Israelul are "indicii pozitive" că SUA dezvoltă o opțiune militară împotriva Iranului

Sambata, 27 August 2022, ora 19:14
3455 citiri
Israelul are "indicii pozitive" că SUA dezvoltă o opțiune militară împotriva Iranului
Benny Gantz (ministrul israelian al Apărării), alături de Jake Sullivan (consilier pentru Securitate la Casa Albă) FOTO / Ministerul israelian al Apărării

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a primit „indicii pozitive” de la consilierul pentru Securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, că SUA dezvoltă o opțiune militară împotriva Iranului, în paralel cu negocierile privind revenirea la acordul nuclear din 2015, a declarat un înalt oficial israelian al Apărării, vineri, 26 august.

Oficialul nu a oferit detalii, dar a precizat că planul ofensiv ar putea asigura ca Teheranul să fie mai flexibil în timpul negocierilor pentru acordul reînnoit. Dacă nu, SUA ar fi gata să acționeze împotriva Iranului alături de Israel, care a pregătit și o opțiune militară.

Oficialul a spus că întâlnirea dintre Gantz și Jake Sullivan de la Washington a fost „intimă” și „pozitivă”. El a precizat că Gantz a subliniat obiecția Israelului față de potențialul acord.

De când președintele Biden și-a preluat mandatul și cu atât mai mult după reluarea discuțiilor indirecte dintre SUA și Iran privind un acord nuclear, Israelul a făcut presiuni asupra administrației să prezinte o amenințare militară credibilă împotriva Iranului, subliniind că acesta este singurul mod în care Teheranul va fi mai flexibil în negocieri.

Oficialul israelian al Apărării a adăugat că, chiar dacă este semnat un acord nuclear, este totuși important să se creeze o amenințare militară credibilă a SUA împotriva Iranului pentru a-l descuraja să-și continue agresiunea în regiune. Oficialul a mai subliniat că Israelul își va menține libertatea de a acționa împotriva Iranului chiar dacă se ajunge la un acord.

Casa Albă nu a răspuns imediat întrebărilor cu privire la o posibilă opțiune militară, dar purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat că „Sullivan a subliniat angajamentul neclintit al președintelui Biden față de securitatea Israelului, iar cei doi au făcut schimb de opinii cu privire la modalitățile de aprofundare a SUA- Parteneriatul de securitate al Israelului, inclusiv prin cooperare și coordonare regională.”

„Au discutat despre angajamentul SUA de a se asigura că Iranul nu va obține niciodată o armă nucleară și despre necesitatea de a contracara amenințările din partea Iranului și a împuterniciților din Iran”, a adăugat Watson.

Oficialul israelian a spus că impresia pe care Gantz a avut-o de la întâlnirea sa cu Sullivan a fost că nu există niciun termen limită care să dicteze luarea deciziilor administrației Biden cu privire la acordul nuclear cu Iranul.

„Aceasta nu este o afacere încheiată. Israelul vede încă mult spațiu pentru a face o diferență și chiar pentru a încerca să încheie un acord mai lung și mai puternic”, a afirmat oficialul israelian.

Gantz a salutat seria de atacuri aeriene ale armatei americane împotriva milițiilor pro-iraniene din Siria în ultimele zile și i-a spus lui Sullivan că este important ca SUA să continue să folosească forța împotriva activității maligne a Iranului în regiune, chiar dacă discuțiile nucleare încă au loc, a spus oficialul israelian.

Gantz a sosit la Washington după o zi de discuții la sediul Comandamentului Central al SUA din Florida, care s-au concentrat și pe contracararea activității maligne a Iranului în Orientul Mijlociu, a spus oficialul israelian.

SUA și-au trimis miercuri răspunsul la comentariile Iranului cu privire la proiectul de acord al UE care ar restabili acordul nuclear.

Nu este clar dacă va mai avea loc o nouă rundă de negocieri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Strategia SUA și atacul Iranului. Un cunoscut analist american explică de ce a intervenit Washingtonul în apărarea Israelului
Strategia SUA și atacul Iranului. Un cunoscut analist american explică de ce a intervenit Washingtonul în apărarea Israelului
Statele Unite au adoptat o strategie națională menită să folosească forța fără a risca victime în rândurile armatei sale. Această strategie a fost afișată din plin în Ucraina, unde...
Țările care au ajutat Tzahalul să distrugă sutele de rachete și drone trase de Iran asupra Israelului
Țările care au ajutat Tzahalul să distrugă sutele de rachete și drone trase de Iran asupra Israelului
Statele Unite, Marea Britanie, Iordania și Franța au ajutat la interceptarea barajului masiv de rachete și drone pe care Iranul le-a tras asupra Israelului în noaptea de sâmbătă spre...
#Israel, #Iran, #acord nuclear Iran, #jcpoa, #Iran program nuclear, #SUA , #stiri externe