Experții militari bănuiesc că Israelul a folosit o rachetă supersonică ”Rampage” de jumătate de tonă pentru a păcăli radarele Iranului

Luni, 22 Aprilie 2024, ora 16:45
2643 citiri
Experții militari bănuiesc că Israelul a folosit o rachetă supersonică ”Rampage” de jumătate de tonă pentru a păcăli radarele Iranului
Racheta este adaptată pentru toate tipurile de aeronave de luptă aflate în serviciu cu IDF FOTO / matzav.com

Israelul ar fi folosit o rachetă supersonică cu rază lungă de acțiune în atacul asupra Iranului de săptămâna trecută, a anunțat postul de televiziune israelian Kan, citat de The Times of Israel.

Oficialii americani au declarat că Israelul a efectuat vineri, 19 aprilie, un atac cu rachete asupra unei baze militare din apropierea orașului Isfahan.

Israelul nu a confirmat informațiile, în timp ce Iranul a încercat să minimalizeze incidentul, făcând referire doar la dronele de mici dimensiuni folosite în atac, despre care ministrul iranian de Externe a spus că sunt "ca niște jucării cu care se joacă copiii noștri".

Deși rămâne neclar ce arme au fost folosite în atac, postul național de radio israelian Kan a informat că Israelul a folosit o rachetă aer-sol „Rampage”, susținând că aceasta a fost identificată în fotografii și că daunele cauzate de atac sunt în concordanță cu o lovitură Rampage.

Caracteristicile rachetei supersonice israeliene

Rampage a fost proiectat de Israel Aerospace Industries (IAI) pentru a fi folosită împotriva unor ținte precum "centre de comunicații și de comandă, baze ale forțelor aeriene, centre de întreținere și infrastructură", potrivit site-ului companiei.

Compania descrie racheta, care cântărește 500 de kilograme, ca fiind "o armă de atac de precizie cu rază lungă de acțiune, aer-sol“, putând lovi la distanţă de 150 km. Poate fie detectată, dar este foarte greu de interceptat de sistemele antirachetă inamice, susţin specialiştii israelieni.

Focosul rachetei este ghidat de un sistem GPS care îi oferă posibilitatea de a funcţiona în orice condiţii meteorologice, atât în ​​timpul zilei cât şi în timpul nopţii.

Odată ce Rampage este lansată, zboară către coordonate predefinite şi îşi modelează traiectoria pentru a atinge ţinta. Racheta nu are o traiectorie balistică pură şi are capacitatea de a lovi orice ţintă, producând ravagii inclusiv în interiorul buncărelor.

Una dintre caracteristicile rachetei este capacitatea sa de a controla răspândirea fragmentelor și gradul de detonare, ceea ce face ca lovitura sa „chirurgical precisă” și provocând daune colaterale minime, în ciuda faptului că racheta petrece mult timp în aer din momentul lansării până în momentul în care atinge ținta.

Racheta este adaptată pentru toate tipurile de aeronave de luptă aflate în serviciu cu IDF, inclusiv F-15, F-16 și F-35.

Anul trecut s-a raportat că Forțele Aeriene Regale din Marea Britanie au luat în considerare cumpărarea armei israeliene avansate pentru a-și reface stocurile de rachete, după ce a donat Ucrainei multe dintre rachete sale de croazieră Storm Shadow. Rampage este considerată o alternativă economică în valoare de sute de mii de dolari față de costul de 3 milioane de dolari al fiecărei Storm Shadow, a relatat The National.

Cu toate acestea, alte rapoarte au indicat că un alt tip de rachetă ar fi fost folosită în atac.

Analizele BBC și Financial Times, bazate pe imagini cu resturi care au aterizat în Irak, sugerează că atacul a implicat racheta israeliană Blue Sparrow.

Epava a fost probabil sistemul de propulsie al rachetei care s-a desprins în timpul zborului, a declarat pentru BBC Justin Crump, un veteran și director executiv al serviciului de informații de risc.

Racheta Sparrow a Israelului este o rachetă balistică lansată din aer cu o rază de acțiune de până la 2.240 de kilometri, potrivit FT. În mod normal, este folosită pentru a testa apărarea antiaeriană a Israelului, potrivit The War Zone.

O persoană informată cu privire la situație, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a spus că Pentagonul crede, de asemenea, că Blue Sparrow ar fi fost implicată, scrie FT.

Doi oficiali occidentali au declarat că lovitura israeliană asupra Iranului, care a fost lansată ca răspuns la atacul Iranului asupra Israelului de săptămâna trecută, a avut ca scop să arate Teheranului că poate eluda sistemele sale de apărare aeriană fără a fi detectat, a relatat The New York Times.

Quarterly Report - Editia 4

Israelul a bombardat Fâșia Gaza și Rafah a doua zi după ce Curtea Internațională de Justiție a ordonat încetarea ofensivei
Israelul a bombardat Fâșia Gaza și Rafah a doua zi după ce Curtea Internațională de Justiție a ordonat încetarea ofensivei
Armata israeliană a bombardat, sâmbătă, 25 mai, Fâşia Gaza, inclusiv Rafah, a doua zi după ce Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) i-a ordonat să îşi suspende operaţiunile în...
Hezbollah promite ”surprize” Israelului, după ce Netanyahu a amenințat gruparea pro-iraniană
Hezbollah promite ”surprize” Israelului, după ce Netanyahu a amenințat gruparea pro-iraniană
Liderul puternicului Hezbollah libanez, Hassan Nasrallah, a promis vineri, 24 mai, ”surprize” Israelului, al cărui prim-ministru Benjamin Netanyahu afirmase anterior că are ”planuri...
#Israel, #atac Iran, #isfahan, #racheta supersonica rampage, #antiaeriana , #Israel