului deasupra spaţiului aerian irakian", au spus două surse de securitate irakiene pentru Reuters, conform news.

Dronă iraniană, surprinsă zburând deasupra Iraqului:

UPDATE 23.37 Drone spre Israel ar fi fost lansate și dinspre Yemen, unde se află rebelii Houthi.

Postul de televiziune Canal 12 a relatat că SUA au identificat prima dată lansarea iraniană şi au notificat imediat Israelul. Armata israeliană a confirmat lansarea atacului iranian şi a declarat că dronele vor avea nevoie de câteva ore pentru a ajunge în Israel, scrie news.

UPDATE 23.31 Presa de stat din Iran susține că a fost lansat un al doilea val de drone spre Israel, potrivit Times of Israel.

Autoritatea Aeroporturilor din Israel anunță că spațiul aerian al Israelului se va închide de la ora 00:30, pe fondul atacului iranian asupra Israelului, potrivit Times of Israel.

IAA nu oferă detalii cu privire la momentul reluării zborurilor, spunând că va oferi actualizări în funcție de evoluții. Recomandă pasagerilor să verifice cu companiile aeriene și pe site-ul IAA cu privire la orarul zborurilor.

UPDATE 23.28 Iraqul și-a plasat armata în alertă maximă, scrie Visegrad24 pe reșeaua X. Ulterior și-a închis spațiul aerian, anunță sky news.

UPDATE 23.15 Amiralul evreu Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, a declarat presei israeliene că Iranul a lansat drone spre Israel.

”Iranul a lansat UAV-uri (n. .r drone) de pe teritoriul său spre Israel cu puțin timp în urmă.

IDF este în alertă maximă și monitorizează constant situația operațională. Sistemul de apărare aeriană IDF este în alertă maximă, împreună cu avioanele de luptă IAF și navele marinei israeliene care se află într-o misiune de apărare în spațiul aerian și naval israelian. IDF monitorizează toate țintele”, este mesajul postat de Forțele Armate ale Israelului pe X.

”Ne-am pregătit în avans pentru multiple scenarii. Ca să interceptăm aceste lansări, avem zone circulare de protecție dinspre forțele navale și cele aeriene.

Încercăm să nu le lăsăm să ajungă pe teritoriul nostru. Asta e sarcina noastră.

Dacă dronele iraniene intră în spațiul nostru aerian, oamenii vor auzi sirene și alarme și le vom intercepta”, a afirmat Hagari, citat de sky news.

Știre inițială

Nu există nicio declarație imediată din partea Armatei Israeliene cu privire la atac.

Informația este confirmată și de analistul CNN în afaceri politice și globale, Barak Ravid, care spune că Iranul a lansat un atac împotriva Israelului folosind zeci de drone, potrivit a patru oficiali americani și israelieni.

Mai multe drone ar fi fost zărite zburând în sudul Iraqului, scrie Visegrad24 pe X.

Iranul a amenințat că va ataca Israelul din cauza uciderii a șapte membri IRGC, inclusiv doi generali, în Damasc din Siria săptămâna trecută.

Teheranul a promis să se răzbune pentru atacul Israelului asupra complexului ambasadei Iranului de săptămâna trecută la Damasc, care a ucis un comandant superior al Forței Quds de peste mări a Corpului Gărzii Revoluționare Iraniene și alți șase ofițeri.

Iranul a sechestrat sâmbătă o navă în Golf, acuzând-o că ar avea "legături" cu Israelul, ceea ce a provocat temeri că şi-ar putea pune în aplicare ameninţările de represalii după atacul asupra consulatului iranian din Damasc de la începutul lunii aprilie, care a fost atribuit Israelului.

Armata israeliană a anunţat sâmbătă, 13 aprilie, că închide şcolile din motive de securitate şi limitează adunările publice, după ce Iranul a ameninţat cu represalii pentru atacul mortal asupra consulatului iranian din Damasc de la începutul lunii aprilie, care a fost atribuit Israelului, relatează The Times of Israel.

Quarterly Report - Editia 4

Israelul, sfătuit să atace locurile de lansare a rachetelor Iranului. Teheranul ar putea avea o bombă nucleară în câteva luni, avertizează analiștii
16.04.2024 11:34 - Israelul, sfătuit să atace locurile de lansare a rachetelor Iranului. Teheranul ar putea avea o bombă nucleară în câteva luni, avertizează analiștii
Premierul israelian Benjamin Netanyahu poate simți că se confruntă cu o dilemă imposibilă după neutralizarea cu succes a atacului cu rachete și drone al Iranului din weekend....
Iranul amenință că va răspunde „în câteva secunde” Israelului cu „arme neutilizate până acum”. „Avem planuri pentru toate scenariile” VIDEO
16.04.2024 10:47 - Iranul amenință că va răspunde „în câteva secunde” Israelului cu „arme neutilizate până acum”. „Avem planuri pentru toate scenariile” VIDEO
Iranul a avertizat în ultimele ore că va răspunde în câteva secunde cu arme neutilizate până acum unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de...
Șeful Pentagonului și-a sunat omologii din Orientul Mijlociu și Europa. Ce mesaj categoric a transmis
16.04.2024 09:23 - Șeful Pentagonului și-a sunat omologii din Orientul Mijlociu și Europa. Ce mesaj categoric a transmis
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avut luni convorbiri telefonice cu omologii săi din Orientul Mijlociu şi Europa, exprimându-şi sprijinul pentru Israel după atacurile...
Iranul și-a închis instalațiile nucleare, din rațiuni de securitate. În 1981, Israelul a bombardat un reactor nuclear în Irak, în ciuda opoziţiei Washingtonului
16.04.2024 09:14 - Iranul și-a închis instalațiile nucleare, din rațiuni de securitate. În 1981, Israelul a bombardat un reactor nuclear în Irak, în ciuda opoziţiei Washingtonului
Iranul şi-a închis instalaţiile nucleare duminică, în ziua atacului său împotriva Israelului, a indicat luni directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael...
Lucrători din domeniul sănătăţii din Gaza susțin că descoperă tot mai multe gropi comune, după retragerea israelienilor din spitalul Al-Shifa
16.04.2024 09:03 - Lucrători din domeniul sănătăţii din Gaza susțin că descoperă tot mai multe gropi comune, după retragerea israelienilor din spitalul Al-Shifa
Cincisprezece cadavre au fost recuperate luni, din jurul spitalului Al-Shifa, după retragerea armatei israeliene din zonă în urmă cu două săptămâni, au declarat pentru CNN locuitori din...
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
16.04.2024 07:30 - Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a făcut apel la reţinere în Orientul Mijlociu, luni, în timpul discuţiilor de la Washington, în contextul în care tensiunile dintre Iran şi Israel...
Casa Albă despre atacul Iranului asupra Israelului: "Un eşec spectaculos şi stânjenitor"
15.04.2024 22:21 - Casa Albă despre atacul Iranului asupra Israelului: "Un eşec spectaculos şi stânjenitor"
Atacul Iranului, cu drone şi rachete, asupra Israelului a fost "un eşec spectaculos şi stânjenitor", a declarat luni, 15 aprilie, John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate...
Ziua în care este așteptat atacul Israelului asupra Iranului. SUA nu vor sprijini nicio acțiune de răzbunare a Ierusalimului
15.04.2024 20:25 - Ziua în care este așteptat atacul Israelului asupra Iranului. SUA nu vor sprijini nicio acțiune de răzbunare a Ierusalimului
"Israelul nu are altă opţiune decât să răspundă la atacul cu rachete şi drone lansat de Iran în weekend", i-a spus Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, secretarului american al...
Israelul vrea să răzbune "dureros" atacul Iranului, dar nu dorește să declanșeze un război regional
15.04.2024 19:20 - Israelul vrea să răzbune "dureros" atacul Iranului, dar nu dorește să declanșeze un război regional
Cabinetul de război israelian a fost în ședință, luni după-amiază, 15 aprilie, pentru a decide asupra paşilor ce trebuie urmați după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă...
Israelul afirmă că a respins raidul iranian prin coordonare „umăr la umăr” cu SUA. „Trebuie să fim cu un pas înainte” FOTO/VIDEO
15.04.2024 17:08 - Israelul afirmă că a respins raidul iranian prin coordonare „umăr la umăr” cu SUA. „Trebuie să fim cu un pas înainte” FOTO/VIDEO
Un înalt oficial israelian a declarat luni, 15 aprilie, că respingerea de către Israel a masivului raid iranian cu drone şi rachete a fost în întregime coordonată cu Pentagonul, care are un...
Israelul anunță că își va continua ofensiva în Fâșia Gaza după atacul iranian: „Nu ne-am pierdut din vedere misiunea” FOTO/VIDEO
15.04.2024 15:58 - Israelul anunță că își va continua ofensiva în Fâșia Gaza după atacul iranian: „Nu ne-am pierdut din vedere misiunea” FOTO/VIDEO
Israelul îşi continua luni, 15 aprilie, operaţiunile în Fâşia Gaza, subliniind că atacul fără precedent din weekend nu-l va face să se abată de la obiectivele pe care le are împotriva...
Cancelarul german face apel la Israel să „contribuie la detensionare” după atacul iranian. „Este un succes care nu trebuie risipit”
15.04.2024 13:22 - Cancelarul german face apel la Israel să „contribuie la detensionare” după atacul iranian. „Este un succes care nu trebuie risipit”
Cancelarul german Olaf Scholz a chemat luni Israelul să „contribuie la detensionare” în Orientul Mijlociu după atacul iranian fără precedent din weekend, transmite AFP. Cancelarul...
MAE, despre siguranța românilor din Israel, după atacul Iranului: ”Monitorizăm situaţia”
15.04.2024 12:38 - MAE, despre siguranța românilor din Israel, după atacul Iranului: ”Monitorizăm situaţia”
Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a declarat luni, 15 aprilie, pentru News.ro, că până în prezent misiunile diplomatice şi oficiile consulare române nu au recepţionat...
Marea Britanie cere Israelului să nu recurgă la represalii împotriva Iranului: ”Să fie duri, dar şi inteligenţi”
15.04.2024 12:22 - Marea Britanie cere Israelului să nu recurgă la represalii împotriva Iranului: ”Să fie duri, dar şi inteligenţi”
David Cameron, ministrul de externe britanic, a îndemnat Israelul să nu riposteze după atacul Iranului cu drone şi rachete în weekend, afirmând că ar trebui să gândească atât cu inima,...
Cât a costat Israelul să respingă atacul cu drone și rachete ale Iranului
15.04.2024 12:11 - Cât a costat Israelul să respingă atacul cu drone și rachete ale Iranului
Respingerea atacului masiv cu sute de drone și rachete balistice al Iranului a costat Israelul 4-5 miliarde de shekeli (1-1,5 miliarde de dolari). Aceste cifre au fost oferite de generalul în...
Iranul, despre atacul asupra Israelului: ”Pedepsirea agresorului s-a realizat”. Nou avertisment pentru SUA
15.04.2024 12:06 - Iranul, despre atacul asupra Israelului: ”Pedepsirea agresorului s-a realizat”. Nou avertisment pentru SUA
Iranul a cerut Israelului să nu reacţioneze militar la atacul său fără precedent din noaptea de sâmbătă spre duminică, pe care l-a prezentat drept o ripostă justificată la atacul...
Dezvăluiri despre planul de apărare al SUA în fața atacului Iranului. Pașii deciși de Joe Biden
15.04.2024 11:11 - Dezvăluiri despre planul de apărare al SUA în fața atacului Iranului. Pașii deciși de Joe Biden
Atacul Iranului asupra Israelului nu are precedent: este pentru prima dată când Teheranul a lansat o ofensivă directă asupra teritoriului israelian. Totuşi, valul de rachete şi de drone nu a...
Franța a interceptat rachete lansate de Iran. Avertismentul lui Emmanuel Macron
15.04.2024 10:49 - Franța a interceptat rachete lansate de Iran. Avertismentul lui Emmanuel Macron
Franţa a efectuat "interceptări" de rachete şi drone iraniene, care au vizat Israelul în noaptea de sâmbătă spre duminică, la cererea Iordaniei, a confirmat luni, 15 aprilie, preşedintele...
Mesajul secret primit de SUA de la Iran în timpul atacului împotriva Israelului
15.04.2024 10:43 - Mesajul secret primit de SUA de la Iran în timpul atacului împotriva Israelului
Iranul a transmis SUA pe canale private un mesaj chiar în timp ce dronele și rachetele sale se îndreptau spre Israel, a declarat un înalt oficial american pentru CNN. Teheranul anunța SUA...
"Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei". Reacțiile Israelului și Iranului la cererea de dezamorsare a situației venită din partea ONU
15.04.2024 07:12 - "Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei". Reacțiile Israelului și Iranului la cererea de dezamorsare a situației venită din partea ONU
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a avertizat duminică, 14 aprilie, pe membri să nu escaladeze şi mai mult tensiunile prin acţiuni de ripostă împotriva Iranului, în timp ce...
#Israel, #Iran, #atac, #drone , #Israel