New York Times: Cine sunt americanii care se află în spatele schimbărilor din justiție care amenință democrația în Israel

Marti, 21 Martie 2023, ora 23:19
3179 citiri
New York Times: Cine sunt americanii care se află în spatele schimbărilor din justiție care amenință democrația în Israel
Israelienii se opun schimbărilor judiciare propuse de guvernul Netanyahu FOTO / Twitter Gut Elster

Kohelet, think tank-ul odată obscur care a conceput și susține acum un sistem judiciar reînnoit, este de import. Dacă planul reușește, ar fi o victorie uluitoare nu numai pentru think tank, ci și pentru cei din spatele lui: doi tipi din Queens.

Primul este Moshe Koppel, un doctor în matematică în vârstă de 66 de ani, care a crescut în New York City și s-a mutat în Israel în 1980. El a fondat Kohelet în 2012 și a elaborat legi și a produs documente de politică conservatoare și „Nu vreau să par arogant, dar într-un anumit sens suntem creierul aripii dreptei israeliene”, a spus revistei Ami, în 2019. Sursa de bani se află la cel de-al doilea new-yorkez: Arthur Dantchik, un multimiliardar în vârstă de 65 de ani care a donat milioane pentru Kohelet, potrivit unor oameni familiarizați cu donațiile sale filantropice. Banii și ideile americane, din stânga și din dreapta, au jucat un rol peren în politica israeliană. Astăzi, consultanții americani sunt o caracteristică obișnuită a campaniilor electorale, iar Israel Hayom, un cotidian gratuit, susținut de americani, este cel mai citit ziar din țară. Până de curând, însă, puțini știau că propunerile judiciare care zguduie țara erau în mare parte o producție americană, scrie New York Times.

În cadrul unei recente „zi naționale a rezistenței”, un grup de rezerviști ai armatei purtând măști s-a adunat la biroul din Ierusalim al think tank-ului și i-a blocat ușa din față cu saci de nisip și bobine de sârmă ghimpată. Afară, protestatarii au condus un miting zgomotos, fluturând zeci de pancarte și împărțind un microfon pentru o serie de discursuri furioase.

„Kohelet Policy Forum s-a ascuns în umbră", a strigat un protestatar suit pe o mașină. "Dar noi suntem pe urmele lor și nu-i vom lăsa să câștige!"

Un vorbitor la protestul din fața Kohelet a denunțat americanii bogați care exportă idei în Israel "direct de la marginile delirante ale Partidului Republican".

De Ziua națională a rezistenței, un grup de rezerviști ai armatei israeliene s-a adunat la sediul din Ierusalim al centrului de reflecție și a blocat ușa de la intrare cu saci de nisip și sârmă ghimpată.

Ani de zile, Kohelet a redactat în liniște documente de poziție, încercând să împingă politica guvernamentală într-o direcție mai libertarianistă. Apoi, începând din ianuarie, a devenit mai cunoscut ca unul dintre principalii arhitecți ai propunerii de revizuire judiciară care a aruncat Israelul într-o criză asupra viitorului democrației sale.

Reforme de sorginte americană

Până de curând, însă, puțini știau că propunerile judiciare care zguduie țara sunt în mare parte de sorginte americană.

Reforma propusă presupune introducerea unei clauze ''derogatorii'' care i-ar permite parlamentului să se sustragă deciziilor Curţii Supreme, prin majoritate simplă, şi modificarea procesului de numire a judecătorilor, care printre altele vor trebui să fie desemnaţi de responsabili politici.

Detractorii revizuirii spun că instanțele sunt singurele care împiedică Israelul să se transforme într-o țară fără niciun control asupra puterii guvernamentale și fără protecție pentru minorități. Pe de altă parte, Moshe Koppel și aliații săi cred că adevărata amenințare la adresa democrației israeliene sunt judecătorii activiști, care, spune el, operează în prezent practic fără constrângeri.

Oamenii cu bani din spate

Arthur Dantchik, cu o avere estimată la 7,2 miliarde de dolari, este cofondatorul firmei de investiții Susquehanna International Group, cu sediul la Philadelphia și cu birouri în toată lumea.

Ziarul israelian „Haaretz” a dezvăluit conexiunea între Koppel și Dantchik după o investigație realizată de ONG-ul Democratic Bloc, care monitorizează în special grupurile de dreapta.

"Am petrecut luni de zile căutând un indiciu care să ne conducă la originea banilor", a declarat Ran Cohen, directorul Blocului Democrat. "A fost un labirint de companii și organizații caritabile americane netransparente", a adăugat el după ce a descoperit sursa donațiilor: o organizație non-profit numită „Friends of Kohelet Policy Forum”.

O declarație financiară depusă în Israel de către think tank în luna aprilie a aceluiași an a arătat că mai mult de 90% din veniturile sale de 7,2 milioane de dolari au provenit de la Central Fund of Israel, o organizație nonprofit de familie care a donat 55 de milioane de dolari pentru peste 500 de cauze legate de Israel în 2021, potrivit site-ului său.

În rapoartele anterioare, Dantchik a fost citat ca donator principal, împreună cu Jeff Yass. Yass este unul dintre cofondatorii firmei de tranzacționare Susquehanna și un donator politic conservator prolific în Statele Unite, a cărui avere netă a fost estimată de Forbes la 28,5 miliarde de dolari.

Deși proeminent în cercurile politice conservatoare ale Israelului de ani de zile, Koppel a lucrat mult timp pentru a menține cel mai scăzut profil posibil.

Dantchik a rămas timp de decenii la fel de invizibil pe cât poate fi un om cu averea lui. (Cu o valoare netă estimată la 7,2 miliarde de dolari, el se află mai sus pe lista Forbes 400 decât magnații marcanți precum Mark Cuban și George Soros.) El este co-fondator al Susquehanna International Group, o putere financiară privată cu sediul într-un campus întins, într-o suburbie a Philadelphiei, cu birouri în întreaga lume. Compania nu a luat niciodată investitori externi, limitând ceea ce trebuie să dezvăluie public despre piețele în care operează - opțiuni, acțiuni, criptomonede și pariuri sportive.

„Sunt la fel de tăcuți ca un șoarece de biserică”, a spus Paul Rowady de la Alphacution, un grup de cercetare specializat în firme comerciale proprii. „Aceștia nu le place să vorbească și nu vor pe nimeni în afacerile lor.”

Cei doi, care și-au început cariera ca pariori profesioniști au fondat Susquehanna în 1987 - printre activitățile actuale ale companiei se numără pariurile sportive.

O analiză a donațiilor sale publice indică faptul că Dantchik este un om interesat să susțină politicieni republicani moderați; a donat aproximativ 850.000 de dolari candidaților și grupurilor politice care își dezvăluie donatorii, potrivit datelor furnizate de OpenSecrets.org.

Potrivit declarațiilor fiscale publicate de site-ul ProPublica, fundația Claws, ai cărori directori sunt Dantchik și Yass, a oferit a donat 36 de milioane de dolari pentru mai mult de 30 de beneficiari, inclusiv teatre, spitale, sinagogi, universități și grupuri de reflecție libertariene, cum ar fi Institutul Cato și Institutul Ayn Rand.

Koppel, care locuiește într-un cartier relativ select din Cisiordania, nu are studii de drept, aria sa de expertiză fiind învățarea automată.

Chiar și mulți dintre detractorii săi îl apreciază ca persoană, iar cei mai mulți dintre ei încep cu o evaluare: "Este strălucit." Unul dintre darurile sale este acela de a descrie politicile politice și pe el însuși în moduri care le fac pe ambele să sune rezonabil.

"Vedeți că port kippah, dar nu sunt în favoarea coerciției religioase sub nicio formă", a spus el într-un interviu recent în cadrul podcastului "Two Nice Jewish Boys".

El nu a spus cum s-a cunoscut cu Dantchik, care a crescut în Queens și a absolvit Universitatea de Stat din New York.

Colegul de cameră al lui Dantchik era domnul Yass, un prieten de la liceu, iar pe bărbații i-a legat pasiunea comună pentru poker. Cei doi s-au mutat la Las Vegas după absolvire pentru a deveni jucători profesionişti, cu succes modest. Mai târziu, au luat servietele pline cu numerar de la un „consorțiu” de jucători cu idei asemănătoare pentru a face mii de pariuri mici pe combinații de lungă durată la pistele de cai. În 1985, la Sportsman's Park din Cicero, Illinois, au câștigat 764.284 de dolari, atunci una dintre cele mai mari plăți din istoria curselor din SUA.

Încercări eșuate de a scrie o constituție oficială pentru Israel

Teoretic, Dantchik și Koppel au multe în comun, mai ales pasiunea comună pentru Israel și ideile libertariene. Koppel a devenit interesat de politică în urmă cu 20 de ani, când a început să participe la audierile Comisiei pentru Constituție, Lege și Justiție din Knesset. În cadrul interviului, Koppel a povestit că a învățat rapid că politicienii ocupați și cu personal redus sunt recunoscători oricui este dispus să ajute la elaborarea de proiecte de lege.

După câteva încercări eșuate de a scrie o constituție oficială pentru Israel, el a format Kohelet - cuvântul este termenul ebraic pentru Ecleziastul - în urmă cu mai bine de un deceniu.

Încă de la început, Kohelet a vizat pilonii ideologici ai fondatorilor socialiști ai Israelului. Grupul promovează binecunoscutul meniu libertarian: guvern mic, piețe libere și educație privată. În ultimele decenii, Israelul a luat distanță față de reglementare și a pus accentul pe ospitalitatea sa față de antreprenori. Dar libertarianismul lui Kohelet este resimțit de mulți israelieni ca o intruziune din afară.

Descriind politicile Kohelet ca fiind un import american, Gilad Kariv, deputat al Partidului Muncii și fost președinte al Comisiei pentru Constituție, Lege și Justiție, a declarat: "Nu numai că își primesc contribuția financiară din Statele Unite, dar aduc și o filozofie de ultra-dreapta, neoconservatoare."

Unul dintre triumfurile lui Kohelet a venit în 2019, când administrația Trump a anunțat că Statele Unite nu consideră că așezările israeliene din Cisiordania ocupată reprezintă o încălcare a dreptului internațional, inversând patru decenii de politică americană. Secretarul de stat Mike Pompeo a transmis un mesaj video la o conferință Kohelet, mulțumind grupului pentru susținerea noii doctrine.

Însă revizuirea judiciară reprezintă apogeul influenței grupului Kohelet. Când Yariv Levin, ministrul justiției, a dezvăluit planul în ianuarie, i-a mulțumit public directorului departamentului juridic al Kohelet pentru asistență. Koppel a comentat doar că propunerile judiciare ale Kohelet erau "similare" cu cele ale guvernului.

La scurt timp după acest interviu, tensiunile din Israel au ajuns la punctul de fierbere, iar președintele țării a avertizat recent despre posibilitatea reală a unui război civil.

Un protestatar care manifesta in fața sediului Kohelet, zilele trecute, a denunțat americanii bogați care exportă idei în Israel „direct din marginile delirante ale Partidului Republican” . Protestatarii au aruncat în aer bancnote false de 100 de dolari.

Continuă luptele la granița dintre Israel și Liban. 16 morți, după o zi de confruntări
Continuă luptele la granița dintre Israel și Liban. 16 morți, după o zi de confruntări
Hezbollah şi aliatul său Amal au anunţat, miercuri seară, opt morţi în rândurile lor, inclusiv salvatori, în atacurile israeliene din sudul Libanului, ridicând la 16 numărul victimelor...
Netanyahu s-a pregătit pentru o luptă cu SUA, dar s-ar putea să nu-i supraviețuiască. “Boicot tacit” din partea Occidentului
Netanyahu s-a pregătit pentru o luptă cu SUA, dar s-ar putea să nu-i supraviețuiască. “Boicot tacit” din partea Occidentului
Cum poți să păcălești o întreagă națiune să intre în război și apoi să încerci să faci același lucru cu o superputere care este aliatul tău? Și cum poți transforma un război...
#Israel, #proteste, #schimbari, #Justitie, #americani, #kohelet , #SUA