Ce se știe despre atacul Israelului asupra Iranului. Cât de aproape au fost loviturile de siturile nucleare

Vineri, 19 Aprilie 2024, ora 15:44
2831 citiri
Ce se știe despre atacul Israelului asupra Iranului. Cât de aproape au fost loviturile de siturile nucleare

Israelul a desfăşurat vineri, 19 aprilie, o operaţiune militară de represalii împotriva Iranului, pe fondul tensiunilor tot mai mari din Orientul Mijlociu care ameninţă să împingă regiunea într-un conflict mai larg.

Iranul a folosit baterii de apărare aeriană în mai multe locații, după ce au fost raportate trei explozii în apropierea unei baze aeriene militare din apropierea orașelor Isfahan și Tabriz, a anunțat presa de stat din Teheran vineri dimineață.

Oficialii americani au confirmat lovitura, adăugând că președintele Joe Biden a fost avertizat mai devreme joi, 18 aprilie, că atacul va avea loc în următoarele 48 de ore.

Israelul a asigurat SUA că instalațiile nucleare iraniene de lângă Isfahan nu vor fi vizate, a informat CNN.

Atacul vine după lovitura de răzbunare a Iranului din weekend, când Teheranul a lansat aproximativ 300 de drone și rachete asupra Israelului, ca răspuns la uciderea mai multor comandanți ai Gărzii Revoluției Islamice la un consulat iranian din Siria, la începutul acestei luni.

Un conflict de tip "tit-for-tat" amenință acum să scape de sub control în Orientul Mijlociu, în timp ce Iranul decide cum să răspundă la ultimul atac.

Referindu-se la atac la televiziunea de stat, un comandant militar de rang înalt a părut să minimizeze acțiunea Israelului, spunând că nu au fost provocate pagube la baza din Isfahan, un oraș puternic asociat cu programul nuclear iranian.

Mini-dronele pilotate de „infiltrați din interiorul Iranului”

Televiziunea de stat iraniană a informat că mini-dronele pilotate de „infiltrați din interiorul Iranului” au fost doborâte, anunță agenția de presă Reuters.

"Trei drone au fost observate pe cerul deasupra Isfahanului. Sistemul de apărare antiaeriană a devenit activ și a distrus aceste drone pe cer", a adăugat televiziunea.

Oficialii iranieni au mai spus pentru New York Times că atacul a fost efectuat de drone mici – potențial lansate din interiorul Iranului. Radarul nu a detectat aeronave neidentificate care au pătruns în spațiul aerian iranian, au spus oficialii.

Alte drone au fost doborâte în Tabriz, a relatat ziarul.

Loviturile de răzbunare ale Israelului în interiorul Iranului au părut să arate că oricând pot fi vizate siturile nucleare, avertizând despre pericole sporite pe fondul războiului din umbră care se desfășoară între cele două puteri regionale, care amenință să scape de sub control.

Hărțile unde au avut loc loviturile au dezvăluit acum locațiile siturilor nucleare ale Iranului după ce atacurile – descrise drept „trei explozii” de agenția de știri Fars a Iranului – au fost auzite în apropierea orașului Qahjavarestan, aproape atât de aeroportul Isfahan, cât și de baza aeriană a armatei Shekari.

Siturile nucleare din apropiere „au fost în siguranță”

Iranul a declarat că a folosit baterii de apărare antiaeriană pentru a răspunde în mai multe locații în urma acțiunii militare și a confirmat că siturile nucleare din apropiere „au fost în siguranță”.

Isfahan găzduiește mai multe instalații militare iraniene importante, nu numai nucleare. Orașul, aproape de centrul țării și la aproximativ 400 de kilometri sud de capitala Teheran, găzduiește și o bază aeriană militară mai largă, fabrici legate de producția de drone și alte produse militare.

Uzina de îmbogățire a uraniului de la Natanz este situată aproape de regiunea în care au avut loc loviturile.

O fabrică separată de conversie a uraniului este situată în Zerdenjan, o regiune din sud-vest a Isfahanului. Aceasta a fost vizată anterior de presupuse atacuri de sabotaj israeliene.

Instalația, care a fost construită în 1999, operează trei reactoare mici de cercetare furnizate de Beijing. De asemenea, se ocupă de producția de combustibil și alte activități ale programului nuclear civil. O explozie uriașă a fost raportată la bază în 2011.

De asemenea, se înțelege că Iranul are o flotă de F-14 Tomcats vechi de aproape cinci decenii lângă baza pe care a achiziționat-o înainte de Revoluția Islamică din 1979.

În urma atacurilor de vineri dimineața, organismul nuclear al Națiunilor Unite, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), a confirmat că „nu au fost daune la site-urilor nucleare ale Iranului”.

Directorul organismului, generalul Rafael Mariano Grossi, a cerut „o reținere extremă din partea tuturor” și a reiterat că „instalațiile nucleare nu ar trebui să fie niciodată o țintă în conflictele militare”. AIEA a spus că monitorizează situația foarte îndeaproape.

Quarterly Report - Editia 4

Hezbollah promite ”surprize” Israelului, după ce Netanyahu a amenințat gruparea pro-iraniană
Hezbollah promite ”surprize” Israelului, după ce Netanyahu a amenințat gruparea pro-iraniană
Liderul puternicului Hezbollah libanez, Hassan Nasrallah, a promis vineri, 24 mai, ”surprize” Israelului, al cărui prim-ministru Benjamin Netanyahu afirmase anterior că are ”planuri...
Dronele furnizate Ucrainei de o țară NATO au distrus echipamente militare rusești în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari
Dronele furnizate Ucrainei de o țară NATO au distrus echipamente militare rusești în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari
Dronele britanice livrate Ucrainei au fost folosite pentru a scoate din luptă echipament militar rusesc în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari, potrivit ministrului britanic al apărării....
#Israel, #atac, #Iran, #isfahan, #program nuclear, #drone , #Iran